Tahtalı Dağı Olympos Teleferik - Kemer

2015 senesi ağustos ayı başında, yaz tatili için geldiğimiz Kemer/Göynük'te, konaklamamızın bitip otelden çıktığımız günün sabahı, ''Buraya kadar gelmişken Tahtalı Dağı'nı görmeden İstanbul'a dönmek olmaz'' dedik ve dediğimiz gibi yapıp Tahtalı Dağı'na gittik. 

Tahtalı Dağı, Antalya'nın Sarısu mevkiinden başlayıp Akdeniz'e paralel olarak uzanan birinci dağ sırasını takip ederek, Kumluca ilçesi Gelidonya Burnu'na kadar uzanan, 34.425 hektar alanı kaplayan, 1972 yılında Milli Park ilan edilen Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Kemer sahil şeridinde yer alan ve 2365 metre yüksekliği ile bölgenin denize yakın en yüksek noktası konumunda olan Tahtalı Dağı, deniz düzeyinden birdenbire yükselip 2365 metreye ulaştığı için hemen her yönden görülebiliyor. Yörede, denize bu kadar yakın olup 2300 metreyi geçen başka bir dağ bulunmuyor.
Tahtalı Dağı Teleferik, Çamyuva ile Tekirova arasında bulunuyor. Göynük'ten çıktıktan sonra, Akdeniz sahil yolunun Tekirova istikametini takiben, Kemer, Kumluca ve Çamyuva'yı geçerek, yolun sağ tarafında bulunan yönlendirici, "Teleferik" tabelasını görene kadar yola devam ettik. Göynük-Tahtalı Dağı Teleferik arası mesafe yaklaşık 25 kilometre. Yukarıdaki haritada siyah çizgiyle belirttiğim Göynük'ten teleferik alt istasyon girişine kadar takip ettiğimiz araç yolu, kırmızı çizgiyle belirttiğim ise alt istasyondan dağa çıkılan teleferik yoludur. 
Tahtalı Dağı Olympos Teleferik girişi tabelasının olduğu yerde araç girişleri için bariyerli bir giriş kapısı var. Araba girişinin olduğu yerden sonra camlarınızı açın, yukarı çıkana kadar yaklaşık 7 kilometre boyunca doğa harikası orman sizi doğal klima ile serinletecek, kuş, böcek sesleri ruhunuzu dinlendirecek, ağaçlardan yayılan mis koku ciğerlerinize işleyecektir eminim. Araba girişinden teleferik alt istasyona kadar olan yol, yer yer biraz dar, biraz virajlı da olsa manzaranın seyrine doyum olmuyor. 
Muhteşem bir doğa manzarasıyla ulaştığımız teleferik alt istasyonu deniz seviyesinden yaklaşık olarak 726 metre yukarıda bulunuyor. 17 Haziran 2007 tarihinde açılışı yapılan ve 4350 metre hat uzunluğu bulunan Olympos Teleferik dünyanın en uzun ikinci, Avrupa'nın ise en uzun teleferiği olma özelliği taşıyor. Daha önce İstanbul Eyüp'te Pierre Loti'ye, Ordu'da Boztepe'ye teleferikle çıkmış biri olsam da heyecanlanmamak elde değil. 
Teleferik alt istasyon noktasında arabamızı otoparka park ettikten sonra yavaş yavaş girişe doğru yürüdük. Bu arada alt istasyona kadar özel araba haricinde dolmuş ve toplu taşıma ile de ulaşım var. Toplu taşıma araçları ile ana yol giriş kapısına kadar geldikten sonra alt istasyona transfer servisiyle gelinebiliyor. Ayrıca, Antalya ve Kemer bölgelerinden tesise transfer servisi hizmeti bulunuyor. 
