Kemer Gezilecek Yerler, Plajlar, Antik Kentler, Mağaralar

Aslında Kemer ile ilgili gidilecek, gezilecek, görülecek, yazılacak o kadar çok şey var ki, ben elimden geldiği kadar kısa tutarak şöyle bir özet geçeyim.

En eski tarihi M.Ö. 690 yılına dayanan Kemer'in bulunduğu yerde, 1910'lu yıllarda dağlardan gelen seller sonucu göl ve bataklıklardan oluşan Eski Köy diye bir yerleşim yeri varmış. Eski Köy halkı, kendilerini bu sellerden korumak için, dağların eteklerine 23 kilometre uzunluğunda taş duvar örmüşler. Sonraları bu duvar nedeniyle köylerine Kemer adını vermişler.
Karayolu olmadığı için 1960'lı yıllara kadar ulaşımın sadece deniz yolundan sağlandığı Kemer, 1980'li yılların başına kadar küçük bir köy iken, 1980 sonrasında uygulanan Güney Antalya Turizm Projesi kapsamında yol ve diğer altyapı değerlerine kavuşarak 1985 yılında belediye, 1991 yılında da ilçe statüsünü kazandı. Batı Toros Dağları'nın eteklerinde olan ve 52 kilometre kıyı şeridi boyunca uzanan Kemer ilçesi günümüzde Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Antalya Havaalanı'na 1 saat, Antalya şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Kemer'e Antalya Otobüs Terminalinden minibüs ile ulaşım imkanı var.
Beldeler
Kemer'in, Arslanbucak, Beldibi, Beycik, Çamyuva, Göynük, Kiriş, Kuzdere, Merkez, Ovacık, Tekirova, Ulupınar ve Yenimahalle olmak üzere 12 beldesi bulunmaktadır.
Merkez
Kemer'in trafiğe kapalı oldukça uzun bir alana kurulmuş alışveriş caddesinde, dünyaca ünlü markaların, Türk tekstil firmalarının, giysi, hediyelik eşya, halı, kilim, gümüş/altın takı, deri, bölgesel tatlar gibi çok çeşitli ürünlerin satıldığı irili ufaklı çarşılar ve dükkanlar bulunur.
Marina
230 yat denizde, 140 yat karada konaklama kapasitesi ile ülkemiz kıyılarında bulunan belgeli yat limanlarından biri olan Marina, uzun yıllar Türkiz Marina olarak hizmet verdikten sonra 2016 senesinde, Mavi Yeşil Uluslararası Turizm Ltd. Şti tarafından tüm hakları ile G Marina Kemer adında işletilmeye başlandı. Mavi bayrakla belgelendirilen iki plaj Marinanın her iki yanında yer almaktadır. 
Gece Hayatı
Gece hayatının canlı, hareketli, gelişmiş, çılgın olduğu Kemer'de çok sayıda disko, gece kulübü, canlı müzik, bar, kafe, karaoke bar, dans bar gibi herkese hitap edecek eğlence mekanı bulmak mümkün.
Tekne Turu
Kemer yat limanından kalkan gezi tekneleriyle yapılan günü birlik turlarda, Korsanlar Mağarası, Cennet Koyu, Phaselis, Olympos ve Kleopatra Burnu gibi noktalara yapılan gezilerde birkaç farklı yerde yemek ve yüzme molası verilir. Yemekte genelde ızgara tavuk veya balık, pilav veya makarna, salata, meyve ikram edilir (Tekne şirketlerinin tur güzergahı, mola yerleri ve verdikleri yemek değişiklik gösterebilir). Genelde Phaselis'de mola verildiğinde karaya çıkıp antik kenti gezme şansınız da olur. Bu ören yeri gezisi ücreti tur ücretine dahil değildir. 
Kemer Tekne Turu ile ilgili yazımı BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Plajlar
Girintili çıkıntılı kıyılarında birçok koy ve küçük doğal limanın olduğu Kemer, deniz ve plaj açısından Beldibi mevkiinden Tekirova'ya kadar uzanan tüm kıyı boyunca tamamen doğal plajlara sahiptir. Kemer merkezde bulunan Halk Plajı ve Ayışığı Plajı, Beldibi, Göynük, Kiriş, Çamyuva, Tekirova, Phaselis, Çıralı, Olympos ve Adrasan plajları en gözde plajlarıdır.
Ayışığı Plajı ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Gezilecek Yerler
