Nane Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Geçmişi 6000 yıl öncesine kadar dayanan aromatik yağlar, günümüzde tamamlayıcı tıp başta olmak üzere, kozmetik, gıda, ilaç, temizlik gibi farklı sektörlerde kullanılmaya hâlâ devam ediyor. Son birkaç senedir ilgi alanıma giren aromatik yağları genelde, kozmetik cilt bakım ürünlerinde veya mumlarda kullanıyordum. Bu yağların kullanım alanları ve faydaları ile ilgili araştırma yaptıkça, son zamanlarda da ihtiyacıma yönelik olanları almaya başladım. 

Bitki, çiçek, ağaç, meyve, çekirdek gibi farklı doğal kaynaklardan elde edilen bu yağlar, antidepresan, uyarıcı, sakinleştirici, stresi azaltıcı, rahatlama sağlayıcı, ağrı kesici, ağrıyı hafifletici, tansiyonu düşürücü, halsizliği giderici, vücudu güçlendirici, mikrop öldürücü, iltihap kurutucu, balgam söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, solunum sistemini rahatlatıcı gibi birçok psikolojik ve fizyolojik etkiye sahip. 

Araştırmalarım sonucunda aldığım nane yağını hangi amaçla kullandığımı yazmadan önce, bu yağın nasıl elde edildiğinden, faydalarından bahsedeyim biraz. 
Nane Yağının Elde Edilmesi
%100 doğal yollarla elde edilen taze nane yapraklarının, genelde tokmakla ezilerek veya buharla damıtılmasıyla elde edilen nane yağı, farklı yağlarla seyreltilebileceği gibi tek başına da kullanılabiliyor. 

Nane Yağının Faydaları
Ciltte, saçta ve vücutta oluşan pek çok rahatsızlığa iyi gelen ve doğal bir ağrı kesici olan nane yağı;
- Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların etkilerinin azaltılmasında,
- Baş, migren, mide ve karın ağrılarının azaltılmasında,
- Sinüslerin açılmasında, 
- Tıkanan genzin açılıp nefesin rahatlatılmasında,
- Yüksek ateşin düşürülmesinde, 
- Ciltte oluşan kızarıkların ve lekelerin giderilmesinde, iltihaplanmaların azaltılmasında,
- Akne ve sivilcelerin yok edilmesinde,
- Ciltte ve burunda oluşan kaşıntıların azaltılmasında,
- Yanıkların iyileşmesinde,
- Ağız kokularının giderilmesinde,
- Dudak çatlamalarının önlenmesinde, dudakların daha dolgun gözükmesinde,
- Saçlarda oluşan kepek sorunlarında,
- Konsantrasyonun arttırılmasında, hafızanın güçlendirilmesinde kullanılabiliyor.
Nane Yağının Kullanım Şekli
Bu kadar çok faydası olan nane yağının kullanım şekli ise kullanım amacı ve kullanıldığı bölgeye göre değişiyor;
- Baş, migren ve sinüzit ağrısı için, birkaç damla nane yağı baş ve boyun bölgesine hafifçe masaj yaparak uygulanıyor. Aynı uygulama, vücutta ağrılı farklı bölgeler için de kullanılıyor, örneğin kas ağrısı için. 
Sinüslerdeki veya burun kanallarındaki tıkanıklıklarda ayrıca horlama sorunlarında, büyükçe bir kasenin içine konulan kaynar suya damlatılan 5-10 damla nane yağından çıkan buhar buruna çekiliyor.  
- Akne ve sivilcelerin yok edilmesinde, problemli bölgelere direkt uygulanabildiği gibi bir parça pamuk üstüne damlatılarak da kullanılabiliyor. 
- Ağız kokularının giderilmesinde, bir su bardağı suya bir iki damla nane yağı damlatarak gargara yapılıyor.
- Dudak çatlamalarının önlenmesinde ve dudakların daha dolgun gözükmesinde, bir iki damla nane yağı doğrudan dudaklara sürülüyor.
- Saçlarda oluşan kepek sorunlarında, kullanılan şampuan içine nane yağı damlatıp kullanmak yeterli oluyor. Aynı şey cilt bakımında, nemlendirici, losyon, krem gibi ürünlerin içine birkaç damla ilave edilerek de geçerli.
- Ayrıca, suyun sürekli sıcak kalmasını sağlayarak, aromatik yağları havaya daha kolay ve hızlı bir şekilde yayan buhurdanlıklar vasıtasıyla, solunum rahatsızlıkları, mide bulantısı, yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi durumlarda da kullanılıyor.

Haricen kullanıma uygun olan nane yağının ağız yoluyla alınması ve açık yaralar üstünde uygulanmaması tavsiye ediliyor.
Pek çok kullanım alanı ve kullanım şekli olan nane yağını, uzun bir zamandır yaşadığım burun tıkanıklığına bağlı rahat nefes alamama, arada kendini gösteren migren ve baş ağrıları gibi sorunlarıma yönelik, yaptığım araştırmalar sonunda alıp kullanmaya başladım ben. Benim kullanım şeklim ise genelde 3 farklı yöntemle oluyor. 1.'si, buhurdanlıkla kullanım. Bu yöntemle ortama ferah bir koku yayılmış oluyor. Bu ferah koku rahatlamaya yardımcı oluyor. Buhurdanlık dışında, elektrikli difüzör gibi hava yayıcı aletlere birkaç damla damlatılarak, bu aletler yoksa, bilhassa kış aylarında yanan petek üstlerine cam kase içindeki suya damlatılarak veya sobalı ısınma aletlerinde metal bir kap içine su ekleyerek de kullanabilirsiniz. 2.'si, zamanım varsa, sıcak su içine eklediğim birkaç damla nane yağını burnumdan soluyarak. Buharla beraber içime çektiğim nane kokusu rahat nefes almama yardım ediyor ve baş ağrımı hafifletiyor. 3.'sü ise, bir iki damla nane yağını, baş parmağım ve işaret parmağım arasında dağıtıp burun ucu kenarlarına sürerek. Bu şekilde uygulama, gece rahat nefes alıp uyumama yardım ediyor. 

10 ml ile 100 ml arasında değişen farklı ebatlarda ve genelde cam şişelerde olan nane yağının fiyatı ise ebadına ve markasına göre 20 ve 100 TL arasında değişiyor. Tabi burada önemli olan nokta, nane yağının doğalını bulmak. Nane yağını genelde aktarlardan ve baharatçılardan temin edebileceğiniz gibi kozmetik mağazalarından veya büyük zincir marketlerden de satın alabilirsiniz. Tabi markasına, üretim şekline ve içeriğinin tamamen nane yağından oluşmasına dikkat ederek. 


Yeşimle Her Telden Sosyal Medya Hesaplarım