Alt istasyon girişine geldiğinizde yapmanız gereken ilk şey, tabi ki gişeden teleferik için bilet almak. Ve teleferik saatini öğrenmek. 2024 senesine ait sefer saatlerini, bilet ücretlerini yazımın devamında belirttim. Teleferik saati gelmeden, mümkünse hemen teleferik girişine gidin, çünkü teleferik saati yaklaştıkça teleferik girişinde bir yoğunluk oluyor. Aşağıdaki biletlerde göreceğiniz üzere, 2015 senesi teleferik bileti fiyatı yetişkin 60 TL imiş. Egemen ve Derin ise henüz küçük olduklarından ücretsiz geçiş yapmış. Yazımın devamında 2024 senesi güncel bilet fiyatını okuduğunuzda benim gibi, ''Vay be, nereden nereye'' diyeceğinize eminim. 
Biletimizi aldıktan sonra bir üst kata çıktık. Çünkü teleferik girişi bir üst katta. Bu katta ve dağın zirvesinde Shakespeare Coffee & Bistro var. Tesiste restoran-kafe hariç, 200'er kişilik kapalı ve açık restoran, düğün/toplantı salonları, yamaç paraşütü, güneşlenme/dürbün donanımlı seyir terasları da mevcut. Ayrıca, Tahtalı Dağı'nın zirvesinden Beycik Köyüne yaklaşık dört saat, Çukuryayla'ya yaklaşık altı saatlik dağ yürüyüşü yolları bulunuyor ve Kemer'de her yıl gerçekleştirilen Kemer Hard Enduro (motor sporları organizasyonu) yarışları ile sahilde start alan yarışlar Tahtalı Dağı zirvesinde sonlanıyor.
Shakespeare menüsünde, kahvaltı tabağı, omlet, tost, günün çorbası, parmak tavuk, sosis/patates tava, salata, hamburger, köfte/sucuk ekmek, dürüm, tavuk burger, şinitzel, tavuk/antrikot ızgara, ızgara köfte/sucuk, muffin, kek, Türk Kahvesi, filtre kahve, espresso, americano, çay, bitki çayı, sıcak çikolata, salep, gazlı içecek, kutu meyve suyu, ayran, buzlu kahve, maden suyu, su, limonata, kokteyl, bira, şarap gibi yiyecekler ve içecekler bulunuyor. Fiyatlar ortalamanın üstünde diyebilirim. 2015 senesinde, 500 ml su piyasada 0,50 kuruş iken buradan aynı ebat suyu 4 TL civarı aldık desem, sanırım diğer fiyatları az buçuk tahmin edebilirsiniz. O yüzden mümkün mertebe su, sandviç, kraker gibi bir iki parça atıştırmalık şey bulunsun yanınızda.
Teleferik için biletimizi aldık, kafeden biraz manzara seyrettik ve oyalanmadan teleferik girişine gittik. Bu noktada dedektörlü bir güvenlik giriş kapısı var. Teleferik gelene kadar bu noktada bekledik. Teleferik saati yaklaştıkça giriş kapısının arkasında da uzun kuyruklar oluşmaya başladı. En önde olmanın verdiği avantaj ile teleferikte manzaralı ön camı garantiledik biz. İşte o yüzden teleferik alt istasyona gelip biletinizi aldıktan sonra fazla oyalanmadan bu noktaya gelin, belki biraz sıkılacaksınız ama giriş kapısında bekleyin ki teleferiğe bindiğinizde ortalarda kalmayın, manzaralı ön camda yer bulun kendinize.
Teleferiğin ilk hareketiyle 2365 metre uzunluğundaki Tahtalı Dağı'nın zirvesine çıkış maceramız başladı. Alt istasyonun deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 726 metre, zirve toplam 2365 metre, yani 1639 metrelik bir teleferik yolculuğu bizi bekliyor. Alt istasyon ve zirve arasında 2 teleferik kabini çalışıyor karşılıklı olarak, kabinler 80 kişilik ve zirveye yolculuk yaklaşık 10 dakika sürüyor. Kabinlerin dört bir yanı cam, her yerden manzara seyri var ama çıkış istikametinin tersine cam kenarında yer bulursanız kendinize, yukarı çıkana kadar Akdeniz'in tüm güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.
