Barış Manço Evi

7'den 77'ye herkesin tanıdığı, sevdiği, şarkıları nesilden nesile geçen rahmetli Barış Manço'nun hatırası adına yaptırılan Barış Manço Evi'ni kızım Derin ile birlikte gezme fırsatım oldu. Çocukluğumun geçtiği 90'lı yıllarda, televizyon ekranlarında yayınlanan bir eğlence programında, sunuculuğunu yaptığı, ''Adam Olacak Çocuk'' ile tanımıştım Barış Manço'yu. Barış Manço'nun, ''Sizler bana her konuda yazmaya devam edin. Adresi biliyorsunuz, Barış Manço Moda 81300 İstanbul'' anonsuyla programı kapatırken söylediği o ''81300 Moda'' sözleri aklıma kazınmıştı. Barış Manço'nun 18 yıl içinde yaşadığı ve vefat ettiği o adresteki köşk, vefatından sonra vasiyeti üzerine müze-eve dönüştürüldü ve sevenlerinin ziyaretine açıldı.

Barış Manço Evi gezimizle ilgili detayları yazmadan önce biraz Barış Manço'dan bahsetmesem olmaz. Mehmet Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul'da doğdu. Savaş, İnci ve Oktay adlarında üç kardeşi olan Barış Manço sahneye ilk kez, 1958 yılında, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken çıktı. Grubu ''Kurtalan Ekspres'' ile beraber Türkiye'de ve birçok yabancı ülkede konserler verdi. Çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço'nun 200'ün üstünde bestelediği şarkısı var. Bu şarkıların bir bölümü farklı dillere çevrildi ve yabancı sanatçılar tarafından da seslendirildi. Sanat yaşamı boyunca 300'ün üzerinde ödüle layık görülen Barış Manço, Türkiye'de rock müziğin öncülerinden ve Anadolu Rock türünün kurucularından sayılıyor. Şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu, TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin, kültür elçisi Barış Manço 1 Şubat 1999 tarihinde vefat etti.
Barış Manço'yu sadece birkaç cümle ile anlatmak yetersiz tabi ki. Barış Manço, yaşamı boyunca olduğu gibi vefatından sonra da gönüllerde taht kurmuş bir sanatçımız. Yaşarken düşlediği rüyası olan 81300 Moda'nın müze olmasını görmeye ömrü yetmedi ama ailesinin çabaları, Kadıköy Belediyesi'nin öncülüğü ve Türkiye Halk Bankası'nın katkıları ile Barış Manço'nun yaşadığı, eserlerini ürettiği ev yenilenip müze-ev haline dönüştürüldü.