Olympos Antik Kenti, Phaselis Antik Kenti, Göynük Kanyonu, Kesme Boğazı Kanyonu, Beldibi Mağarası, İkiz Kayalar (Karataş), Üç Adalar, Chimera (Yanar Taş), Ulupınar, Selçuklu Av Köşkü, Tahtalı Dağı, Olympos Teleferik, Beydağları Sahil Milli Parkı, Ayışığı Park (Moonlight), Folklorik Yörük Parkı, Dinopark ve Paris Batığı Kemer'de gezilecek yerlerin başında gelir.
Olympos Antik Kenti ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Ulupınar ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Tahtalı Dağı ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Ayışığı Parkı ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Folklorik Yörük Parkı ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz. 
Antik Kentler ve Ören Yerleri
Kemer'de, Phaselis Antik Kenti, Olympos Antik Kenti ve Idyros Antik Kenti bulunmaktadır. Phaselis Antik Kenti, Likya'nın en önemli limanlarından ve ticaret noktalarından biri olmuş. Phaselis'ten sonra Likya'nın ikinci büyük liman kenti olan Olympos Antik Kenti'nde, Roma, Bizans ve Helen dönemlerine ait eserler göze çarpar. Idyros Antik Kenti, eski dönemlerde gemicilerin barınağı olmuş, Mısır ile Likya arasında iletişim ve ulaşım aracı olarak önemli ve stratejik limanıyla değer kazanmış. 
Mağaralar
Kemer'de 3 mağara var, bunlar; Beldibi Mağarası, Molla Deliği Mağarası ve Peynirdeliği Mağarası. Beldibi Mağarası, Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alıp bir kaya altı sığınadır. Kaya altı sığınağının duvarlarında şematize edilmiş insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır. Molla Deliği Mağarası, Tahtalı Dağı'nda bulunmakta olup yüksekliği yaklaşık olarak 2370 metre, uzunluğu ise 549 metredir. Peynirdeliği Mağarası, Gedelme Yaylası'nda olup yaklaşık 74 metre uzunluğa ve 19 metre derinliğe sahiptir ve mağaranın yakın çevresinde Gedelme Kalesi ve 2500 yıllık Koca Çınar bulunur.
Kanyonlar
Kemer'de Göynük Kanyonu ve Kesmeboğazı Kanyonu bulunmaktadır. Göynük Kanyonu yaklaşık 4,5 kilometrelik bir etaba sahiptir. Kanyonda rafting, doğa yürüyüşü, tırmanış, kanyon safarisi, ATV safari gibi etkinlikler düzenlenir. Kesmeboğazı Kanyonu üç derenin birleşmesiyle oluşmuş olup kanyonun en dar kısmında, Roma İmparatorluk Çağı'nda yaptırılmış tek kemerli taş köprü bulunur. 
Yaylalar
Beydağları Milli Parkı, Üçoluk mevkiinden Akdeniz manzarası
Beycik Yaylası, Gedelme Yaylası, Ovacık Yaylası, Yayla-Kuzdere ve Üçoluk Yaylası, havası, suyu ve orman örtüsüyle birer doğa harikası olup, yaylaların bir kısmına seyahat acentaları tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.
Oteller
Kemer merkezde otel, motel, hotel, apart otel, butik otel, tatil köyü ve pansiyon şeklinde çeşitli konaklama seçenekleri mevcut. Oda kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon veya her şey dahil konaklama seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebileceğiniz tesislerin bazıları denize sıfır bazıları ise daha iç kesimlerde yer alır. Olympos, Adrasan, Çıralı taraflarında bungalov tarzı ağaç evlerde konaklama imkanı da bulabilirsiniz.
Caretta Carettalar
Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta carettalar 50-60 yıl kadar yaşayabilen, 70-160 kilo ağırlığında ve 90-120 santimetre boyunda büyük boy kaplumbağalardır. Caretta carettalar, Kemer çevresinde özellikle Olympos'ta görülür. Mayıs, ağustos ayları arası yumurtlama dönemleri olan Caretta carettaların kuluçka dönemi 50-60 gün sürer. Yumurtadan çıkan yavrular içgüdüleriyle ufuk aydınlığında denize ulaşmaya çalıştıklarından sahilde ışıklandırılmaya izin verilmez. 

Bir sonraki yazım Kemer Marina ve Yat Gezisi için BURAYI tıklayın..