Beltur Halk Plajı - Büyükada

İstanbul'un Adalar ilçesine bağlı Prens Adaları olarak bilinen, büyüklü küçüklü 9 adadan oluşan ve yerleşimin sadece Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası'nda olduğu İstanbul Adaları hem İstanbul'a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı hem doğası ve tarihi dokusu hem de denize girme imkanı olduğu için özellikle yaz mevsiminde oldukça rağbet görür. Kınalıada Plajları yazımı BURAYI, Burgazada Plajları yazımı BURAYI, Heybeliada Plajları yazımı BURAYI, Büyükada Plajları yazımı BURAYISedef Adası Plajları yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 

Adalarda ücretsiz plajlar olduğu gibi herkese, her keseye uygun özel işletme plajları ve belediye halk plajları da bulunur. Bu belediye plajlarından biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Beltur işletmesine ait Büyükada'da bulunan Beltur Plajı'dır. Plaj ile ilgili gözlemlerimi yazmadan önce plaja benim ulaşımımdan bahsedeyim. Ben, Kadıköy-Adalar İskelesi'nden, şehir hatlarına bağlı adalar vapuruna bindim. Adalar hattının ücret tarifesi şehir hatlarından biraz farklı ve yaz tarifesi ile kış tarifesi değişiklik gösteriyor. Adalar hattı vapurunda İstanbulkart geçiyor. Yaz tarifesinde vapur ücreti, İstanbulkart ile tam 65,47 TL, öğrenci 32,74 TL. İstanbul kartınız yoksa temassız ödeme ile kredi kartından 80 TL ödeyerek de vapura binebiliyorsunuz.

Plaja, yaz sezonunda, Bostancı İskelesi'nden direkt seferle ulaşım imkanı da var (Beltur Mobil Uygulaması üzerinden rezervasyonlu). Bu seferlerin ücreti plaj giriş ücretine dahil. Seferler sabah 09.30'da Bostancı'dan plaja ve 17.30'da plajdan Bostancı'ya şeklinde. 
Büyükada, adalar vapurunun 4. durağı. Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada'dan sonra Büyükada geliyor. Vapur yolculuğu yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. Adalar vapuru özellikle yaz sezonunda ve tatil günlerinde oldukça kalabalık oluyor. Büyükada İskelesi'nde indikten sonra Beltur Plaj'a gitmek için bir nevi minibüs olan BA4-Maden elektrikli toplu taşıma aracına binmek gerekiyor çünkü yürüyüş mesafesi yaklaşık 50 dakika kadar. Beltur Plaj'a giden elektrikli toplu taşıma araçları Çınar durağından kalkıyor. Plaj, Beltur Plaj durağında bulunuyor. İskeleden elektrikli ada taksileriyle de gelmek mümkün tabi. 

Büyükada'da Beltur işletmesine ait iki tane plaj var. Bunlardan biri içerisinde otel bulunan Beltur Büyükada Konaklama Tesisi Plajı diğeri ise benim gittiğim Beltur Plaj diğer adıyla Büyükada Halk Plajı. Zaten ikisi de aynı yol üstünde. Önce konaklama tesisi sonra halk plajı geliyor. Toplu taşıma aracı ile yaklaşık 10-15 dakikalık bir mesafede bulunuyor Beltur Plaj. Elektrikli toplu taşımada da İstanbulkart geçiyor, ücreti 68 TL. İstanbulkart yoksa temassız özellikli kredi kartından 120 TL ödeme yapılabiliyor. 
Daha önce Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri Halk Plajı olarak işletilen plajın yerine 2022 senesinde hizmet vermeye başladı Beltur Plaj. Plajın giriş kapısından geçip birkaç merdiven indikten sonra sağda ödeme noktası olan bir büfe bulunuyor (Plaj giriş ücretleri yazımın devamında). Ödeme yapıp turnikeden geçiliyor ve kırmızı kaydırmaz halı serili merdivenlerden inip şezlongların bulunduğu güneşlenme alanına geliniyor. 
Güneşlenme alanı deniz üstünde ahşap platform üzerine kurulmuş. Merdivenlerden inildiğinde sağlı-sollu uzayan bir alana sahip bu güneşlenme alanı. Tesiste, şezlong, şemsiye, duş, soyunma kabini, tuvalet, küçük kilitli dolap, büfe hizmeti veriliyor ve güneşlenme alanının üst tarafında mesire, piknik alanı bulunuyor. Kilitli dolapları kullanmadığımdan ücretli mi giriş ücretine dahil mi bilemiyorum. Tuvaletler platformda değil mesire alanının biraz yukarısında yer alıyor. Denizden çıkıp mesire alanını geçip tuvalete gitmek biraz sıkıntılı oluyor.
Şezlonglar mindersiz. Yani havlunuzu serip öyle kullanıyorsunuz şezlongu. Onun için yanınızda havlu getirmenizi öneririm. Gördüğüm kadarıyla şemsiye ve şezlong sıkıntısı yoktu. 
Tesiste yiyecek ve içecek ihtiyacı için, plaj üst girişi ve ahşap platform üzerinde iki olmak üzere toplam 3 büfe gördüm. Fakat platformun en uzak ve tenha olan kısmındaki büfe kapalıydı. Yiyecek ve içecek anlamında çok geniş bir menüsü olmasa da atıştırma anlamında yeterli idi bence. Büfe, Beltur işletmesi olduğundan fiyat olarak uygun diyebilirim. 