9 Haziran 2010 tarihinde açılışı yapılan köşkün tarihi çok eskilere uzanıyor. 1895-1900 yılları arasında Mr. Dawson isminde bir İngiliz için yaptırılan köşk, 1930'lu yıllarda Alman bir aileye satılmış. Köşk, 1965'e kadar birkaç kez el değiştirdikten sonra James Whittall tarafından satın alınmış. Uzun yıllar Whittall Köşkü olarak anılan evi, Whittall ailesinin son fertlerinden 1984'te satın alan Barış Manço, köşkü aslına uygun olarak restore ettirmiş ve vefatına kadar da bu evde yaşamış.
Köşkün girişindeki siyah demirden yapılmış ana kapının kenarlarında bulunan mermerde, Barış Manço'nun vefat ettiği gece hayranlarının yazdığı sözler orijinal haliyle yer alıyor. Köşkün bahçesine girişte sağ tarafta, Barış Manço'nun şarkı sözlerinden esinlenerek yapılan ''Domates, Biber, Patlıcan'' heykelleri ve evin giriş kapısının hemen önünde ''Arkadaşım Eşek'' heykeli karşılıyor bizi.
Köşk, giriş, 1. kat, 2. kat ve giriş altı olmak üzere toplamda 4 kattan oluşuyor. Katların yerleşim planı şu şekilde;
Giriş; Salon, Yemek Odası
1. kat; Yatak Odası, Ebeveyn Banyosu, Misafir Odası
2. kat; Doğukan'ın Odası, Batıkan'ın Odası, Banyo, Oyun Odası
Giriş altı; Şövalye Odası, Yönetim Odası, Kışlık Bahçe, Yazlık Bahçe
GİRİŞ KAT
Evin girişi bir antre ile sağ ve sol odalardan oluşuyor. Sağ tarafta salon ve salona bağlı ödül odası, sol tarafta yemek odası ve yemek odasına bağlı kıyafet odası bulunuyor. 
Antre
Giriş kapısının hemen solunda, Barış Manço'nun yeğeni heykeltıraş Emel Vardar tarafından yaptırılan bronz Barış Manço büstü yer alıyor.
Giriş kapısının hemen karşısında bulunan danışma bölümünün arkasındaki aynalı alanda beyaz mermerden Venüs heykeli yer alıyor. Danışma masasının önünde sağda salon, solda yemek odası var.
Salon
Salona girişte sağ tarafta, heykeltıraş Murat Daşkın tarafından yapılan, Barış Manço'nun birebir boyuttaki silikon heykeli ve sanatçının bizzat Avusturya'dan aldığı, bestelerini yaptığı Steinway B210 kuyruklu piyanosu bulunuyor. Silikon heykelde gerçek insan saçı kullanılmış, kıyafetler ve takılar ise bizzat Barış Manço'ya ait.
Salon girişinin sol tarafında ise oturma alanı, bizzat Barış Manço tarafından oluşturulan cam vazo koleksiyonu ve sol karşı köşede de ödül odası var. Ayrıca salon duvarlarında, Barış Manço'nun tablo koleksiyonundan seçilmiş değerli tablolar sergileniyor. Sadrazam Mithat Paşa'ya ait çalışma masası, III. Napolyon dönemine ait bronz şamdan bu bölümün en ilgi çekici objeleri arasındaydı bana göre.
Ödül Odası
Salonun içinde, oturma alanının hemen solunda bulunan ödül odasında, sanatçının sanat hayatı boyunca aldığı ödüller yer alıyor.
Yemek Odası
Salonun hemen karşısında bulunan oda yemek odası ve kıyafet odasından oluşuyor. Fransız bronz avize, İngiliz yemek masası, İngiliz Kraliçesi Anne dönemine ait büfe, Manço'ya çeşitli ülkelerden hediye edilen mine işlemeli cam likör takımları yemek odasında bulunan bazı eşyalar arasında geliyor.
Burada benim ilgimi en çok çeken şey ise yemek masası üstünde duran, Barış Manço'nun kişisel eşyalarıydı. Barış Manço vefat ettiği gece, ajandasını, cep telefonunu ve araba anahtarını masanın bu köşesine bırakmış.
Kıyafet Odası
Bu oda aslında yemek odasına servis yapılan bölüm olarak kullanılıyormuş. Barış Manço'nun vefatından sonra ise Barış Manço ile özdeşleşen kostümlerden bazılarının sergilendiği kıyafet odasına çevrilmiş.
1. KAT
Yatak Odası
Piyano tuşları şeklinde düzenlenmiş merdivenlerden bir üst kata çıkıldığında sol tarafta evin yatak odası, sağ tarafta misafir yatak odası ve ebeveyn banyosu bulunuyor. Yatak odası mobilyaları girişin sol tarafına konulmuş 19. yüzyıl sonu Fransız ekolüne ait orijinal parçalardan oluşuyor. Oda girişinin sağ tarafında ise Barış Manço ile özdeşleşen yüzük, bileklik ve kemerleri özel tasarlanmış vitrinlerde sergileniyor.
Ebeveyn Banyosu
Siyah seramiklerle dekore edilen ebeveyn banyosunda, lavabonun üstündeki aynanın önünde, cam bölme içinde, Barış Manço'nun kullandığı diş fırçası ve tıraş takımı yer alıyor.
Misafir Yatak Odası
III. Napolyon dönemine ait yaklaşık 180 yıllık olan misafir odası mobilyaları, Barış ve Lale Manço'nun evlendikten sonra beraber aldıkları ilk antika eşyalar olma özelliğini taşıyor.
2. KAT
Bu kat, Manço çiftinin çocukları Doğukan ve Batıkan için ayrılmış. Kendilerine ait odaların dışında çocuk banyosu ile ortak kullanım çalışma ve oyun odası bulunuyor.
Batıkan'ın Odası
Batıkan Zorbey Manço'nun kullandığı oda ''Adam Olacak Çocuk'' odası olarak düzenlenmiş. Odadaki ekranda o programa ait çekimler gösteriliyor. ''Adam Olacak Çocuk'' programına ait kartonetler, karşı duvara resmedilen ''Adam Olacak Çocuk'' yazısı ve Barış Abi.. 
Doğukan'ın Odası
Doğukan Hazar Manço'ya ait bu odada, Barış Manço'nun yaptığı tablolar ve grafik çalışmaları ile takıları sergileniyor.
Doğukan ve Batıkan'ın Oyun ve Misafir Odası
Bu odada, sol, orta ve sağ olmak üzere 3 ayrı vitrinde Barış Manço'nun esprili kravat koleksiyonunun bir bölümü, eski yapraklı nüfus cüzdanı, eski fotoğrafları, kaset çalışmaları, fotoğraf makinesi koleksiyonundan bazı parçalar ve daha pek çok kişisel eşya bulunuyor.
GİRİŞİN ALT KATI
Barış Manço Evi turumuzda son olarak girişin aşağısında bulunan katı gezdik. Bu katta şövalye odası, yönetim odası, kışlık bahçe ve yazlık bahçe bulunuyor. Yönetim odasında Barış Manço'nun sanat hayatını kapsayan geniş bir arşiv var ve görevlilerin kullanımına tahsis edilmiş. Bizim gezdiğimiz dönemde yazlık bahçe ziyarete kapalı idi. Yani girişin bir alt katında gezilecek şövalye odası ve kışlık bahçe bulunuyor.
Şövalye Odası
Evin eski sahipleri tarafından kiler olarak kullanılan bu alanı, Barış Manço, Belçika Kraliyeti'nin kendisine verdiği ''Şövalye'' unvanındaki armadan esinlenerek Şövalye Odası'na dönüştürmüş, odayı şövalye dönemine ait eşyalarla dekore etmiş ve çalışma odası olarak kullanmış.
Kışlık Bahçe
Manço Ailesi'nin ''Limonluk'' adını verdiği bu alanda, girişin hemen sağında bar olarak kullanılan servis bölümü ile girişin tam karşısında ''Kurtalan Ekspresi'' grubu üyelerine ait enstrümanlar yer alıyor. 
Yazlık Bahçe
Yazlık bahçe bizim gezdiğimiz gün ziyarete kapalıydı. Bu bölümde, plak şeklinde masalar, nota şeklinde sandalyeler ve Barış Manço'nun birlikte müzik yaptığı gruplara ait orijinal duvar afişleri yer alıyor. 

