İçimizde bir can taşımaya başladığımız andan itibaren kafamızı kurcalayan bir diğer mesele, bebeğe ne isim versektir sanırım. Çoğumuzun aklında daha ilk anda bir isim varken, çoğumuzun da doğuma kadar sürer kararsızlığı. Genelde erkek olursa babanın, kız olursa da annenin tercihi ön planda olacaktır. Bizde de durum aynen böyleydi. Daha evliliğimizin çocuklar olmadan önceki döneminde, eşimle aramızda geçen konuşmalarda, ikimizin de gönlünden geçen bebek isimleri vardı. Eşim erkek olursa ''Egemen'' ismini istiyordu, ben de kız olursa ''Duru'' ismini istiyordum.
İlk bebeğimizin cinsiyetini öğrendiğimiz an, isim konusunda hiç durmadık çünkü adı daha çoookkkkk önceden belliydi, Egemen. Egemen' in anlamı, ''Yönetimini hiçbir kısıtlama veya denetime bağlı olmaksızın sürdüren, bağımlı olmayan, hükümran, hâkim, sözünü geçiren, üstünlük kazanan, buyruk ve hüküm sahibi, buyruğunu yürüten'' demek.
İkinci bebeğimizin kız olacağını öğrendiğimizde ise doğuma kadar sürecek bir isim arayışına girmiştim. Gönlümden geçen isimden vazgeçmek durumunda kalmıştım. İsimden soğutulmuştum. (Bunun bir nedeni var elbet). Güzel kızıma bir isim bulmam gerekiyordu ama hiçbir isme ısınamıyordum. Ya kulağa hoş gelmiyor ya anlamı güzel olmuyor ya da beğenmiyordum. Doğumum yaklaşmak üzereydi ve hala isim bulamamıştım kızıma. İnternette aramadığım isim sözlüğü, okumadığım isimler kitabı kalmamıştı diyebilirim neredeyse.2-3 isim üstünde duruyordum ama seçemiyordum. Ne zihin yorucu bir süreçti bu. Sonunda doğuma gitmeden 1 gün önce karar verdim. Derin olacaktı kızımın adı. Derin'in anlamı, ''Kendi türünde çok gelişmiş, en ileri durumda olan, yoğun, uzun süren, ayrıntıya önem verilerek hazırlanan, içten gelen, yüzeyi tabanından uzak olan, çok gelişmiş, çok ilerlemiş, yoğun'' demek.
İsimleri belirledik, nüfus cüzdanlarını çıkarttık, şimdi sıra isim koyma anındaydı. ''Genellikle doğduğu gün isim verildiği gibi, doğumunun üçüncü veya yedinci gününde ad konulabilir'' der İslami kaynaklar. Bebeğin ismini ezan ve kamet okumayı bilen birinin koyması uygun olacaktır. Bebek, isim koyacak kişinin kucağına verilir. Kişi abdestli bir şekilde kıbleye döner, önce sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okur ve üç kere çocuğun sağ ve sol kulaklarına ismini tekrar eder. Çocuğa ismi koyulduktan sonra ''Ya Rabbi bu çocuğu hayırlı ve Salihlerden eyle ve onun güzel bir şekilde yetişmesini sağla” diye hayır duasında bulunulmalıdır.
Biz de hem Egemen' in hem de Derin' in ismini koyması için aile büyüğümüz, namazında, niyazında, abdestinde olan babama rica ettik, O da severek yaptı sağ olsun bu işi. Yukarıda belirttiğim şekilde, usule uygun olarak. Egemen' in doğumundan 3, Derin' in doğumundan 7 gün sonra okunmuş oldu isimleri kulağına.
Bu arada ezanın ve kametin açıklamalı sözlerini de paylaşmak istiyorum. Her ikisinin sözleri aynı gibi görünse de ezanda okunan "As-salatu hayrun mine' n nevm" yerine kamette "Kad Kâmeti' s Salâh" okunuyor, bilginize.
Ezan sözleri ve anlamı
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),
"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),
"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),
"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),
"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),
"As-salatu hayrun mine'n nevm" (Namaz uykudan hayırlıdır) (2 kere), (Sadece sabah ezanında),
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),
"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).
Kamet sözleri ve anlamı
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),
"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),
"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),
"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),
"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),
"Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı) (2 kere),
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),
"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).
Bebeğe nüfus cüzdanı çıkarma
Bebeğimizin ismi konulduğuna göre, bir de nüfus cüzdanı olmalı artık. Yeni doğan bebeğe bizzat anne ya da baba başvuruda bulunarak kimlik çıkartabilir. Bunun için gerekli belgeler,
-Anne veya babanın nüfus cüzdanı (Müracaat edene ait)
-Doğum raporu (doğum yapılan hastaneden onaylı, doğum evde olmuş ise gerek yok)
Doğan çocukların 30 gün içerisinde Türkiye' de kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerine bildirilip, nüfus cüzdanlarının çıkartılması gerekmektedir. Bu süre geçirildiği takdirde para cezası uygulanır. İlerleyen zamanlarda evrak işlemlerinde sıkıntı yaşamamak için nüfus cüzdanı ile muhtarlığa başvurup çocuğu muhtarlığa kaydettirmekte aklınızın bir köşesinde olsun derim ben.