Okullarda eğitime ara verilen ara tatil, yarı yıl tatili veya yaz tatili gibi dönemlerde, Egemen ve Derin'i biraz olsun teknolojiden uzaklaştırmak ve sosyal aktivitelere katılmalarını sağlamak için ben de birçok ebeveyn gibi gezi ve etkinlik araştırmaları yapıyorum. İstanbul, sanatsal, kültürel ve sportif olarak oldukça fazla alternatife sahip bu anlamda. Sinema, müze, tarihi mekanlar, yapılar bu alternatiflerin başında geliyor elbette. Çocuklarla birlikte daha önce birkaç müzeye gitmiş ve Miniatürk'ü de gezmiştik. Bu yarı yıl tatilinde bir değişiklik olsun dedik ve Buz Adası'na gittik.
Buz Adası Genel Bilgi
Buz Adası'na özel araç ve toplu taşıma ile ulaşım, seans saatleri ve ücretleri ile ilgili yazımın devamında detay vereceğim ama önce Buz Adası ile ilgili genel bilgi paylaşayım. Yapımı Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Zeytinburnu Belediyesi tarafından üstlenilen Buz Adası'nın resmi açılışı, 14 Ekim 2022 tarihinde yapıldı. ''Avrupa'nın en büyük buz pisti'' diye lanse edilen Buz Adası, toplam 39 bin metrekarelik bir alana sahip. Tesis binasında aynı zamanda, içinde tematik sergi alanları bulunan ve atölye çalışmaları yapılan Bilim Zeytinburnu da yer alıyor.
Uluslararası standartlardaki Buz Adası'nda, alt ve üst katlarda aynı anda hizmet verebilen, 1800 metrekare olimpik büyüklüğe sahip iki ayrı buz pisti, 2.400 kişilik tribün var. Bu pistlerde tek seansta aynı anda 200 kişi buz pateni yapabiliyor. Serbest buz pateninin yanı sıra, buz pateni ve buz hokeyi eğitimleri verilen Buz Adası Akademi de burada hizmet veriyor.
Buz Adası'nda buz pateni harici, buz hokeyi lig maçları, buz hokeyi, dünya şampiyonaları ve şampiyonlar ligi gibi birçok ulusal veya uluslararası spor organizasyonu da yapılıyor. Burası aynı zamanda Zeytinburnu Belediyesi Buz Hokeyi Takımı'na da ev sahipliği yapıyor. Tesisin içinde spor salonu, pilates ve aerobik salonu, kütüphane, konferans salonu, basın toplantısı salonları, TV yayın birimlerini destekleyecek üniteler, geniş fuaye, kafeterya, bebek bakım odası ve mescit gibi alanlar, kablosuz internet (wi-fi) hizmeti bulunuyor.
Buz Adası ile ilgili bu genel bilgilerden sonra size, bizim Buz Adası maceramızı, edindiğim bilgileri ve kendi gözlemlerimi aktarayım. Buz Adası'nda hem açık hem de kapalı otopark mevcut. Park ediş sürenize göre ücretlendirme yapılıyor otoparklarda. Biz kendi aracımızla hafta içi bir günde geldiğimizden otoparkta yer bulma sorunu yaşamadık. Yalnız, kapalı otopark içinde yön tabelalarını takip edince bina içine çıkış yapabileceğimizi düşünmüştük, tabelalar bizi tesisin ön tarafındaki ana giriş bölümüne çıkardı. Sanırım kapalı otoparktan bina içine direkt geçiş yapılamıyor.
Buz Kafe
Girişte güvenlik noktasından geçince, hemen sağ tarafınızda bir bekleme ve kafeterya alanı, karşınızda ise gişe bölümü yer alıyor. Gişe bölümüne birazdan değineceğim ama önce kafeterya hakkında bilgi vereyim. Kafeteryada atıştırmalık yiyecek, sıcak soğuk içecek çeşitleri mevcut. Belediye işletmesi olduğu için fiyatlar makul. Tost çeşitleri 30-35-50, sosisli 30, hamburger 50-65-70, patates kızartması 45 TL. Çay-su 5, fincan çay-maden suyu-meyveli süt 10, ayran-meyveli maden suyu 15, bitki çayları-kutu meşrubat 20, kahve 30, salep 40, sıcak çikolata 35 TL.
