Manikür-Pedikür Setinde Neler Bulunur?

Ellerimizin ve ayaklarımızın bakımlı görünmesinin temel detaylarından biri de sağlıklı ve bakımlı görünen tırnaklardır. Düzgün kesilmemiş ve dip, kenar temizliği yapılmamış tırnaklar olduğu sürece ellerimizin veya ayaklarımızın bakımı tamamlanmış sayılmaz. Tırnak bakımımı yıllardır, sürekli gittiğim bir güzellik merkezinde yaptırırdım. Manikür-pedikür aletlerinin sterilizasyonu yapılıyor olsa da, 2020 senesi mart ayında hayatımıza giren Koronavirüs ile kişisel bakımıma ve hijyenime daha çok dikkat etmeye ve özen göstermeye başladım. Tırnak temizliğimi, bakımımı evde bulunan 1-2 aletle yapmak yeterli gelmeyince, internet üzerinden satış yapan bir alışveriş sitesinden kendime özel, sadece benim kullandığım bir manikür-pedikür seti aldım. 

Manikür-pedikür setinde neler olmalı? Sette bulunan aletler ne işe yarar? Bunları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu aletlerin temizliği nasıl yapılmalı? Tüm soruların cevabı yazımın devamında..
Manikür-Pedikür Setinde Neler Bulunur?
Klasik ve standart bir manikür-pedikür setinde genel olarak, tırnakları şekillendirmek için tırnak eti temizleyicisi, tırnak makası, tırnak törpüsü ve cımbız vardır. Profesyonel setlerin içinde ise bunlara ilave olarak, topuk törpüsü, tırnak fırçası, pens, et makası, tırnak et itici, tırnak eti düzeltici, batık cımbızı/makası gibi aletler de bulunur. Aldığım manikür-pedikür seti üstünden, set içerisindeki aletlerden ve kullanım alanlarından bahsedeyim.

Kağıt Tırnak Törpüsü
Kağıt tırnak törpüsü, tırnağın üst yüzeyinin törpülenerek cilalanmasını, tırnaklardaki mat görüntünün giderilmesini, tırnakların kenarlarının düzeltilmesini, tırnaklara şekil verilmesini sağlar. Hafif bir tasarıma, esnek bir yapıya ve yumuşak bir forma sahiptirler. Hijyenik açıdan tek kullanımlıkları bulunduğu gibi birden çok uygulamada kullanılabilenleri de mevcuttur. Bu törpülerin tek dezavantajı, 10-15 uygulama sonrası sertlik etkisini kaybedip yumuşamasıdır.

Metal Tırnak Törpüsü
En çok bilinen ve kullanılan törpülerden olan metal tırnak törpüsü, ince yapısı sayesinde tırnak altına rahatça girer. Tırnağa çok kolay bir biçimde düz, kusursuz ve net şekiller verir. Törpünün sivri ucu törpüleme sonrası tırnak altında biriken tortuyu temizler. Çift taraflı olması sebebiyle uzun süre kullanılabilir. Hijyen ve sağlık açısından her uygulamadan sonra temizlenmesi ve iyice kurutulması gereklidir. Bu törpünün dezavantajı, kırılgan tırnaklarda pul pul dökülmeye neden olmasıdır. 

Tırnak Eti Çatalı 
Tırnak eti temizleyici, tırnak eti sıyırıcı, kütikül temizleyici gibi farklı isimleri de bulunan tırnak eti çatalı, tırnak kenarlarında ve diplerinde oluşan, büyüyen ölü derileri keserek tırnak etinin şekillenmesini, geriye doğru itilmesini sağlar ve temiz, bakımlı bir görünüm oluşturur. Kullanmadan önce, el ve ayaklar 5 dakika kadar ılık suda bekletilerek tırnak etleri yumuşatılmalıdır. Çatal ucu keskin olduğundan uygularken dikkat edilmesi gerekir. 

Tırnak Eti Pensi
Tırnak eti pensi hem el tırnaklarının kesilmesi hem de tırnak çevresindeki ölü deriyi, kuruyup sertleşen kütikülleri temizlemek için kullanılır. Tırnak eti çatalında olduğu gibi kullanımdan önce tırnak etlerinin ılık suda yumuşatılması gerekir. Yumuşatma işlemi için oje şişesi şeklinde özel tırnak eti yumuşatıcı, temizleyici yağlar da kullanılabilir. Et penslerinin bileylenmiş olanları tercih edilmeli. Pensler her ne kadar küt bir uca sahip olsa da keskin bıçak yapısından dolayı hafif bir baskı hareketiyle kullanılmalıdır. Uygulama sırasında derin kesimlerden kaçınmalıdır. Et pensi her kullanım sonrası alkol bazlı bir solüsyonla temizlenmelidir.

Tırnak Pensi
Tırnak eti pensi ile uygulama olarak aynı şekilde kullanılan, ucu düz bıçaklı tırnak pensi, el ve ayak tırnaklarını rahatça ve düz kesmeye yarıyor. Aynı zamanda tırnak çevresindeki ölü derinin temizliğinde de kullanılıyor. 

Ayak/Topuk Törpüsü
Topuk törpüsü, ayağın taban kısmındaki sertleşen, kuruyan ve deforme olan ölü derinin temizlenmesi için kullanılır. Ayakların alt kısmında ve topuklarda oluşan kötü görüntüyü ortadan kaldırır, pürüzsüz ve yumuşak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ayrıca ayaklarda oluşan nasırların ve kalınlığın azaltılmasında da etkilidir. Uygulama öncesinde ayakların ılık suda bekletilip yumuşatılması, ciltteki ölü hücrelerin daha kolay bir şekilde çıkarılmasını sağlar. 

Manikür-Pedikür Seti Alırken Dikkat Edilecekler
Manikür-pedikür setleri içerik olarak farklılık gösterebiliyor. Mini setlerde 3-4 parça, profesyonel setlerde ise 20'ye yakın parça olabiliyor. Burada önemli olan set içindeki aletlerin işlevsel, kullanışlı ve ihtiyaca yönelik olması. Manikür-pedikür setinin güvenilir bir yerden alınması da önemli. Benim aldığım çok popüler bir internet alışveriş sitesinde yüzlerce set vardı. Setleri incelerken, çok satanlar, çok beğenilenler, çok değerlendirilenler gibi kriterlere ek olarak kullanıcı yorumlarını da detaylı inceleyerek karar verdim. Aldığım setin tam ismi, Solingen Kuaför Manikür Pedikür Seti olarak geçiyor.

Bu noktada ayrıca, set içindeki penslerin profesyonel olarak bileylenmiş olmasına, koruma ve saklama anlamında çantalı olanların tercih edilmesine, paslanmaz çelik özellikle Solingen çeliği olmasına da dikkat etmek gerekir. Manikür-pedikür ürünlerinin sağlık ve hijyen açısından kişiye özel olması gerekir. Ürünlerin her kullanım sonrası temizlenip, steril edilmesi de oldukça önemlidir.