Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

9 ay özenle içimizde taşıdığımız bebeğimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve anneyle bağ oluşturan göbek bağı, doğumla birlikte doktor tarafından, bebeğin cildinden yaklaşık 2-2.5 cm yukarıdan kesilip, klampe edilince (mandal benzeri bir kapatıcı takılması) göbek bağının da görevi sona erer. Bu aynı zamanda bebeğin anneyle fiziksel birlikteliğinin de sonudur. Artık göbek bağına giden kan akışı yönünü akciğerlere doğru değiştirir ve akciğerlere hava gider. Bu arada göbek bağının ilk bakımı doktor tarafından antiseptik bir madde olan alkol ile yapılır. Göbek bağı tam olarak düşene dek günde 2 kez % 70’ lik alkol ve steril gazlı bez ile pansuman yapılmalıdır. Bu konuda doktorun önerilerini dikkatle uygulamak gerekiyor.

Her bebekte göbek bağının düşme süresi farklıdır. Bazı bebeklerde, kordonun düşmesi 12-15 gün sürebilir. Yeni doğan bebeğin göbeğinin erken ya da geç düşmesi de sorun olabilir. Bir haftadan önce göbek düşerse göbekten kaynaklanabilecek enfeksiyonlar (yenidoğan tetanozu, sepsis) bakımından dikkat edilmesi gerekir. 15 günden sonra hala düşmemesi ise göbeğin çok temiz tutulduğu veya mikrop öldürücü tozlar kullanıldığı hallerde olur. 

Göbek bağı kendi kendine düşer ve kurur, düşmesi için müdahale de bulunmamak gerekir. Göbek bağının havayla temas etmesi de daha çabuk iyileşmesini sağlar. Bebek bezinin ön kısmını göbek bağı dışarıda kalacak şekilde katlamak daha uygun olur. Kimi bebeklerde göbek bağı düşme sırasında az miktarda kanama görülebilir ancak bu (çok uzun sürmedikçe) normal bir durumdur. 

Göbeği düşene kadar bebeğin banyosu duş şeklinde ya da vücudunu süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde yaptırılabilir. Göbek bağı çevresinde kanamanın devam etmesi, göbek güdüğü etrafında kızarıklık ve şişlik, göbek bağından sarı-yeşil akıntı ve pis koku gelmesi durumlarında doktorunuzu arayıp bilgilendirmelisiniz.
Egemen'in göbek bağı
Derin'in göbek bağı
Egemen 11 günlükken Derin ise 12 günlükken düşmüştü göbek bağları. Her ne kadar doktorumuz göbek bağı düşene kadar dikkatli bir şekilde duş şeklinde banyo yaptırabileceğimizi söylese de biz göbek bağları düşene kadar nemli bezlerle vücutlarını silme şeklinde yaptık temizliklerini.

Göbek bağının düşmesinden 1 gün sonra ise suyla gerçek anlamda ilk temasları gerçekleşti, ilk banyoları yapıldı. İlk banyolarını anneanneleri yaptırdı. Sağ olsun hem Egemen' i hem de Derin' i ilk annem yıkamıştı, ''Su aşağıııı, Egemen yukarıııı'', ''Su aşağıııı, Derin yukarıııı''. Eeee tecrübe ne de olsa. Bize de o anları fotoğraflamak ve kameraya çekmek kaldı sadece. Ben portatif bebek küvetinde, içine köpük minder koyarak yıkadım her ikisini de. Bu köpük banyo minderini desteksiz oturmayı öğrendikleri andan sonra da duşa kabinin içine sererek kullandım banyolarını yaptırmak için. Fileden çok daha işime yaradı.
Egemen'in ilk banyosu
Derin'in ilk banyosu
Ve bir de göbek bağı gömme meselesi var tabi. 
''Batıl bir inanç olup, göbek bağının gömüleceği yerin bebeğe etki edeceğine dair inancın aslı astarı bulunmamaktadır. Göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmek en uygunu olur ''diye yazıyor dini kaynaklar. Eskiden annelerin hastanede değil de evde doğum yaptığı yıllarda ''bebeğin eşi'' denilen plasenta yani göbek bağı, kesildikten sonra temiz bir beze sarılıp, ayak basmayacak bir yere gömülürmüş. Plasentanın başına gelenlerin, çocuğun geleceğine etki edeceğine inanılırmış. Evine bağlı hayırlı bir evlat olsun diye evde tutmak; dinine bağlı, ahlaklı olsun diye camiye; iyi eğitim alsın, ilim irfan sahibi olsun diye okula; devlet adamı olsun diye devlet dairesine; futbolcu olsun diye stada; ünlü olsun diye bir ünlünün evinin bahçesine.. yani nereye gömülürse çocuğun hayatı o şekilde etkilenir inancı günümüze kadar ulaşmış.

Biz de okumuş, eğitim almış insanlar olarak bu akıma uyduk. Hem Egemen' in hem de Derin' in düşen göbek bağlarını İstanbul Erkek Lisesi' nin bahçesinde toprağa gömdük. Sonuçta ne olacaklarını yalnızca Allah bilir.