Çoğu zaman önünden geçtiğimiz, farkında olmadığımız, bilmediğimiz ya da varlığından haberdar olup da başımızı çevirip, ''neymiş'' diye bakmadığımız o kadar çok tarihi bir zenginliğe sahibiz ki. Ama maalesef bu tarihi değerlerimize sahip çıkmıyor ve ilgi göstermiyoruz yeterince. İşte bu tarihi değere sahip yerlerden biri de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, annesi ve kız kardeşiyle birlikte bir müddet yaşadığı bu evdir.
Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün, Milli Mücadele çalışmaları sırasında bir süre kiracı olarak kaldığı 4 katlı ev, 1908 yılında Osep Kasapyan tarafından yaptırılmış. Atatürk, Suriye Cephesinden ayrılarak, 13 Kasım 1918'de İstanbul'a geldiğinde, önce Perapalas Oteli'nde bir daireye yerleşmiş. Birkaç gün sonra otelden ayrılıp, yakın dostu Salih Fansa'nın Beyoğlu'ndaki evinde bir süre misafir olarak kalmış. Sonra da Aralık 1918'de, Şişli'de Madam Kasabyan'ın dört katlı evini kiralamış. O dönemde annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule, Beşiktaş Akaretler'de bir evde oturuyormuş. Atatürk, Şişli'deki bu eve taşınınca, annesini ve kız kardeşini yanına almış. Evin üçüncü katını onlara ayırmış. Kendisi de orta katta oturmuş. Orta katın bahçeye bakan odasını yatak odası, büyük odayı da toplantı salonu olarak kullanmış. Yaveri de alt katı kullanıyormuş.
Ulu önderimiz Atatürk, İstanbul'un düşman işgali altında bulunduğu günlerde, arkadaşlarıyla birlikte sık sık gizli toplantılar yapmış bu evde. Annesi, kız kardeşi ve yaveri ile Aralık 1918'den, Mayıs 1919'da Samsun'a doğru yola çıkıncaya dek bu evde yaşamış.
Atatürk, Anadolu'ya geçip Ankara'ya yerleşince, annesi ve kız kardeşini de Çankaya Köşkü'ne yerleştirmiş. Şişli'deki evi, 1924 yılında İzmir Valisi ve Milletvekili Tahsin Uzer'in eşi Hatice Mediha Hanım satın almış. 1928 yılında İstanbul Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmek üzere satın alınan ev, 1942 yılında, dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından, ''Atatürk İnkılabı Müzesi'' adı ile ziyarete açılmış. 1977 yılında onarıma alınan müze, Atatürk'ün 100. doğum yılı olan 1981'de, ''Atatürk Müzesi'' olarak yeniden faaliyete geçmiş. Müze, 1989 yılında onarım amacıyla kapatılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kez daha restore edilmiş ve 1991 yılında yeniden hizmete girmiş. Atatürk'ün anılarında, pembe dış cephe boyasından dolayı ''pembe ev'' olarak geçen ev, son olarak 2014 yılında restore edilerek, günümüzdeki sarı haliyle 2015'te tekrar ziyarete açılmış.
Günümüzde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı olan müzenin hemen girişinde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ile Atatürk'ün bir yazısı bulunuyor.
Müzede, Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar geçen yaşamı ile ilgili fotoğraflar, giysileri, kullandığı eşyalar, inkılaplarla ve devrimlerle ilgili belgeler, Milli Mücadele ve Atatürk ile ilgili tablolar sergileniyor. Atatürk Müzesi koleksiyonunun önemli bölümünü, Atatürk'ün kişisel eşyaları, kıyafetleri, üniformaları, askeri ve sivil yaşamına ait fotoğrafları, el yazısı ile yazdığı çeşitli belgeleri, madalyaları, hatıra eşyaları oluşturuyor. Müzede Kurtuluş Savaşı'nı simgeleyen sulu boya tablolar da bulunmakta.
Müzede, Atatürk'ün büstü, elinin çizilmiş krokisi, nüfus hüviyet cüzdanları, Selanik'te doğduğu evin maketi, Milli Kurtuluş Savaşı ile ilgili anıları, Sakarya-İnönü ve Büyük Taarruza ait askeri harekatı gösteren krokiler, Atatürk'ün mareşal üniforması, çalışma masası, ABD cumhurbaşkanının hediyesi pikaplı bir radyo, saati, kalpağı, Atatürk hakkında yazılmış kitaplar, bir kavanoz içerisinde Anıtkabir'den getirilmiş toprak, sergilenenlerden sadece bazıları.
Tarihimizi yaşayarak öğrenmenin en güzel örneği Atatürk Müzesi. Şimdinin lüks, ihtişam, büyük bir tüketim içinde sarayda yaşayanlarının yanında, Atamızın bir dönem kiracı olarak kalmış olduğu bu mütevazi evde bulunmak, o havayı solumak için yarım saatinizi bu müzeye ayırmanız yeterli. Öyle çok büyük bir müze olmasa da tarihi değeri çok büyük bir yer burası.
Pazar günleri kapalı olan müze haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık ve müze girişi ücretsiz.
Atatürk Evi (İnkılap Müzesi)
Adres: Halaskargazi Caddesi No: 250 Osmanbey Şişli / İstanbul
Telefon: 0212 233 47 23
Güncel ziyaret günleri, açılış kapanış saatleri için lütfen müzeden bilgi alınız.