2007 senesi eylül ayında gittiğimiz Kemer tatilimizde bir günümüzü ayırıp yaptığımız tekne turunda uğramıştık Olympos Plajına ve Olympos Antik Kente. Kemer marinadan kalkan tur teknelerinin mola noktalarından biri olan Olympos Plajı yaklaşık 3 km'lik kumsal şeridine sahip. Tamamı arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında olduğu için çevresinde yapılaşma yasak, o yüzden sahilde işletme yok, kafe, tuvalet, market, şezlong, şemsiye vb. hizmetler mevcut değil. Konaklama, sahilden 200-300 metre içerideki çoğunluğu ağaç evlerden oluşan pansiyonlarda yapılıyor. Tatlı ve tuzlu suyun bir arada bulunduğu Olympos'un denizi küçük çakıl taşlardan oluşuyor, bu yüzden genelde berrak bir görünümü var denizin.
Bizim de gezintiye çıktığımız tur teknesi Olympos sahiline yanaşınca önce küçük bir yüzme molası verdik, sonra Olympos Antik Kenti ören yerine doğru yürümeye başladık. Tekne turuna ören yeri girişleri dahil olmadığından isteyen plajda kaldı isteyen ücretini ödeyerek ören yerine gitti. Biz de buraya kadar gelmişken ören yerini es geçmek istemedik. Tur teknesi kısa süreli bir mola vereceği için ören yerinin tamamını gezme şansımız olmadı. Ören yeri, sahil girişine, tepelik alanlara, orman derinliklerine doğru yayılı olduğundan tamamını gezmek için uzun bir zamanınızı buraya ayırmanız gerekiyor zaten.
Olympos Antik Kenti'nin kesin kuruluş tarihi bilinmiyor fakat M.Ö. 167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde kentin adı geçiyormuş. Antik Likya'nın en önemli liman kentlerinden biri olan Olympos Antik Kenti adını, eskiden ''Yüksek Dağ'' anlamına gelen, 2365 metre yükseklikteki Olympos Dağı'ndan (Tahtalı Dağı) almış. Tarihte korsan yatağı olarak bilinen kentin bu durumu M.Ö. 67'ye dek sürmüş. Roma komutanı Publius Servilius Vatia Isauricus şehri korsanlardan temizleyerek M.Ö. 78'de Roma topraklarına katmış. Kentte, M.S. 1.-3. yüzyıllar arasında Roma İmparatorluk döneminde yoğun imar faaliyetleri yapılmış. Kent, 7. yüzyılda doğal afetler ve savaşlar, Arap akınları nedeniyle terk edilmiş, sonraki yüzyıllara ait yapılaşmaya rastlanmamış. 15. yüzyılda Osmanlı egemenliğine giren kentte herhangi bir yerleşim olmamış. Bölge, 18. ve 20. yüzyıllar arasında Yörükler tarafından dönemsel olarak kışlak yeri olarak kullanılmış. Olympos, 1972 yılında milli park sınırları içinde kalarak sit alanı ilan edilmiş.
Antalya'nın güney sahillerinde Phaselis'ten sonra ikinci önemli liman kenti olan Olympos Antik Kenti, Kumluca İlçesi'nde yer alan önemli bir liman kentidir. Kentle aynı adı taşıyan Olympos Plajının bitişiğinde bulunan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Akçay'ın (Olympos Çayı) her iki yakasına kurulmuş. Antik çağlarda kenarlarına yapılan duvarlarla kanal haline getirilen nehirden, gemiler iç kısımlara kadar geçebiliyormuş. Antik kentten günümüze su kanalları, surlar, lahit mezarlar gibi Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar ulaşmış. Bu kalıntıların çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü.
Olympos Çayı'nın güney ve kuzey olarak ikiye ayırdığı kentte, güneyde, Roma Hamamı, Tiyatro, Şehir Suru, Alkestis Lahdi, Güney Nekropol; kuzeyde, Ceneviz Kalesi, Liman Anıt Mezarları, Mozaikli Yapı, Anıtsal Mezar, Roma Tapınağı, A Kilisesi, Kuzey Nekropol bulunuyor.
Deniz yoluyla geldiğimiz için giriş istikametimiz yönünde bizi ilk olarak bilgilendirme ve yerleşim planının olduğu bu tabela karşıladı.
Liman Anıt Mezarları
İç kısımlara doğru Antimachos Lahdi
Deniz girişindeki bu lahit mezarları geçtikten sonra nehir yatağını takiben ilerleyince, kenti ikiye bölen nehir yatağında antik dönemden kalma iskele, köprü ve kenti sel taşkınlarından önlemesi için örülen duvar kalıntılarını görüyoruz. Köprülerden bir tanesinin ayağı günümüze kadar ulaşmayı başarmış.
Karşımıza çıkan kalıntılardan biri de o dönemde kullanılan bir hamam kapısından geriye kalanlar.
Hamam kalıntısından sonra imparator Marcus Aurelius adına yapılmış bir tapınak kalıntısı çıktı karşımıza.
Tekne turu sırasında verilen mola süresince ancak bu kadarını gezebildik biz. İç kesimlere doğru, ormanlık, ağaçlık, tepelik alana yayılmış daha o kadar çok kalıntı vardı ki gidemediğimiz göremediğimiz. Onları da görsel olarak paylaşayım.
Tarihi ve kültürel o kadar çok güzelliğe sahibiz ki ama ne yazık ki ne gidecek zaman, ne gidecek imkan olmuyor. Çoğunlukla tarih kitaplarından okuduğumuz kadarıyla biliyoruz bu güzellikleri. Olympos Antik Kent kitaplarda okuyarak değil ancak gezilip bizzat görülerek öğrenilebilecek güzellikte bir ören yeri.
Olympos Antik Kent'e teknelerle ulaşımın haricinde Antalya-Finike yolundan Ulupınar'ı takiben Kumluca beldesi sınırlarında Olympos kent tabelaları izlenerek de ulaşılabilir.
Olympos Ören Yeri 2024 Yılı Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü
1 Nisan-1 Ekim tarihleri arası 08.00-19.00
1 Ekim-1 Nisan tarihleri arası 08.00-18.00
Olympos Ören Yeri 2024 Yılı Giriş Ücreti
Yerli Ziyaretçi 220 TL
Yabancı Ziyaretçi için 10 Euro
T.C Kimlik Kartı Sahipleri MüzeKart ile girilebilir (MüzeKart 60 TL, indirimli 30 TL)