Belki bir çoğunuz biliyordur belki de bilmiyor ilk defa duyuyordur akika kelimesini. Akika, Arapça’ da, yeni doğan çocuğun başındaki saçın adıdır. Çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen tıraş edip adını koyduktan sonra Allah' ü Teala' ya şükür için kesilen kurbana da Akika Kurbanı denir.
Akika, çocuk nimetine karşılık, Allah' ü Teala' ya şükretmek için hayvan kesmektir. Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya ayrı bir şefaat ederler. Akika kurbanı sünnettir. Kesilmesinde sevap ve feyiz vardır, kesilmemesi halinde ise günah ve vebal yoktur. Sünnet olan kız olsun, erkek olsun bir kurban kesmektir. Erkek çocuk için iki, kız çocuk için bir akika hayvanı kesilir. Çocuğun doğduğu günden baliğ olacağı güne kadar kesilebilir. Ancak doğumun yedinci gününde kesilmesi daha çok sevap kazanmaya sebeptir. Akika kurbanını, kesen kişi, ev halkı yiyebilir, bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban olmaya elverişli her hayvan akika kurbanı olarak kesilebilir.
Akika İslam' dan önceki cahiliye döneminde yaygın bir adetti. Fakat onlar akikayı sadece erkek çocuklar için keserler, kız çocukları için kesmezlerdi. İslamiyet, cahiliyedeki bu akika adetini tamamen ortadan kaldırmamış, kız çocuklarına da değer verilmesini sağlamıştır. Hz. Peygamber, bu kurbanın kesilmesi sırasında bir örf olarak başa kan sürülmesi adetini yasaklamıştır. Peygamberimiz, bir şükür ifadesi olarak kesilen bu kurban için anne-babaya isyan anlamına gelen akika yerine, itaat ve ibadet anlamına gelen “nesike” tabirini kullanmayı tercih etmiştir.
Allah'ım kabul etsin, biz de hem Egemen hem de Derin için bu sünneti yerine getirdik, şükürler olsun. Allah'ım hepimizin evladını hayırlı yapsın inşallah.