Kuru Cennet Hurmasının Faydaları - Zararları

En sağlıklı ve en faydalı meyveler, mevsiminde doğal olarak yetişen meyveler olduğu gibi mevsiminde tüketilmeyen meyvelerin en sağlıklısı ve faydalısı ise doğal yöntemlerle kurutulan meyvelerdir. Mevsimlik meyveleri de kurutulmuş meyveleri de çok severim. Kurutulmuş meyveleri çoğu zaman ara öğün olarak tüketirim. Kurutulmuş dut, kurutulmuş üzüm, kurutulmuş elma en sık tükettiğim kurutulmuş meyvelerin başında gelir. Şu sıralar ise yeni favorim, Kurutulmuş Cennet Hurması.

Cennet Hurması Neden Trabzon Hurması Olarak Bilinir?
Yöresel adı ambe/amme olan Cennet Hurması veya Cennet Elması; Japon Hurması, Karaağaç Hurması, Akdeniz Hurması olarak adlandırıldığı gibi, ülkemizde yaygın olarak Trabzon Hurması adıyla bilinir. Trabzon, Cennet Hurması üretiminde Türkiye'de alt sıralarda yer almasına rağmen bu meyvenin Trabzon Hurması olarak bilinmesinin sebebi, İpek Yolu ile Anadolu'ya Trabzon üzerinden giriş yapıp yayılmasıdır. 

Cennet Hurması Nerede Yetişir?
Ilıman iklim kuşağı meyvesi olan Cennet Hurmasının anavatanı Çin'dir. Ülkemizde, Kuzey Anadolu, Hatay ve Antalya civarlarında yetiştiriciliği yapılan Cennet Hurmasının çiçekleri haziran ayında açar ve ağaç sonbaharda meyve verir. 
Cennet Hurmasının Kaç Çeşidi Var?
2000'den fazla cinsinin olduğu belirtilen Cennet Hurmasının, meyve eti buruk ve buruk olmayan çeşitlerinden ülkemizde yaygın olarak Hachiya ve Fuyu cinsleri bulunur. Hachiya cinsi, özelliklerinden dolayı kurutmaya en uygun olanıdır.

Cennet Hurması Nasıl Kurutulur?
Cennet Hurmasının kurutma yöntemlerinden en bilinenleri güneşte ve fırında kurutma yöntemleridir. Hurma kurutulurken, yumuşamış, zedelenmiş, rengi değişmiş ve işlem görmüş hurmalar kullanılmamalıdır.
Güneşte kurutma; Hurmaların kabukları ince bir şekilde soyulur. Hurmalar saplarından, birbirine değmeyecek şekilde, sağlam bir ipe veya meyve askı aparatlarına geçirilip güneş gören bir yere asılır. Güneşte 1 ay boyunca bekletilen hurmaların renkleri koyulaşıp kurumaya başlayınca iplerinden çıkartılır. Ekim ayının ikinci ve üçüncü haftası kurutmaya başlamak için en uygun zamandır.
Fırında kurutma; Yıkanmış hurmalar ince ince dilimlenir (veya bütün), aralıklı bir şekilde fırın tepsisine dizilir ve fırına yerleştirilir. Fırın en düşük sıcaklıkta ve fanlı programda yaklaşık 10-12 saat çalıştırılır. Ara sıra hurmalar ters çevrilir. 
Kurutulmuş Cennet Hurması, cam bir kavanoza alınarak serin ve rutubet almayan bir yerde saklanır.
Kurutulmuş Cennet Hurmasının Besin Değeri
A ve C Vitamini, Potasyum, Folik Asit, Magnezyum, Lif açısından zengin olan kurutulmuş 100 gram Cennet Hurması yaklaşık olarak; 272 kalori, 61,31 gram Karbonhidrat, 2,45 gram Protein, 1,15 gram Yağ, 11,5 gram Lif, 15 miligram Sodyum, 651 miligram Potasyum, 31 miligram Kalsiyum, 49,04 miligram C Vitamini, 0.97 miligram A Vitamini içerir.

Kuru Cennet Hurmasının Faydaları
Uzmanların, günlük olarak 1 adet tüketilmesinin yeterli olduğunu önerdiği Cennet Hurması;
- Kanser tehlikesini engeller.
- Kalp-damar sağlığını korur.
- Vücudun direncini artırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı direnci artırır.
- Kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.
- Sindirim sistemini düzenler ve dengeler.
- Mide ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Hipertansiyonu dengeler.
- Zengin lif içeriğiyle açlık seviyesini dengeler, uzun süre tok tutar, kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Gözleri güçlendirir.
- Saç ve cilt sağlığını destekler.
- İshalin etkilerini azaltır.
- Enerji verir.

Kuru Cennet Hurmasının Zararları
Tüm besin gruplarında olduğu gibi kuru Cennet Hurmasının da aşırı tüketilmesi sağlık açısından bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Cennet Hurmasının aşırı tüketilmesi;
- Diyabet riskini artırabilir.
- Kolesterol seviyesini yükseltebilir.
- Kalp ve damar sağlığına zarar verebilir.
- Sindirim sorunlarına neden olabilir.
- Alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Kurutulmuş Cennet Hurmasını atıştırmalık olarak tüketebilir; müsliye ekleyebilir; kek, pasta, kurabiye, çörek, puding, salata ve tahıllar için lezzetli bir sos olarak kullanabilirsiniz, tabi ölçülü tüketmek şartıyla.