G Marina Kemer, 230 yat denizde, 140 yat karada konaklama kapasitesine sahip belgeli yat limanlarından biri. Güvenlik ve deniz hizmetleri, akaryakıt, elektrik, su ikmal hizmetleri, marina çarşısı, alışveriş merkezi, yat bakım-onarım üniteleri ve 60 ton kapasiteli tekne karaya alma aracı ile yat sahiplerinin her türlü ihtiyacına cevap veren marinanın her iki yanında mavi bayraklı iki plaj yer alıyor. Marinanın bir diğer özelliği de günübirlik yapılan tekne turlarının hareket noktası olması.
Biz de 2007 senesi Kemer tatilimizin bir gününü bu tekne turlarından birine ayırdık. O dönem merkezde, plaja yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Bahama Otel'de konakladık. (Otel el değiştirip Dinara Hotel adıyla hizmet vermeye devam ediyor). Tekne turuna çıkmadan 1 gün önce marinada rastladığımız tur teknelerinin bir kaçından bilgi aldık. Kemer'in merkezinde ve marina boyunca tekne turu düzenleyen çok sayıda acente bulabilirsiniz siz de. Tur firmasına karar verdikten sonra isim ve otel bilgilerimizi kaydettirip tur gününü bekledik.
Katıldığımız tur firmasının otel-marina transfer hizmeti vardı. Sabah tur saatinden önce, bizi konakladığımız otelden araçlarıyla alıp Kemer Marina'ya getirdiler. Oradan da turu yapacağımız tekneye geçtik. Eğer siz de böyle bir tekne turuna çıkmayı düşünüyorsanız, seçtiğiniz firmanın konakladığınız yerle marina transferi olup olmadığını muhakkak sorun. Bazı firmalar belirli buluşma noktalarından topluca alıyor tekne turuna katılacakları, bunu da sormanızda fayda var. Genelde transfer, tur için ödediğiniz ücrete dahildir.
Yeni yapılan düzenlemeyle, tur biletiniz yok ise veya transfer araçları ile gelmiyorsanız marinaya içeri girişinize güvenlik tarafından izin verilmiyor. Bunun için mutlaka daha önceden rezervasyon yaptırın ve rezervasyonunuzu belgeleyen biletiniz yanınızda olsun.
Aşağıdaki fotoğraf Kemer tekne turumuza ait. Maalesef o dönem böyle dijital fotoğraf makineleri, akıllı telefonlar vs yoktu. Fotoğrafları eski tarz 24'lük, 36'lık pozlu fotoğraf makinelerinde çeker, elimizdeki film hemen bitmesin diye de idareli çekim yapardık. Yani şimdiki gibi aynı pozu 10 kere 20 kere çekme şansımız olmazdı. Bizim kısmetimize o dönemki fotoğraf makinemiz de çok kaliteli değildi. Aşağıda ki fotoğraflardan anlaşılacağı üzere çoğu fotoğraf bulanıktır.
Neyse, gelelim Kemer Tekne Turu detaylarına. Tekne turu genelde sabah saat 10.00'da başlar ve tur bitimi tekneler 17.00 gibi marinaya geri döner. Tekne turu rotası, yüzme molaları noktası, tur saatleri gibi özellikler firmalara göre değişiklik gösterebilir. Genelde Kemer Marinada başlayan yat turları Büyük Burun, Korsan Mağarası, Cennet Koyu (Alacasu), Olympos, Phaselis, Kleopatra Koyu, 3 Adalar rotalarından birkaçını takip eder, 2 veya 3 noktada yüzme molası verilerek tekrar Kemer marinada biter. Bu tur esnasında Kiriş Koyu ve Çamyuva Sahillerinin eşsiz güzelliklerini, Kleopatra Koyu'nu, Tekirova sahillerini ve otellerini uzaktan da olsa görme fırsatınız olur.
Yüzme molaları genelde 3 farklı noktada verilir. Phaselis, Cennet Koyu, Kleopatra Koyu'nda (Veya Kiriş Koyu) verilen bu yüzme molaları tur firmalarına göre değişiklik gösterebilir. Birçok gezi teknesinin güvertede güneşlenme alanı vardır. Gezi tekneniz Akdeniz'in akvaryum denizinde yol alırken siz de bu güneşlenme alanlarında güneşin keyfini çıkartabilirsiniz.
Olympos
İlk yüzme molasından sonra tekne Olympos'ta demir attı ve plaja çıktık. Buranın en büyük özelliği bir liman şehri olan Olympos Antik Kenti'nin burada olması. Şehrin kazılarından çıkarılan kalıntılar arasında tiyatrolar, hamamlar ve mezarlıklar var. Gittiğimiz dönemde, giriş ücretini ödeyerek, Olympos Antik Kenti'ni de gezme fırsatımız oldu bizim.
Öğle yemeği ızgara tavuk veya ızgara balık, pilav veya makarna, birkaç çeşit salata ve meyve şeklindedir genelde. Yemek molasında sıraya girer, görevlinin doldurduğu ya da kendi doldurduğunuz tabağınızı alır ve yerinize geçersiniz. İçecekler için genelde ekstra ücret ödemeniz gerekir. Ama bazı tur firmaları fiyata içeceği de dahil eder. O yüzden bunu da sormayı unutmayın.
Tekne turu sırasında animasyon şovlara şahit olabilir, çalan hareketli müziklere dans ederek eşlik edebilir veya köpük partisine katılabilirsiniz. Kemer tekne turu ücretleri firmadan firmaya farklılık gösterse de aşağı yukarı birbirine yakındır. Bu ücrete tur şirketlerinin uyguladığı politikaya göre, sigorta, otel-marina transferi, rehberlik hizmetleri, öğle yemeği, animasyon, köpük partisi gibi hizmetler dahil olabilir, tura katılmadan önce bunları da sormanızda yarar var.
Son olarak yat gezisine çıkmadan önce yanınıza, havlu, mayo, şort, güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka, deniz gözlüğü almayı unutmayın. Batı Toros Dağları'nın eteklerinde ve 52 kilometre kıyı şeridi boyunca uzanan Kemer'e geldiğinizde bir gününüzü muhakkak yat gezisine ayırmanızı tavsiye ederim. Akdeniz'in turkuaz rengi berrak denizinde yüzmeden, el değmemiş muhteşem koylarında sahile çıkmadan, denizin, dağların ve yeşil çam ormanlarının oluşturduğu harika manzarayı görmeden Kemer tatilinizi sonlandırmayın sakın.