Hababam Sınıfı Müzesi Nerede?

-Şabannnnn....
-Neee?
-Aaa Mahmut Hoca!!!!!

Bu repliklerden en azından birini hatırladıysanız, Hababam Sınıfını 1 kez olsun izlemişsiniz demektir. Kel Mahmutuyla, İnek Şabanıyla, Güdük Necmisiyle, Damat Feritiyle, Hafize Anasıyla efsaneleşmiş Hababam Sınıfı Müzesi'ni gezdiniz mi peki? Biz gezdik ve şimdi o geziden notlar var bu yazımda.
Türk sinemasının efsanelerinden, Rıfat Ilgaz'ın en önemli eseri olan, yönetmen Ertem Eğilmez tarafından çekilen Hababam Sınıfı serisinin, 1975 yapımı Hababam Sınıfı, 1976 yapımı Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1977 yapımı Hababam Sınıfı Uyanıyor ve 1978 yapımı Hababam Sınıfı Tatilde filmleri işte burada Adile Sultan Kasrı'nda hayat buldu.
Kasrın merdivenlerini çıkınca karşınıza ilk danışma bölümü çıkar. Burada herkesin yaptığı bir yanlış var o da danışmaya uğramadan direk müzeye dönüştürülen sınıfa geçmek. Kasra gelip de müzeyi dolaşmak isterseniz eğer, önce danışmaya uğrayın, galoş ücretini (2024 yılı ücretini bilmiyorum, telefonlara cevap vermedikleri için emin değilim) verin, sınıf girişindeki kutulardan temiz galoşları geçirin ayaklarınıza ve öyle geçin sınıfa. Müzeye çevrilen sınıfa geçmek için başka bir ücret ödemenize gerek yok. Danışmaya galoş ücretini ödediğinizde kasrın içinde sol tarafa doğru yönelirseniz soldaki kapı sizi müzeye dönüştürülen sınıfa götürür.

