Kırk Uçurması Nedir? Kırk Uçurması Nasıl Yapılır?

Halk arasında kırk çıkarma, kırkı uçurmak ya da kırkı çıkartmak olarak bilinen merasim eski bir adet, gelenektir. Uygulamalar yöreden yöreye değişiklikler gösterse bile kısacası, 40 günlük olan bebek ve annenin birlikte aile büyüklerine yapacakları ziyaret olarak özetleyebilirim. Peki neden 40 gün? 

40 günün bebekler ve lohusa kadınlar için önemli olduğuna inanılır. Çünkü hem bebek hem de anne bu kırk günde hastalıklara karşı yeterli dirence sahip değildir ve korunmaları gerekir. Gerçekten de bu 40 gün içinde bebeklerin ve ilk günlerde annelerin temiz ve sağlıklı ortamlarda bulunmaya gayret etmesi ve hijyenik olmayan ortamlardan uzak tutulması doktorlar tarafından da tavsiye edilir. Bu kırk günü evde mi geçirdim peki? Hayır, zaten Egemen ve Derin' in doğumundan sonra 7. gün ve 1 aylık kontrolleri için doktorumuza giderek dışarı çıkmış olmuştuk.
Kimilerine göre batıl, saçma, gereksiz gibi görünse de gelenek, göreneklerimizi yaşatmak adına hem Egemen' e hem de Derin' e kırk uçurması yaptım ben. Kırk uçurmasından önce banyo merasimi vardı. Hem Egemen' in hem de Derin' in banyosu için ''Allah eksikliğini göstermesin'' annem vardı yanımda. Bu arada göbek bağı düştükten sonra banyo yaptırmaya başladım ben, öylesini göbek bakımı için daha hijyenik ve sağlıklı buldum. Göbek bağı bakımı ile ilgili Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır yazımı okuyabilirsiniz. Banyo için annemin daha önce tek tek okuduğu, 40 buğdayı (pirinç) yine dualarla attık bir kova suya, bu suyla yıkadık, son olarak yine bu sudan 40 kaşık su döktük başlarından aşağı, "Su aşağıııı, Egemen yukarıııı", ''Su aşağıııı, Derin yukarıııı'' diyerek, yine dualarla birlikte. Kovanın dibinde kalan suyu da banyo yaptıktan sonra kendi üstüme dökerek kırk banyosu merasimini bitirmiş olduk. Bu banyo merasiminde de uygulanan çok farklı usuller var. Bebeği kırklama için yıkama suyuna 40 adet fasulye ya da küçük taş atılıp, her fasulye veya taş için ihlas suresi okunur, üflenir diyen de var, suyun içine atılan kırk adet taş (tabi ki temiz, mümkünse kaynatılıp steril edilmiş), nazar boncuğu ve altın ile önce bebek sonra anne banyo yaptırılarak kırk çıkarma işlemi yapılır diyen de var. Artık nasıl isterseniz.

Banyodan sonra bir güzel giydirdim Egemen ve Derin' i. Önce anneanneye sonra babaanneye kırkımızı uçurmaya gittik. Anneannemizden içinde şeker, tuz, pirinç, haşlanmış yumurta olan bir torba, babaannemizden de içinde tuz, yumurta, şeker, ekmek, soğan olan bir torba aldık. Kimi yerlerde de bunlara ek un, pamuk, bozuk para da verildiği oluyormuş.
Bunların anlamı da:
Un: Ömrü uzun olsun
Şeker: Ağzı tatlı olsun
Tuz: Evin tadı tuzu gibi ömrü iyi olsun
Pirinç: Bereket getirsin, ziyaret evinin bereketi geçsin
Yumurta: Sağlıklı olsun
Pamuk: Ak saçı, sakalı olsun
Metal bozuk para: Bol kazançlı olsun, demekmiş.

Ne olursa olsun ben böyle güzel adetlerin yaşanması ve yaşatılması taraftarıyım. Bebeğinizin her anının tadını çıkartın derim.