Kuru Üzümün Faydaları

Mevsiminde yenilen taze meyveler gibi mevsimi olmadan, kurutulmuş olarak tüketilen meyvelerin de insan sağlığı üzerinde oldukça fazla faydası bulunuyor. Ben, mevsim meyveleri kadar kurutulmuş meyveleri de sever ve günlük beslenmemde yer veririm. En çok tükettiklerim arasında ise Dut Kurusu, Hurma, Elma Kurusu ve Kuru Üzüm geliyor. Sarı leblebi ile tüketmeyi tercih ettiğim kuru üzümün nasıl elde edildiğini, kaç çeşidi olduğunu, faydalarını ve nerelerde kullanıldığını merak ettiniz mi hiç? Cevabınız ''Evet'' ise yazımın devamını okuyun hadi.
Üzümün Tarihçesi
Anadolu'da tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan bağcılıkta, ülkemizde 1200 kadar farklı çeşidi bulunan üzümün sadece 50-60 türünün ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılabiliyor. Üretilen üzümler sofralık üzüm olarak taze yenildiği gibi kurutmalık, pekmez, reçel, pestil, şıra, üzüm suyu, jöle, sirke ve şarap yapımında da kullanılabiliyor. 

Üzüm Kurusu Hangi Üzümden Yapılır?
Ülkemizde üzüm kurusu genellikle Sultani veya diğer adıyla Sultaniye olarak bilinen çekirdeksiz üzümden elde ediliyor. 

Üzüm Kurusu Çeşitleri Neler?
Sarı ve siyah olmak üzere iki çeşidi olan üzüm kurusunun, kuş üzümü, çekirdeksiz sarı üzüm, çekirdeksiz siyah üzüm, sarı besni üzümü, siyah besni üzümü, siyah kan üzümü, Karaman üzümü, Kilis üzümü, Keçemen üzümü, İzmir üzümü, Samancı çekirdeksiz üzüm şeklinde farklı türleri bulunuyor. 
Üzüm Nasıl Kurutulur?
Kuru üzüm ticari olarak, hasat edilen üzüm tanelerinin kurutulmasıyla üretilir. Bir üzüm tanesinin kuruması için, üzümün içindeki suyun, hücrelerin iç kısmından, su damlacıklarının buharlaşabileceği üzüm yüzeyine tamamen çıkarılması gerekir. 

Evde ise üzümü kurutmanın, güneşte, fırında ve dehidratör (gıdanın içinde yer alan suyu belli bir sürede alarak kurutan makineler) ile olmak üzere farklı yöntemleri vardır.
- Güneşte kurutma yönteminde, üzüm, saplarından ayrılır, güzelce yıkanır, yıkanan üzüm taneleri birbiriyle temas etmeyecek şekilde tepsiye dizilir ve üstü ince bir tülbentle örtülür. Tepsi güneş alan bir yere koyulur ve ara ara çevirerek üzümlerin kuruması beklenir.
- Fırında kurutma yönteminde, üzümler aynı şekilde saplarından ayrılır, yıkanır, tepsiye dizilir. Fırın 100 derecede 15 dakika kadar ısıtılır sonra ısısı 60 dereceye düşürülür. Üzüm tepsisi fırına yerleştirilerek 4 saat kadar üzümler kurutulur.
- Dehidratör ile kurutma yönteminde, üzümlerin sapları ayrılıp üzüm taneleri yıkanır, taneler cihazın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirilir. Dehidratör 57 dereceye ayarlanır ve üzümler ortalama 24 saatte kurur.

Kuru Üzüm Nasıl Saklanır?
Kuru üzüm, serin ve nemsiz bir yerde, hava almayacak şekilde saklanmalı. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür. Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar saklanabilir.

Kuru Üzümün Besin Değeri Nedir?
Üzüm kurutulduğunda içerdiği su buharlaştığı için üzümün su oranı azalırken, enerji ve besin ögesi düzeyleri artar. 100 g kuru üzümde yaklaşık, 304 kkal enerji, 20 g su, 66,8 g karbonhidrat, 3 g protein, 1,3 g yağ, 3,4 g lif, 813 mg potasyum, 9 mg sodyum, 50 mg kalsiyum, 39 mg magnezyum, 2 mg demir, 2,3 mg vitamin C yer alır. 

Hangi Kuru Üzüm Daha Faydalı?
Güneşte kurutulmuş kırmızı ve siyah üzüm özellikle çekirdekli siyah üzüm, kansızlığın giderilmesinde etkili rol oynar. 
Kuru Üzümün Faydaları 
Kuru üzümün faydaları arasında öne çıkanlar;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olur.
- Bağırsak sağlığını destekler.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Bir gece ıslatıp bekletilen ve içilen üzüm kurusu suyu karaciğer ve böbrekleri temizler.
- Kolesterol seviyesini düzenler.
- Romatizmal hastalıkları engeller.
- Kan basıncını düşürür, hipertansiyona iyi gelir.
- Kabızlığı önler.
- Anemi tedavilerinde takviye olarak tavsiye edilir.
- Akne gibi cilt problemlerini giderebilir.
- Diş sağlığını koruma potansiyeli vardır. 
- Yorgunluk ve depresyonun önüne geçer, enerji verir.
- Unutkanlığa iyi gelir.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Uzun süre tokluk hissi sağlar.

Kuru Üzüm Çok Yenirse Ne Olur?
Faydaları saymakla bitmeyen kuru üzüm aşırı tüketildiğinde, kilo alınmasına yol açabilir, mide krampları, şişkinlik ve gaza, vücutta alerji oluşmasına neden olabilir. Özellikle diyabet hastalarının kuru üzümü fazla tüketmesi, ciddi sağlık problemlerini tetikleyebilir. Diyabet hastaları kuru üzüm tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli?
Günde bir avuç kuru üzüm yemek yeterli ve faydalıdır.

Kuru Üzümden Neler Yapılır?
Kuru üzüm lezzetli tadıyla sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilmesinin yanında, ekmek, kek,  kurabiye, meyveli dondurma, pekmez, reçel, pestil, bisküvi, aşure, hoşaf, şıra, üzüm suyu, jöle, sirke, müsli, tahıl gevreği ve kahvaltılık ürün karışımlarında, tatlı, puding ve çikolata içerisinde ve şarap yapımında da kullanılabilir.