Swissoderm Dökülme Karşıtı Şampuan – Yağlı Saçlar İçin

Saç bakımında da cilt bakımında olduğu gibi saç yapıma ve ihtiyacına uygun bakım ürünleri kullanmaya özen gösteriyorum. İnce telli ve yağlanmaya meyilli saçlarım için ürünlerini ilk kez kullandığım Swissoderm markasının, saç yapıma ve ihtiyacına yönelik olan Yağlı Saçlar İçin Saç Dökülmesi Karşıtı Şampuanını denedim. Şampuanın vaatleri, içeriği, etkileri, fiyatı yazımın devamında.

Bir Türk firması olan Eko Kimya bünyesindeki Swissoderm henüz çok yeni bir marka. 2022 senesi mart ayı ortalarında ürünlerini piyasaya süren markanın saç bakımı üzerine, yağlı saçlara, kuru ve normal saçlara olmak üzere dökülme karşıtı 2 şampuanı, bir de canlandırıcı saç kremi var şimdilik ürün portföyünde. Swissoderm, doğal ve organik bileşenlere dayalı üretim yapıyor. 
İsviçre'de formüle edilen, yağlı saçlar için özel olarak üretilen dökülme karşıtı şampuanın,''Saçın yapısını destekleyerek bakımını yapma, koruma, onarma, güçlendirme, saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olma, saçı sağlıklı ve canlanmış bir görünüme kavuşturma, saç derisini temiz ve hijyenik tutma, saç derisindeki sebumu düzenleme, saça kolay şekil verme ve saçın kabarmasını önleme'' özellikleri bulunuyor.

Şampuan, ılık su ile ıslatılan saça, saç diplerinden başlayarak, 2-3 dakika saç köklerine masaj yapma şeklinde uygulanıyor ve sonrasında durulanıyor. Şampuanın, kullanmaya başladıktan sonra 12 ay kullanım ömrü bulunuyor.
300 ml ebatlı ürün bitkisel içerikli olup dermatolojik olarak test edilmiş. Cruelty Free ve Vegan sertifikalı ürün hayvanlar üzerinde test edilmemiş. Hayvansal içerik, Paraben, Silikon, Sülfat, Tuz ve Fenoksietanol içermeyen şampuanın 78 kalemlik içerik listesinde; Ginseng Kökü Ekstresi, Dulavratotu Kökü Ekstresi, 49 çeşit bitkisel yağ, (Lavanta, Adaçayı, Tarçın, Akdeniz Defnesi, Tatlı Narenciye, Papatya, Rezene, Nane, Isparta Gülü, Mandalina, Akdeniz Servi, Adi Ardıç, Yabani Havuç, Kızılçam, Barut Ağacı, Kuşburnu, Limon Kabuğu, Dere Otu, Bergamot, Sandal Ağacı, Şerbetçi Otu, Soğan, Yerli Asma, Greyfurt, Bahçe Kekiği, Maydanoz, Yıldız Anason, Fesleğen, Biberiye, Sarımsak, Hint Defnesi, Mazı Meşesi Meyvesi, Kakule, Hindistan Cevizi, Civanperçemi, Mavi Okaliptüs, Çay Ağacı, Karabiber, Mercanköşk, Mersin, Deniz Kadayıfı, Misk Otu, Pelin Otu, Tarhun, Yarpuz, Zencefil, Kimyon, Kişniş ve Kereviz), Hidrolize Soya Proteini gibi bitkisel içerikli bileşenlerin yanında Biotin, Niasinamid, Pantenol (provitamin B5), Arjinin (aminoasit), Kalsiyum Pantotenat (B5 vitamininin kalsiyum tuzu), Çinko Glukonat (glukonik asidin çinko tuzu), Sitrülin (performans artırıcı aminoasit), Glukozamin gibi içerikler, organik ve kimyasal bileşenler, su ve parfüm bulunuyor. 
Önce şunu belirteyim, yağlanmaya meyilli saçlarımı 2 günde bir yıkadığım için bu şampuanı 1,5-2 aya yakın bir sürede bitirdim. Şampuanın, içeriğinde bulunan parfümden dolayı tatlı bir kokusu var. Başlık deliği geniş olduğundan şişeden çıkışı oldukça rahat. Saçı derinlemesine temizliyor, gıcır gıcır yapıyor, kirden yağdan güzelce arındırıyor. Benim saçlarımda, şampuanlama sonrası saç kremine gerek olmadan kolay tarama sağladı, saçlarımı yumuşattı. Kurutma sonrası saçımda oluşan kabarıklığı ve elektriklenmeyi giderdi. Yağlanma süresini 2 günden 3 güne çıkardı. Ancak hepsi bu kadar. 

İçeriği sevdim, çok zengin bir bitkisel içeriği var. İçerikteki bitkisel yağların saç köklerini beslediği kesin. Zararlı kimyasal olmaması ayrıca hoşuma gitti. 300 ml ebatlı şampuan, dökülme karşıtı etkisini görecek kadar uzun süreli kullanım için ideal değil. Bunun için düzenli kullanım şart. Dökülme ile ilgili aklımı karıştıran şey, markanın internet sitesinde, ''Doğum sonrası saç dökülmesi yaşayan annelerin kullanımına uygundur'', çok bilinen bir internet alışveriş sitesinde ise ''Saç kırılması nedeniyle dökülmeyi azaltır'' ve ''Erkek tipi saç dökülmesinde etkilidir'' şeklinde yazan açıklamalar. Yani tam olarak hangi tür dökülmeyi azalttığını tam anlamadım. Benim saç dökülme sorunum, ilerleyen yaşa bağlı, olağan saç dökülmesi. Şampuanın bu anlamda etkili olmasını beklemiyordum zaten. Swissoderm Dökülme Karşıtı Şampuan bana tanıtım amaçlı gönderildi. Şampuanın, markanın internet satış sitesinde satış fiyatı 345 TL. (Yazıyı yayınladığım tarih itibariyle indirimli 249 TL). 300 ml için ortalamanın üstünde bir rakam. Özellikle düzenli ve uzun süreli kullanımda etki göstereceği düşünülürse, fiyat araştırması yapıp kampanyalı veya indirimli fiyatlardan almak akıllıca olur.