Büfede, tost çeşitleri (70-150 TL arası), soğuk-sıcak sandviç çeşitleri (80-195 TL arası), ızgara köfte (250 TL), hamburger (130 TL), gözleme (150 TL), patates kızartması (85 TL), tatlı çeşitleri (cookie-muffin 85-80 TL), sıcak içecek çeşitleri (30-110 TL arası) ve soğuk içecek çeşitleri (15-120 TL arası) ile dondurma dolabı var.  Su 15, kutu içecek 60, çay 30, kahve 80, Türk Kahvesi küçük boy 50-büyük boy 75 TL. 
Plajda, büfenin her iki tarafında da soyunma kabini ve duş var. Soyunma kabinleri kadın ve erkek olarak ayrılmış. Kabinlerin bazılarının kilidi bozuk olduğundan kapısı kapanmıyordu. Bu yüzden Derin ile sırayla kapı nöbeti tuttuk soyunma kabini önünde. Duşlar yeterli. Duş bölümü de ahşap platform üzerinde olduğundan duşlarda şampuan kullanmak yasak. 
Kumluk alanı olmayan plajda denize belirli noktalardan merdivenle inilerek giriliyor. Deniz zemini kum, ince taş ve yer yer ufak kaya karışımı. Deniz girişi derin, ilk giriş 120-130 cm kadar tahmini olarak. Bir iki metre sonra derinleşerek boyu geçiyor. Denize girilecek alanı ağlı dubalar çevreliyor. Dubaları geçmek ve denize atlamak yasak. Bu konuda cankurtaranlar sürekli uyarı yapıyor. Plajda ayrıca sağlık görevlisi de bulunuyordu gördüğüm kadarıyla. Bir de belirli saat dilimlerinde, zumba, dans gibi çeşitli eğlenceli aktiviteler yapan bir ekip var. Katılımlar da oldukça fazla oluyor bu aktivitelere.
Deniz klasik İstanbul denizi. Yer yer kumlu, yer yer taşlı ve belli alanları yosunlu. Yanınıza deniz ayakkabısı almanızı tavsiye ederim. Deniz öğleden sonraya kadar durgun ve nispeten daha temiz. Özellikle 15.00'dan sonra denizin hafif dalgalanması ile deniz çalıları oluyor. Ben bunlara rağmen yine de temiz buldum denizi. Öğleden sonra saat 16.00 gibi güneş tepenin diğer kısmına geçtiğinden güneşlenme alanının büyük bir kısmı gölgede kalıyor. 
Denizin biraz çalı dolmasıyla biz de daha fazla kalmadık plajda. 16.30 gibi plajdan erken ayrılıp Büyükada'yı gezmek üzere dönüş yaptık. Tesise ve plaja dair gözlemlerim genelde olumlu yönde. Kızımla birlikte gittiğimden rahatsızlık duymadan vakit geçirdiğim için özellikle hoşuma gitti tesis. Gelenlerin çoğu çocuklu aile, evli çiftler olduğu için taşkınlık yapan kimse olmadı. Deniz için söyleyecek fazla bir şey yok çünkü İstanbul denizi sonuçta. Bunu bilerek gitmekte yarar var. Yiyecek-içecek anlamında atıştırmalık çeşitleriyle Beltur Büfe yeterliydi bizim için. Olumsuz gördüğüm şeyler de oldu tabi. Soyunma kabinlerinden bazılarının kapı kilidinin bozuk olması ve tuvaletlerin mesire alanının yukarısında bulunması gördüğüm olumsuzluklardandı. 

Beltur Plaj 
Çalışma saatleri: 09.30-18.30
Giriş ücreti: Hafta içi tam 350 TL, hafta sonu tam 550 TL, 12 yaşa kadar %50 indirimli, 0-7 yaş ücretsiz. Gazi ve yakınları ile şehit aileleri %30 indirimli, 12 yaş üstü öğrenci ile Ada Kart sahipleri için %20 indirimli. Kredi kartı geçerli. Giriş ücretine şezlong, şemsiye, soyunma kabini, duş, tuvalet kullanımı dahil. 
*Çalışma saatleri ve giriş ücretleri sezona, resmi tatil ve bayramlara göre değişiklik gösterebilir.
Adres: Büyükada Maden Mahallesi, Aya Nikola Yolu, No.48/B Adalar, Büyükada/İstanbul
Telefon: 444 66 44