Gişeler
Biraz sağı solu gözlemledikten sonra güvenlik noktasının karşısındaki gişelere yöneldik. Buraya gelmeden önce internette, etkinlik saatinden 15 dakika önce alanda olunmasının yeterli olacağını okumuştum ve ona göre gelmiştik. Fakat o 15 dakika yarı yıl tatili için düşünülerek hesaplanmamış sanırım. Yarı yıl tatili yoğunluğundan sonra, ''Seanslardan 45 dakika önce gelinmesi önemlidir'' şeklinde düzenleme yapılmış. Yukarıdaki fotoğrafta göreceğiniz üzere, yarı yıl tatili nedeniyle yoğun bir kalabalık ve sıra vardı gişede. Biz de o sıranın en sonundaydık. Gişede 3 banko aktifti o gün. En baştaki 1 banko Biletix gişesi idi zaten. Yani Biletix üzerinden satın alınan biletlerin verildiği gişe. Diğer iki gişede ise sıra çok yavaş işliyordu. Bunun nedeni, doldurulması gereken Buz Pisti Etkinlik Kayıt Formundan kimsenin haberdar olmaması ve gişe önünde formların doldurulmaya çalışılmasıydı.
Buz Pisti Etkinlik Kayıt Formu
ÖRNEKTİR, ÇOĞALTILAMAZ
Buz Adası'na ilk kez gidecekseniz, gişede seans bileti almadan önce yukarıda örneğini verdiğim etkinlik kayıt formunu doldurun ki zaman kaybetmeyin. Etkinlik Kayıt Formunu doldurmanın bir diğer yolu da gişe önündeki tabelada yer alan ''QR Kare Kodu'' okutmak. Kare Kodu okuttuğunuzda, sayfa sizi belediyenin internet sitesindeki, ''Buz Adası Başvuruları'' sayfasına yönlendirecek. Talimatları izleyerek kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Kaydınızı tamamladığınızda, cep telefonunuza gelen kodu gişe görevlisine iletmeniz gerekiyor. Bize form ve kayıt hakkında bilgi verilmediğinden, gişede sıramız geldiğinde bir de kare kod okutup başvuru kaydı tamamlamak üzere vakit kaybettik. Bunları böyle tek tek yazıyorum ki siz aynı hatayı yapmayın.
Seans Saatleri ve Seans Ücretleri
Buz Adası haftanın her günü açık. Seans saatleri günlere göre değişiyor.
- Pazartesi-Cumartesi-Pazar ilk seans 14.00, son seans 21.00'de
- Salı-Perşembe ilk seans 14.00, son seans 20.00'de
- Çarşamba-Cuma ilk seans 13.00, son seans 20.00'de
Seanslar saat başı başlıyor, 40 dakika sürüyor, 20 dakika aradan sonra diğer seans başlıyor. Bizim gireceğimiz seans öncesi, pistte buz pisti temizleme aracı vardı. Bu işlem her seans öncesi yapılıyor mu bilmiyorum. Seans saatleri günlere göre sabit olsaymış daha iyi olurmuş. Böyle insanın aklı karışıyor biraz. Size tavsiyem, gitmek istediğiniz seans saatinden en az 1 saat önce tesiste bulunup giriş işlemlerinizi yaptırın ve biletinizi alın. Biz yarı yıl tatili yoğunluğu nedeniyle, saat 14.00'te geldiğimiz Buz Adası'na saat 16.00 seansına giriş bileti alabildik.
* Hatırlatma: Buz Adası’nda alt pist sürekli açık. Üst pist, mayıs-eylül arasında, bakım ve sezon sonu olmasından dolayı kullanıma kapalı.
Buz Adası pist biletlerini, Buz Adası gişelerinden alabileceğiniz gibi Biletix üzerinden de alabilirsiniz. Buz Adası internet sitesinde, biletlerin yakın bir zamanda site üzerinden de satılacağı duyurusu yapılmış.
Buz Adası pist giriş bilet ücretleri;
- Tam 150 TL, Öğrenci 90 TL (Öğrenci kartı göstermeniz gerekiyor)
- Biletleri Biletix'ten aldığınızda, sepet başına 9,50 TL sipariş bedeli ekleniyor.
- Zeytinburnu'nda ikamet edenlere %20 indirim uygulanıyor.
* Hatırlatma: 7 yaşın altındakiler serbest seansa alınmıyor. 7-18 yaş aralığındakilerin giriş yapabilmesi için tesise anne veya baba ile birlikte gelmesi gerekiyor.