Dağın zirvesine kadar sanırım 4 ana direk geçtik ve direklerden her geçişimizde hop oturduk hop kalktık. Bu geçişlerde kabinlerde hafif bir sarsılma, sallantı oluyor. Yukarı çıktıkça sık ağaçlık örtüsünün yerini kayalık ve kel tepeler alıyor. Bulutlara yaklaşmışçasına etrafımızda puslu, sisli bir hava oluşuyor.
10 dakikalık yolculuk sonrası 2365 rakımlı Tahtalı Dağı'nın zirvedeyiz. İniş yaptığımız yerde bir hediyelik eşya mağazası vardı. Teleferik ve dağ ile ilgili objeler, eşyalar satılıyor burada ama bana fiyatları biraz yüksek geldi. Normalde her gittiği turistik yerden oranın simgesel eşyasını almaya bayılan ben, bu sefer es geçtim burayı. Zirvedeki istasyondan çıktığımızda ilk hissettiğim şey, dağ kokusu ve serinliği oldu. 
Fiyatlara aldırmadan zirvenin tadını sıcak bir şeyler yudumlayarak çıkarmak isteyenlere, biraz önce bahsettiğim alt istasyonda gördüğümüz Shakespeare isimli restoran-kafe.
Tahtalı 2365 m yazan bu yapı, buraya her çıkanın muhakkak fotoğraf makinesine sarılıp arka plan yaptığı bir yer. Muhteşem bir havası var zirvenin, hayran olmamak elde değil. İnsan kendini sanki bulutların üstündeymiş gibi hissediyor. Zirve, serinle soğuk arası bir hava ısısına sahip. Neyse ki Egemen ve Derin için yanımda uzun kollu yedek kıyafetler vardı. Bu da aklınızda olsun.
Tahtalı Dağı'nın zirvesi aynı zamanda adrenalin tutkunlarının da vazgeçilmez noktası. Bizim teleferikle çıktığımız kabinde de yanlarında koca koca paraşüt çantalarıyla zirveye çıkan sporcular vardı. Tahtalı Dağı'nda 2011 yılından itibaren yapılmaya başlanan yamaç paraşütü (Paragliding), dünyanın en uzun parkuru olması sebebiyle amatör ve profesyonel yamaç paraşütçülerinin yoğun ilgisini çekiyor. Bize de onları zevkle izlemek düşüyor. Bizim gibi orada bulunan herkesin ilgisi bu noktaya kayıyor, herkes fotoğraf makinesi ve kamerasına el atıyor o anlarda. Paraşütçülerin uçması hiç de sanıldığı kadar kolay olmuyormuş onu öğrendim onları izlerken. O paraşüt defalarca açıldı açılmadı, uçtu uçmadı, gerekli rüzgar çıktı çıkmadı, hava akımı oluştu oluşmadı derken bir paraşütçünün uçması bayağı bir zaman alıyormuş.
Tahtalı Dağı'nda yamaç paraşütü kadar yine adrenalin tutkunlarına yönelik, benim fırlatma mancınığı diye adlandıracağım Bungy Catapult da çok ilgi görüyor. Tüm standartları bungee jumping ile aynı olan bungy catapult sapan mantığında çalışıyor, 15 metrelik 2 direk, lastikler, ipler ve bir motordan oluşan bungy catapult'ta yerden yukarı doğru saatte 80 kilometre hızla fırlatılıyor ve 17 metre yükseğe çıkabiliyorsunuz.
Teleferiğin yanaştığı bu istasyonun üst katı muhakkak ama muhakkak es geçilmemesi gereken bir yer. Asıl manzara seyri burada. Dört bir tarafı açık, her yerinden ayrı bir manzara keyfi sunan bu teras çok büyük bir alana sahip. 
Terasta, bazı dünya başkentlerinin bulunduğunuz noktaya uzaklığını gösteren tabela ve çeşitli noktalara yerleştirilen ve madeni TL ile çalışan seyir dürbünleri ilk dikkatimi çeken şey oldu.