Hababam Sınıfı'nın koşturarak teneffüse indiği o merdivenler. O gün üst katlar ziyarete kapalı olduğundan sadece bu katı dolaşabildik. Zaten bu katta Hababam Sınıfı Müzesi'nden başka görmeye değer çok da özel bir şey yok. Tabi kasrın içini dolaşıp o muhteşem atmosferi gezmek isterseniz o ayrı.
Ve sağ tarafta 6-A Edebiyat, nam-ı diğer Hababam Sınıfı. 
Müzeye dönüştürülen sınıfta, filmde rol alan oyunculardan dördünün silikondan yapılmış heykeli var. Bunlardan ilki içeri girdiğimizde kapının hemen sağında bulunan Mahmut Hoca'nın silikondan yapılmış heykeli. Bir diğer silikon heykel Mahmut Hoca'nın yanındaki sobanın içine saklanmış Güdük Necmi'nin kafası. Sobanın içinde yeni bir kopya çekme yöntemi denemeye çalışan Güdük Necmi, Mahmut Hoca tarafından yakalanır her zamanki gibi.
Mahmut Hoca'nın yanından devam ettiğinizde, filme ait sahnelerden kesitlerin yer aldığı fotoğrafları görebilirsiniz.
Kapının sol tarafında ise önce bir iskelet, kara tahta, öğretmen masası ve Hababam Sınıfı'nın haylaz öğrencilerinin öğretmenlerine yaptığı şaka sonucu kırılan öğretmen sandalyesi vardır. Ama bu kırık sandalye filmde kullanılan orijinal sandalye mi onu tam bilmiyorum, sormayı da unuttum açıkçası.
Bir diğer silikon heykel de masanın hemen önünde tüm sevimliliğiyle duran Hafize Ana oluyor. Müze ilk yapıldığında, Adile Naşit'in hayat verdiği Hafize Ana'nın silikon heykelinin elinde teneffüs zili varmış ama sanırım birileri buradan hatıra olarak götürmüş yanında :(
Hafize Ana'nın heykelinin yanı sıra uzanan duvarlarda filmden kareler, karakterler, film afişleri yer alıyor. Sıralarda, filmin yönetmeni ve yazarı başta olmak üzere, önemli roller üstlenmiş oyuncuların isimleriyle birlikte, fotoğraflarının yer aldığı kartonetler var. Yalnız belirtmekte fayda var burası küçük bir alan, küçük bir sınıf. Toplam 15 masadan ibaret sınıfta, yan yana 3, her birinin arkasında da 5 tane sıra bulunuyor. 
Sınıftaki 4. silikon heykel, Kemal Sunal'ın mükemmel oyunculuğuyla canlandırdığı İnek Şaban'ın ki. Yazmadan geçemeyeceğim, sınıftaki 4 silikon heykel de film karakterleriyle örtüşmüyor hiç. Mahmut Hoca ve Hafize Ana heykelleri biraz karakterlerini andırsa da İnek Şaban ve özellikle soba içinde kafası görülen Güdük Necmi heykellerinin karakterleriyle bir benzerliği yok. Keşke biraz daha özenilseydi heykeller yapılırken. Aceleye mi getirildi, işinin erbabı mı bulunamadı yoksa ucuza mı mal edildi bilmem ama heykelleri pek beğenmedim ben.
Sıralardaki film oyuncularının kartonetlerinden bazıları şunlar:
İnek Şaban-Kemal Sunal            Damat Ferit-Tarık Akan
                                 Güdük Necmi-Halit Akçatepe           Tulum Hayri-Cem Gürdap
Dom Dom Ali-Feridun Şavlı    Hayta İsmail-Ahmet Arıman
    Kalem Şakir-Bülent İgdiroğlu  Çalışkan Ahmet-Ahmet Sezerel
   Külyutmaz Necmi                Müfettiş Hüseyin Şevki Topuz
Akil Hoca                             Okul Müdürü Muharrem Gür
Paşa Nuri                       Rıza Hoca
Kapıcı Veysel Efendi                Sıtkı Hoca
Yapımcı-yönetmen                              Yazar
Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Uyanıyor ve Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmlerinin afişleri de duvarlardaki yerlerini almış.
Peki Hababam Sınıfı'nın efsanesi olan bu oyuncular nasıl bir araya gelmiş biliyor musunuz? Hemen küçük bir bilgi paylaşayım bu konuyla ilgili: O zamanlar şimdinin reklam, cast denilen oyuncu ajansları olmadığından gazeteye ilan vermişler. Her karaktere göre oyuncu ilanı verilmiş onların arasında eleme yapılmış. 

Ben burada, okulun bacaksızı-Tuncay Akça'yı, kimyacı Şevket Hoca-Şevket Altuğ'u, beden eğitimi öğretmeni Badi Ekrem-Şener Şen'i görmek isterdim. Açıkçası, filmde kullanılan hiçbir eşya şu an müzeye çevrilmiş sınıfta teşhir edilenlerle aynı değil maalesef. Sıralar, perdeler, zemin. Zaten buraya müze demek de yanlış olur kanımca. Zira burası, Hababam Sınıfı ruhunu yaşatmak için oluşturulmuş anı köşesi gibi bir yer bence. Filmde kullanılan eşyalar orijinal haliyle korunup zarar gelmesin diye cam bölmelerde sergilense, heykeller balmumundan yapılıp daha fazla karaktere yer verilse, oyuncuların gerçek ismi ile filmdeki lakapları da yazılı olsa kartonetlerde, daha çok Hababam Sınıfı oyuncusunun kartoneti olsa, filmin hafızalarımıza işlenmiş müzikleri fonda aheste aheste çalsa, hatta filme dair fotoğraflar ve filmlerden sahneler slayt gösterileri şeklinde projeksiyonla duvara yansıtılsa, işte o zaman müze havası olurdu belki. Gelecekseniz çok büyük bir alan ve filmin orijinal halini koruyan bir sınıf hayali kurmayın. Her ne kadar birebir o dönemin sınıfı olmasa da yine de bu odada bulunmak ve gezmek insana ayrı bir keyif veriyor.

Hababam Sınıfı Müzesi, hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
Adres: Barbaros Mahallesi, Tophanelioğlu Caddesi, No.19 Altunizade Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 325 64 44