Bir erkek çocuğunun hayatındaki en önemli anlardan biridir sünnet. Erkekliğe adımın ilk basamağıdır, bazıları için güzel bir anı iken, bazıları için de travma. Sünnetin 2-6 yaş arasında yapılması çocukta travmalara neden olabileceği için, 7. günden önce de karaciğer ve böbrek fonksiyonları tam oluşmadığı için önerilmiyor. Peki ama ne zaman sünnet olacak bu çocuk?
Doğumdan tam 41 gün sonra sünnet ettirdik Egemen' i. Doğum yaptıktan 1 gün sonra doğumu takip eden çocuk doktorumuz, sünnet ettirmek isteyip istemediğimizi sorunca, şaşırmış, afallamıştık, ''yeni doğan bebek sünnet mi ettirilir'' diye. Ama doktorumuz uzun uzun konuşup, bilgilendirdikçe aydınlanmaya başlamıştık. Yine de düşünmek ve araştırmak için süre istedik. İnternetten araştırma yaptım, çoğu makaleleri, yazıları okudum. Egemen' in kırkı çıkınca, hiçbir şeyin farkına varmadan, bir travmaya maruz bırakmadan, sağlığı, sıhhati için erken sünnet yaptırmaya karar verdik. 41 günlükken doğum yaptığım hastaneye gittik. Çocuk cerrahı bizi süreçle ilgili bilgilendirdi, odamıza gittik. Egemen' den tahlil için kan aldılar, sonuçları gelince doktorumuz kontrolünde ameliyathaneye götürdüler. Ameliyathane kapısına kadar eşlik ettik oğlumuza, sonra odamıza çıktık, bekledik, heyecanla, yoğun duygularla. Annem yine yanımdaydı sağ olsun, hep destek tam destek her zaman. 1 saat sonra Egemen' i getirdiler odaya ve miniğim, erkekliğe ilk adımı atmış oldu böylelikle. Oldu da bitti maşallah..
Sünnet derisinin etrafına pansuman yapılmış ve ucuna da ufacık bir torba takmışlardı. Torba 3 gün sonra kendiliğinden düştü. O sürede banyo yaptırmadık, torba düşene kadar da doktorumuzun verdiği bir kremi sünnet derisinin etrafına tatbik ettik. Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnet, çocukları idrar yolları enfeksiyonlarından korumanın yanı sıra penis kanseri riskini azaltıyormuş.
İşte yenidoğan sünneti ile ilgili en çok merak edilenler.
Yenidoğan sünneti nedir?
Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete yenidoğan sünneti adı verilir. Doğumu takip eden 24. ve 48. saatlerde yapılabilir ancak sağlıklı olanı yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7 ila 10. gün arasında yapılmasıdır. Sünnet gibi zorunlu olmayan bir cerrahide ekstra bir travma oluşturmamak adına en az bir hafta beklenmesi doğru bir tercihtir.
Yenidoğan sünneti nasıl yapılır?
Yenidoğan sünnetinde genel anestezi uygulanmaz. Bir krem yardımıyla lokal anestezi sağlanır. Sünnet derisi ve penise krem sürülerek yaklaşık 1 saat beklenir. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. 15-20 dakika süren operasyonda kanama kontrolü sağlandıktan sonra yaklaşık 7 günde eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır. Halk arasında lazer diye bilinen koter ne keserken ne de kanamaları durdururken kesinlikle kullanılmamalıdır. Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Bunun için sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealidir.
Yenidoğan sünnetinin yararları nelerdir?
- Yenidoğan sünneti tıbbi nedenlerinden çok avantajlarından dolayı tercih edilmektedir.
- En büyük avantajı anestezi şeklidir. Genel anestezi ya da enjeksiyonla yapılan anestezi uygulamalarının yerine kremle sağlanabilen lokal anestezi kullanılır.
- Yenidoğan döneminde yara iyileşmesi hızlıdır.
- Enfeksiyon riski daha düşüktür.
- Kanama riski çok daha düşüktür.
- En önemlisi erkek çocuk sünnet derisinden ne kadar çabuk kurtulursa idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski o denli azalır.
Prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun 3.000-3.500 gram gibi sağlıklı bir yeni doğanın kilosuna ulaşması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünneti yapılır.
Yenidoğan sünneti hangi durumlarda yapılmamalı?
- Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
- Genel sağlık durumu bozuksa,
- Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
- Penise ait anomaliler (Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi) varsa,
- Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bu tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.
Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık 5-7 günde iyileşme gerçekleşir.
Bu Belirtiler Varsa Hekiminize Başvurun
Aşırı bir şişlik, renk değişikliği ve morarma görülüyorsa, kızarma, iltihaplanma gibi enfeksiyon bulguları ortaya çıktıysa, kanama varsa mutlaka hekiminize başvurun.
Egemen' i iyi iki sünnet ettirmişiz bebekken. Hem sağlığı hem psikolojisi için bu dönemi sıkıntısız atlatmış olduk biz. Tabi bu konuda sünneti yapacak hastane ve doktor çok önemli, iyice araştırıp öyle karar vermek gerekiyor. Sünnet işini atlattık, hayırlısıyla sünnet törenini yapma işi var önümüzdeki yıllarda.