Bizim kısmetimize, dağın zirvesinde olduğumuz gün hava bulutluydu. Kısmen de olsa manzarayı izleyebildik diyebilirim. Eğer hava koşulları elverişliyse, doğuda Serik-Manavgat'a kadar olan sahil şeridi, güneyde Finike Körfezi, Antalya-Finike arasında yer alan sahil ve sahilde bulunan irili ufaklı koylar (Phaselis, Olympos, Ceneviz Limanı), körfezler (Adrasan, Finike), plajlar, kumsal alanlar, batıda Merkezi Beydağları, kuzeye doğru Bakırdağları'nın enfes manzarasını seyredebilirsiniz.
Tahtalı Dağı'nın zirvesinde yeterince vakit geçirdik, oyalandık, önümüzde İstanbul'a doğru uzun bir yol olduğu için ayrılma zamanı geldi artık. Geldiğimiz şekilde yine teleferikle önce alt istasyona doğru giderken güzel manzaranın son kez tadını çıkartıyoruz kabinden. Eğer zamanınız varsa, burada muhteşem bir gün doğumu ve gün batımı manzarası oluyormuş, bu da aklınızda bulunsun.

Tahtalı Dağı Olympos Teleferik 2024 Senesi Sefer Saatleri
1 Ocak-31 Ocak, saat 09.30 - 15.00
1 Şubat- 31 Mart, saat 09.00 - 15.00
1 Nisan-31 Mayıs, saat 09.00 - 17.00
1 Haziran-30 Eylül, saat 09.30 - 19.00
1 Ekim-31 Ekim, saat 09.30 - 18.00
1 Kasım-31 Aralık, saat 09.30 - 13.00
Seferler her yarım saatte bir, buçuk ve tamlarda yapılıyor. Yoğunluğa göre ara seferler yapılabiliyor. Son sefer, tesisin kapanış saatinden yarım saat önce yapılıyor.

Gün Doğumu ve Gün Batımı Programı, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında yapılıyor. Gün Doğumu etkinliği salı ve cuma günü; Gün Batımı etkinliği haziran ve temmuz aylarında pazartesi-perşembe günleri, ağustos ve eylül aylarında pazar hariç her gün, ekim ayında ise pazartesi-cuma günleri düzenleniyor. Program, etkinlik günleri, sefer saatleri ile ilgili detaylı güncel bilgiyi Olympos Teleferik sitesinden öğrenebilirsiniz. 

Teleferik, bakım ve tamir faaliyetleri nedeniyle bazen çalışmıyor ve internet sitesinde ilan ediliyor. Ziyaret etmeden önce kontrol etmenizi tavsiye ederim. 

Tahtalı Dağı Olympos Teleferik 2024 Senesi Bilet Fiyatları
Yerli ziyaretçi, 
Yetişkin 500 TL
Çocuk 250 TL (7-12 yaş arası çocuklar bilete tabi)
0-6 yaş ücretsiz
Engelli 
Engel seviyesi yüzde 80 ve üzeri ücretsiz
Engel seviyesi yüzde 60-79 arası %50 indirimli
Engel seviyesi yüzde 40-59 arası %30 indirimli
Engelli misafire eşlik eden 1 yakını veya refakatçısına yerli indirimli fiyatlarına ek %30 indirim uygulanıyor.
Ziyaret ettiğimiz 2015'ten 2024'e kadar geçen 9 senelik bir sürede, bilet fiyatları gerçekten uçmuş. Şu an bilete tabi çocuklarımla birlikte, bizim gibi 4 kişilik bir ailenin sadece bilete verdiği ücreti siz hesaplayın. Kırk yılda bir kere gelmişim, bir şeyler içerim derseniz üstüne bir de onu ekleyin. Tamam, girişten alt istasyona kadar olan 7 kilometrelik doğa harikası yola bayıldık, 10 dakikalık bir teleferik seyahati gerçekten heyecan verici, zirvede manzaranın tadına doyulmuyor, gerçekten görülesi bir yer... ama bu fiyat el yakıyor.