Yaklaşık 1 saate yakın süren gezi bizim için oldukça keyifliydi. Barış Manço'nun yaşadığı evi ve kendisine ait şahsi eşyaları yakından görme fırsatımız oldu. Barış Manço Evi'ne dair paylaşamadığım daha birçok detay bulunuyor. Barış Manço ile özdeşleşmiş takılar, eski modellerden oluşan fotoğraf makinesi koleksiyonu, Barış Manço'nun eski bir kapıdan yaptırdığı ahşap taht, ''Halil İbrahim Sofrası'' şarkısının klibinde kullanılan tencere ve sanatçıya dair daha pek çok şey.. Bu gezi beni çocukluğuma götürdü desem yeridir. İnsanın sevdiği, şarkılarını dinlediği bir sanatçıya dair böyle bir deneyim yaşaması unutulmaz anlardan biri oldu bizim için. 

Barış Manço Evi, pazartesi, resmi tatil günleri ve bayramlarda ziyarete kapalı. Son ziyaretçi kabulü saat 16.00' da yapılıyor fakat 15.30'da köşkün bahçe kapısı ziyarete kapatılıyor. İçerideki danışma bölümünde bilet satışı yok. Bilet, ''Mobilet'' sitesine üye olarak online satın alınabiliyor. Sitede ziyaret tarihi seçilebiliyor. Gittiğinizde uğraşmamak için bileti gitmeden önce almanızda yarar var. Alınan bilet danışmadaki görevliye gösteriliyor. Girişte nakit, kredi kartı ödeme seçeneği bulunmuyor. Ve ''Müzekart'' geçmiyor. 

Barış Manço Evi 2024 Senesi Bilet Fiyatları
Yetişkin 28 TL, 
Öğrenci 18 TL, 
Okul öncesi, 65 yaş üstü, gaziler, engelliler ücretsiz.
Mobilet üzerinde bilet fiyatları yetişkin 20 TL, öğrenci 10 TL gösteriyor fakat bunun üzerine hizmet bedeli eklenerek yukarıda yazdığım rakamlar tahsil ediliyor. 

Adres: Caferağa Mahallesi, Yusuf Kamil Paşa Sokak, No.5 Kadıköy/İstanbul 
Telefon: 0216 337 94 13-0216 337 94 11