Buz Pisti Etkinlik Kuralları
Buz Adası'na geldiniz, gişede sıraya girdiniz, giriş işlemlerinizi yaptınız, biletinizi aldınız ve artık kaymaya hazırsınız. Pist sahasının uygunluğuna göre, alt veya üst pist olacak şekilde bilet veriliyor. Bize üst pist bileti verilmişti. Biletin üstünde de yazıyor zaten. Piste geldiğinizde, pist girişinde bulunan kask, dirseklik, dizlik gibi koruyucu ekipmanları kullanmak zorundasınız. Ayrıca ayak numaranıza göre pateninizi de pist girişinden alıyorsunuz. Koruyucu ekipmanlar ve paten ücretsiz. Koruyucu ekipmanların seans aralarında özel solüsyonlarla temizlendiği belirtilmiş ancak şahsen ben böyle bir şeye tanık olmadım. Kask takmadan önce yine ücretsiz verilen saç bonelerini kullanmanızı öneririm. Kendi ekipmanınız varsa onu da getirip kullanabiliyorsunuz bu arada. Telefon, cüzdan veya kıymetli eşyaları koymak için kilitli emanet dolabı varmış, kullanmadığımız için dikkat etmedim ben. Koruyucu ekipmanlar hazır, patenler giyildi ancak seansınız başlayana kadar kadınlara ve erkeklere özel yerlerde bulunan soyunma odalarında bekliyorsunuz. Patenle tribüne çıkıp bekleme yapılmıyor.
Ve Beklenen An, Buz Pisti
Buz pistinde ilk kez kayacaklar için, içeri belli sayıda kişi alınıp bir eğitmen tarafından kısaca bilgilendirildikten sonra, ilk alıştırma pistin kenarlarına tutunarak yapılıyor. Bu eğitim bir iki dakika kadardı sanırım, çok uzun değil yani. İlk grup tutunarak kaymaya çalışırken, bekleyenlerden belirli sayıda kişi yine alınmıştı pist girişine. Derin patenle de kaydığı için çok kısa bir tutunmadan sonra serbest olarak hareket etmeye başlamıştı, biz de tribünde oturup heyecanla onun kayışını izlemiştik.
Buz Adası'nda tesis tarafından özel ders verilmiyor. Fakat özel bir eğitmenle anlaşmanız varsa pistte serbest seanslarda özel ders alabiliyorsunuz. Ayrıca, pistlerin ısı derecelerinin korunması ve bozulmaması için sıcaklık yaklaşık 12°C olduğundan gelirken biraz kalın kıyafetler giymeniz yerinde olur.
Buz Adası Ulaşım
Buz Adası'na kendi aracımızla gitmiştik. Gitmeden önce navigasyondan yol tarifine bakmıştık. Veliefendi Hipodromuna kadar yolu biliyorduk, oradan sonra navigasyon aracılığıyla geldik Buz Adası'na. Tesisin önünde, ''Buz Pisti'' otobüs durağı var. Toplu taşıma ile;
- Marmaray ile: Kazlıçeşme veya Zeytinburnu istasyonunda inip, İETT MR10 numaralı otobüse binerek Matbaacılar durağında inerek,
- Metro ile: M1A numaralı metro ile Zeytinburnu durağında inip 10 dakika yürüyerek
- Tramvay ile: T1 numaralı tramvayla Zeytinburnu durağında inip 10 dakika yürüyerek
- Otobüs ile: İETT'nin 93 numaralı tüm otobüslerini kullanarak (93, 93C, 93M, 93T),
- Minibüs ile: Marmaray Kazlıçeşme İstasyonundan veya Zeytinburnu Aktarma Merkezinden kalkan minibüsler ile ulaşabilirsiniz.
Buz Adası İletişim
Adres: Veliefendi, Prof. Dr. Turan Güneş Caddesi 67a Zeytinburnu
Telefon: 444 19 84
Günün özeti; Üsküdar'dan Zeytinburnu'na geçiş, gişede bilet almak için geçen yaklaşık 1,5 saatlik süre, seans sırasının gelmesini bekleyiş, kayma süresinin bitmesi, Zeytinburnu'ndan tekrar Üsküdar'a dönüş derken geçen 5 saate yakın bir zaman, Derin'in 40 dakikalık mutluluğu, sevinci ve heyecanı için değerdi bence. Tekrar gider miyiz? Emin değilim. Gidersek gişede o kadar uzun süre bilet almak için bekler miyiz? Bilmiyorum. Eğer tekrar gitmeye karar verirsek şansımızı bu sefer Biletix'ten yana kullanırız sanırım.