Elma Kurusunun Faydaları

Meyveleri mevsiminde taze olarak yemenin yanında, mevsimi geçmiş meyveleri kuru olarak da tüketiyorum. Dut Kurusu, Hurma, Kuru Üzüm en sevdiğim meyve kurularının başında geliyor. Meyveler içinde elmanın hem tazesini hem de kurutulmuşunu çok seviyorum. Market alışverişlerim sırasında denk gelir de görürsem muhakkak alıyorum. Hem ara öğün hem sağlıklı atıştırmalık olarak tükettiğim elma kurusunun o kadar çok faydası var ki.  

Ülkemizde Elma Yetiştiriciliği
Ülkemizde elma üretiminin 2/3'ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde gerçekleştiriliyor. Niğde, Isparta ve Karaman en fazla elma alanı bulunan illerimizin başında geliyor. Bunun dışında, Akdeniz ikliminin görüldüğü bütün illerimizde, Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.

Elma Çeşitleri
Türkiye'de kayıtlı 460 elma çeşidi bulunuyor. Ülkemizde bilinen en yaygın elma türü Amasya elması olup Fuji, Gala, Granny Smith, Gold Star, Golden, Jonathan, Santana, Summer Red cinsi elmaların da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılıyor.
Elma Kurusu Besin Değeri
Kuru elma, C ve B grubu vitaminleri, Folik Asit, Potasyum, Demir ve Lif içeriği yüksek bir meyve olup Protein, A Vitamini ve Kalsiyum da içerir. Kuru elmanın 100 gramında, 302 kalori, 60,97 gram Karbonhidrat, 1,24 gram Protein, 1,38 gram Yağ, 20,52 gram Lif bulunur.

Elma Kurusunun Faydaları
Elma kurusunun, taze meyvesinde olduğu gibi sağlık açısından oldukça fazla faydası bulunuyor. Elma kurusu;
* Antioksidan kaynağı olduğu için kansere karşı koruyuculuk oluşturur.
* Bağışıklığı destekleyerek hastalıklara karşı korur.
* Kan temizleyici özelliği ile kötü kolesterolü düşürür.
* Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
* Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorununu çözer.
* Bağırsakları çalıştırır.
* İdrar söktürücüdür.
* Sindirim sistemini destekler.
* Kan şekerini düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur.
* Öksürüğe iyi gelir.
* Zihin fonksiyonlarını destekler.
* Yaşlanma etkilerini azaltır.
* Susuzluğu giderir.
* Diş ve ağız sağlığını korur.
Elma Kurusu Yapımı
Elma kurutmak için birkaç farklı yöntem var. Bunlardan en doğalı güneşte kurutmak. Bir diğer yöntem ise fırında ve ipte kurutmak. 
Güneşte kurutma yönteminde; Güzelce yıkanan elmalar ince ince kesilir. İster yarım ay ister yuvarlak şekilde kesebilirsiniz. Elmanın ortasındaki çekirdekler temizlendikten sonra kesilen parçalar tepsiye aralıklı olacak şekilde dizilir ve üstü ince bir bez veya tülbent ile örtülür. Tepsi, güneş alan bir yere bırakılır. Her gün tersi çevrilen elmalar 5-7 gün içinde kurutulmuş olur. 
Fırında kurutma yönteminde; Elmalar aynı şekilde yıkanır, dilimlenir, orta çekirdekleri çıkartılır. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yan yana dizilir. Önceden ısıtılan 100 derecelik fırında, kontrollü bir şekilde, yaklaşık 2 saat kadar pişirilen kurutulmuş elmalar soğuması için oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. 
İpte kurutma yönteminde; Güneşte kurutma yöntemindeki işlemler yapılır. Fakat tepsiye dizmek yerine, ipe geçirilen dilimler kuruması için güneş ışığı alan bir yere asılır.

NOT: Kurutulan elmaların nemli ortamlardan uzakta tutulması gerekiyor. En iyi saklama şekli cam kavanozlarda kapağı kapalı şekilde saklamak veya bez torbalara koyup saklamaktır. 

Elma Kurusunun Kullanımı
Elma kurusu sağlıklı bir atıştırmalık olarak direkt tüketilebileceği gibi bitki çayı, hoşaf, tatlı, pasta, puding, bisküvi, kek, kurabiye yapımında, müsli, tahıl gevreği ve granola içinde de farklı şekillerde tüketilebilir. 

Unutmayın! Her gıdada olduğu gibi elma kurusu tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Yaş meyveye göre daha fazla şeker barındıran kuru meyveler kararında ve yeterli miktarda yenmeli.