Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Çocukluğumuzda elimize geçen sopanın ucuna bağladığımız poşetlerle ya da gazete kağıtlarıyla kuyruk yapıp, elimizdeki iple rüzgarın peşinde koşturup dururduk el yapımı uçurtmalarımızla. Biz büyüdük ama içimizdeki uçurtma sevgisi geçmedi, şimdi bu sevgiyi çocuklarımıza aşılamanın zamanı. Eminim birçoğumuz çocuklarıyla böyle bir uçurtma macerası yaşamıştır hatta onlardan önce biz almışızdır uçurtmanın ipini elimize. Tabi artık devir değişti, teknoloji gelişti, uçurtmalar şekillendi, adına festivaller, şenlikler düzenlenmeye başladı. Bir de Türkiye'de ilk ve tek olan Uçurtma Müzesi açıldı.
Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, tam bir uçurtma sevdalısı olan Mehmet Naci Aköz tarafından 2005 yılında kurulmuş. Uçurtma Müzesi, Üsküdar Belediyesinin de katkılarından dolayı 2011 yılı itibariyle, “Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi” adını almış.

Uçurtma Müzesi üç ayrı bölümden oluşuyor;
- 6 kıta, 33 ülkeden toplanan ve toplam 2500’ün üzerinde parçadan oluşan bir uçurtma koleksiyonuna sahip iki ayrı Uçurtma Müzesi Salonu.
- 200 öğrencinin aynı anda kendi uçurtmasını yapabileceği 3 ayrı uçurtma atölyesinden oluşan Uçurtma Okulu.
- Kataloglar, kitaplar, dergiler, afişler, broşürler, resmi veya özel belgelerden oluşan yaklaşık 850 parçalık eserle Uçurtma Kütüphanesi.
Müzede, küçük ziyaretçilere yaklaşık 45 dakika, tamamen teatral dil kullanılarak görerek, dinleyerek, dokunarak ve soru cevaplarla yapılan eğlenceli sunum yapılıyor. Uçurtma Atölyesinde, 3 yaş itibari ile tüm yaşlara göre atölye çalışmaları yapılıyor, dileyen yetişkinlere de uçurtma eğitimi veriliyor. Yaklaşık yarım saatlik atölye çalışmasında, öğrencilere çıtalar, makas, bant verilerek kendi uçurtmalarını yapma imkânı sağlanıyor ve çalışma sonunda uçurtmaları kendilerine veriliyor. Müze girişleri ücretsiz, atölyeye katılım halinde ise yapılan uçurtmanın ücreti alınıyor. Bunların haricinde grup veya bireysel olarak da atölye çalışmalarına katılmak mümkün.

Müzede ayrıca, anaokulundan üniversiteye kadar çeşitli okullara yönelik çalışmalar, kurumsal tasarımlar, belediyelere uçurtma festivalleri, avm-otel etkinlikleri, gezici müze, kendi uçurtmanı kendin yap, uçurtma seti gibi çeşitli etkinlikler de yer alıyor.

Uçurtma Müzesi'ne 3 yaşından büyük çocuklar kabul ediliyor. Hafta içi her gün ve hafta sonu cumartesi 09.00–18.00 saatleri arası açık olan Uçurtma Müzesi, Pazar günleri kapalı. Ziyaret için, müzeden randevu alınması isteniyor.

Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Uncular Caddesi, Bakıcı Sokak, No.12 Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 553 23 37 - 0216 391 86 81