Kemer'e geldiğinizde kaldığınız otelden (motel, pansiyon artık neresiyse) çıkıp birkaç saatinizi merkezi dolaşarak geçirmenizi tavsiye ederim. Kemer'e giriş yaptığınızda ana cadde boyunca sağlı sollu her iki tarafta peşi sıra dizilmiş birçok otel görürsünüz. Bu oteller caddesini devam ettiğinizde şehir merkezinde yolun sağ tarafında Saat Kulesi çıkar karşınıza. Kemer merkezde yer alan Saat Kulesi, Atatürk Heykeli, yerden fıskiyeyle yükselen suların olduğu bu meydan özellikle akşamları çok rağbet gören ve bol fotoğraf çekilen bir yer.
Saat Kulesinden merkeze doğru yürümeye devam ederseniz, Kemer'in meşhur Liman Caddesi'ne çıkarsınız. Asıl adı Münir Özkul Liman Caddesi olan bu cadde Kemer'in en güzel ve en hareketli caddesi. 1988-89 yıllarında trafiğe kapatılarak yayalaştırılan cadde, oldukça uzun ve sahile doğru dümdüz devam ediyor.
Bu caddenin çevre düzenlemesi ve peyzajı da çok güzel, tabi bana göre. Uzanan caddenin ortasında ağaçlar, süs havuzları, heykeller göze gayet hoş geliyor. Oldukça geniş alana sahip caddede sağlı sollu mağazalar, çarşılar, dükkanlar, restoranlar, kafeler, marketler, pansiyon, motel şeklinde konaklama yerleri sıralanmış. Buradaki mağazalarda dünyaca ünlü markaların taklitlerini, arada gerçeklerini, Türk tekstil firmalarını, giysi, hediyelik eşya, halı, kilim, gümüş-altın takı, deri gibi çeşitli ürünleri bulabilirsiniz.
Münir Özkul Liman Caddesi'ni Marina yönünde takip ederseniz, yaklaşık 300 metre uzunluğundaki Küçükburun Yarımadası üzerine kurulu olan Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi'ne gelirsiniz. Parkın bulunduğu alanın muhteşem bir manzarası var. Bir tarafınızda plaj, bir tarafınızda marina, karşınızda Toroslar.
Devlet Ormanı ve Milli Park statüsündeki Folklorik Yörük Parkı, 1982 yılında Özel Turizm Belgeli bir tesis olarak kurulmuş. Park günümüzde, Yörük hayatını anlatan temalı park ve yaşayan açık hava folklor müzesi şeklinde ziyarete açık.
Kemer eski zamanlarda, yaz aylarını Torosların yaylalarında geçiren ve kış başlamadan önce düzlüğe inen Yörüklerin kışlık mekanıymış. Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi, Akdeniz'de 700 yılı aşkın geçmişi bulunan ve bölgenin ayrılmaz bir parçası olan Yörük kültürünü günümüze taşıyor. Yörüklerin günlük yaşantısı, sosyal ve kültürel ortamları, gelenek ve görenekleri, kıl çadırlarda dönemin eşyaları ile cansız mankenler eşliğinde canlandırılıyor Folklorik Yörük Parkı'nda. Dönemin atmosferini daha iyi hissetmeniz için geleneksel ve folklorik müzik eşlik ediyor size parkı gezerken.
Yörük çadırlarının dokusunun bozulmaması için çadırların içine ziyaretçi alınmıyor sadece dışarıdan bakabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra o döneme ait bazı objeler, eşyalar açık alanda teşhir ediliyor. Teşhir alanlarındaki cansız mankenler veya objeler ile hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz tabi.
Folklorik Yörük Parkı içindeki oturma, dinlenme, yeme-içme alanları da hem doğayla uyumlu hem de Yörük hayatının otantik atmosferini yansıtıyor. Yörük Parkı'nda güne açık havada sabah kahvaltısı yaparak başlayabilirsiniz. Veya enfes gözlemesinin ve ayranının tadına bakabilirsiniz. Enfes manzaraya karşı kahvenizi, çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Folklorik Yörük Parkı Açık Hava Müzesi'ne girişte yetişkinlerden cüzi bir giriş ücreti alınıyor. Giriş çocuklar için ücretsiz. Park ziyaret saatleri sezona göre değişiklik gösterebiliyor. Parkın açılış saati genelde sabah 09.00 oluyorken, kapanış kış sezonunda 18.00, yaz sezonunda 00.00 olabiliyor. Eğer bir gün yolunuz Kemer'e düşerse, trafiğe kapalı Münir Özkul Liman Caddesi'ni ve Folklorik Yörük Parkı'nı da ziyaret etmeyi unutmayın.