Bitki, çiçek, ağaç, meyve, çekirdek gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen doğal yağlar, başta kozmetik bakım ürünlerinde olmak üzere pek çok sektörde ve üründe kullanılıyor. Bu doğal yağların kullanım alanlarından biri de aromaterapik özellikleri sebebiyle koku yağı olarak kullanılması. Esansiyel koku yağlarını dönem dönem ben de kullanıyorum. Nane Yağı, Nioli Yağı sevdiğim ve en çok kullandığım esansiyel yağların başında geliyor. Bu esansiyel yağlara son olarak Yasemin Esansiyel Koku Yağını da ekledim.
Zeytingiller familyasından, Jasminum cinsinden 300 kadar tropik ve astropik (tropikal bölgelerin hemen üzeri ve hemen altı) türü olan Yasemin bitkisinden su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilen uçucu yağlardan biri olan Yasemin Yağı, zengin ve egzotik kokusu nedeni ile aromaterapi, kozmetik ve tıbbi amaçlar için kullanılıyor.
Antidepresan, antiseptik (mikrop karşıtı madde), afrodizyak (libidoyu arttıran madde), antispazmodik (spazm giderici), sikatrizan (yara izi giderici) özellikleri ile bilinen doğal Yasemin Yağı, harici olarak cilt sağlığında ve bakımında kullanılıyorken, Yasemin Esansiyel Koku Yağı adından da anlaşılacağı üzere sadece koku yağı olarak kullanılıyor.
Yasemin Esansiyel Koku Yağının Faydaları
- Grip, nezle gibi rahatsızlıklarda solunum yollarını rahatlatıcı bir etkisi bulunur.
- Solunum yollarında bulunan enfeksiyonları azaltır.
- Soğuk algınlığı ve öksürüklerin önüne geçmede yardımcıdır.
- Baş ağrılarını geçirmeye, azaltmaya yardımcı olur.
- Sinirleri yatıştırır, sakinleştirir.
- Depresif etkileri azaltır, ruh halinin daha iyi olmasını sağlar.
- Enerji seviyesini artırır.
- Uykuya dalmayı kolaylaştırır.
- Duygusal stres bozukluklarına karşı iyi gelir.
- Dikkat dağınıklığını giderir.
- Odaklanmayı kolaylaştırır.
- Konsantrasyonu artırır.
- Romantik hisler uyandırır, tutkuyu ve arzuyu artırır.
- Hormonları dengeler.
- Çakraları açar.
Yasemin Esansiyel Koku Yağının Kullanım Şekli
Yasemin Esansiyel Koku Yağı sadece koku formu şeklinde kullanılmak üzere tasarlanmış olup, buhurdanlıkta, difüzörde, hava nemlendiricide kullanıldığı gibi temizlik kovasında, sulu elektrik süpürgesinde koku olarak; mum, sabun, parfüm, bambu oda kokusu, oto kokusu, kokulu taş yapımında esans olarak da kullanılabiliyor.
Buhurdanlık kullanım için, buhurdanlığın üst kısmına bir miktar su koyup içine 5-6 damla Yasemin Esansiyel Koku Yağı damlattıktan sonra alt bölümdeki tealight mumu yakmanız yeterli olacaktır. Buhurdanlık, difüzör, hava nemlendiricinin olmadığı yerlerde, kış mevsiminde, petek üstüne konulacak ufak bir kap içine damlatılacak Yasemin Yağı işinizi görecektir. Oda içerisinde, porselen veya seramik küçük bir kase ya da kaba koyacağınız sıcak suyun içine damlatacağınız birkaç damla Yasemin Yağı da aynı işlevi görecektir.
Yasemin Esansiyel Koku Yağını Kullanırken Neye Dikkat Etmeli?
Güvenli kabul edilen yağlar grubunda olmasına rağmen bu esansiyel yağı da dikkatli kullanmalı. Alkol, Paraben, sülfat, SLES, SLS, sentetik boya ve koruyucu içermeyen, doğa dostu, vegan kullanıma uygun ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen esansiyel yağı sadece yukarıdaki kullanım şekli doğrultusunda kullanmalı, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalı.