Nioli Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Doğadaki mucize bitkilere her an bir yenisi ekleniyor ve çok sayıda şifa içeren bu bitkiler ham olarak  kullanıldığı gibi yağı ve elde edilen özleri de kozmetik sanayinde pek çok bakım ürününde kullanılıyor. 2023 senesinin son dönemlerinde adından çokça söz edilen ve muhtemelen 2024 senesi boyunca da ismini sıklıkla duyacağımız Nioli de bunlardan biri. Peki ne bu Nioli? Nasıl bir bitki? Yağı nelere iyi geliyor? Bunların hepsinin ve daha fazlasının cevabı yazımda.

Nioli Bitkisi Nedir? 
Kağıt Kabuğu, Kağıt Kabuğu Çay Ağacı, Serseri Ağacı veya Niaouli olarak bilinen, bilimsel adı  Melaleuca Quinquenervia olan Nioli Bitkisi, genellikle 8-15 metre yüksekliğe (bazen 25 metreye) ve 5-10 metre genişliğe kadar büyüyen bir ağaç türüdür. Ağaçlar 100 yıldan fazla yaşayabilir. Ağacın kağıt şeklindeki kabuğu yakacak ve barınak malzemesi olarak kullanılır. Ağacın yeşil yaprakları arasındaki şişe temizleme fırçasına benzeyen çiçekleri beyaz veya krem renkli ve tüylüdür.  
Nioli Bitkisi Nerede Yetişir?
Anavatanı Yeni Kaledonya (Avustralya'nın kuzeydoğu açıklarında, Yeni Zelanda'nın kuzeyinde yer alan ada bölgesi), Papua Yeni Gine ve doğu Avustralya kıyıları olan Nioli Bitkisi, bataklıklarda, taşkın yataklarında ve nehirlerin ve haliçlerin yakınında, genellikle siltli (kumdan küçük kilden büyük taneli) toprakta yetişir. 

Nioli Yağı Nasıl Elde Edilir? Nerelerde Kullanılır?
Nioli Yağı, Melaleuca Ağacının dalları, yaprakları ve çiçekli kısımlarından su buharı distilasyonuyla (damıtma) elde edilir. İçeriğinde 20'den fazla bileşen bulunan Nioli Yağı üretilirken, bu faydalı bileşenlerin korunması için su buharı distilasyonu yöntemi kullanılır. Nioli Yağı, kişisel bakım ürünlerinde, sabun yapımında ve kozmetik sektöründe kullanılan, cilt, saç ve genel sağlık için faydalı bir yağdır. Aromatik olarak Okaliptüs Yağına benzeyen Nioli Yağı, hafif ve tazeleyici bir kokuya sahiptir.
Nioli Yağının Faydaları Nelerdir?
Nioli Yağının fiziksel ve zihinsel pek çok yararı bulunuyor. Bunlardan bazıları;
- Balgam söktürücü özelliği ile solunum yollarındaki mukus ve balgamın temizlenmesine, hava yollarının açılmasına yardımcı olur. 
- Boğaz ve burun akıntısına iyi gelir. 
- Öksürük tedavisinde kullanılır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara karşı fayda sağlar.
- Baş ağrısı, migren, eklem rahatsızlıklarında rahatlama sağlar. Kas ağrısını ve iltihaplanmayı hafifletir.
- Kesiklere, sıyrıklara uygulandığında enfeksiyonları önleyerek iyileşme sürecini destekler.
- Bakteri ve mantarların çoğalmasını engeller.
- Terlemeyi hızlandırıp ateşi düşürür.
- Cildin yağ ve sebum oranını dengeler.
- Ciltte akne oluşumunu engeller, cilt lekelerinin ve yara izlerinin geçmesine yardımcı olur. 
- İnce çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesine yardım eder.
- Cildin parlaklığını arttırır.
- Aromaterapide canlandırıcı ve rahatlatıcı etkisi bulunur.
- Mesane enfeksiyonunun tedavi edilmesinde etkili olarak görülmektedir.
- Vücuda böcek kovucu olarak uygulanabilir.
Nioli Yağı Nasıl Kullanılır?
- Bulunulan ortamın havasını değiştirmek, ruhsal enerjiyi yükseltmek için, buhurdanlığa veya difüzöre birkaç damla damlatıp altına yanan minik mum (tealight) koyarak,
- Stres ve uykusuzluğu gidermek için, aynı yöntemi uygulayıp soluyarak,
- Rahat nefes almak için, yakaya veya yatak başlığına 1-2 damla damlatarak,
- Rahatlatıcı özelliği için, banyo suyuna birkaç damla ekleyerek,
- Ağrı kesici etkisinden yararlanmak için, 1 yemek kaşığı hazır masaj yağı, Hindistan Cevizi Yağı veya Zeytinyağına 2 damla damlatıp, ağrılı bölgeye masaj yaparak,
- Vajina mantarı, idrar yolu enfeksiyonu, kaşıntı, akıntı, kötü koku gibi kadın hastalıklarında, iç çamaşırları yıkanırken makinenin yumuşatıcı bölümüne birkaç damla damlatarak veya iç çamaşırına direkt birkaç damla damlatarak,
- Cilt bakımında, cilt yıkama jeli ve cilt bakım kremlerine birkaç damla ekleyerek,
- Ciltteki kirlerin temizlenmesi, sebumun dengelenmesi, lekelerin açılması ve aknelerin azalması için, kil maskesi içine birkaç damla damlatıp haftada 1-2 kez uygulayarak,
- Saç bakımında, şampuanın ve saç kreminin içine birkaç damla ekleyerek,
- Yarı yarıya su ve alkol içeren bir karışıma birkaç damla damlatıp böcek kovucu sprey olarak kullanabilirsiniz.
Nioli Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
Nioli Yağı güvenilir bir yağ olmasına rağmen cilde direkt olarak uygulanmamalıdır. Seyreltilmeden, direkt cilde uygulandığında tahrişe neden olabilir. Özellikle, kuru, hassas ve alerjik ciltlerde, uygulama sonrasında ciltte kaşıntı, dökülme ya da kızarıklık olabilir. Sadece harici kullanım için olduğundan, bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği için ağız yoluyla alınması tavsiye edilmez. Bebekler ve küçük çocuklar için kullanımı uygun olmayan yağı, hamile ve emziren anneler kullanmadan önce doktora danışmalıdır. 

Doğal yağlar, her ne kadar doğal ve faydalı olsa da bu yağları hangi amaçla ve nasıl kullanacağımızı bilmemiz lazım. Nioli Yağını sadece buhurdanlıkta rahatlatıcı ve nefes almayı kolaylaştırıcı özelliği nedeniyle kullanıyordum ilk başta. Koku olarak hafif nanemsi ve mentolümsü bir kokuya sahip olduğu için etkisini görüyordum. Bu yazıyı hazırlarken yaptığım araştırmalarda öğrendiğim bilgiler sayesinde, cilt bakımıma da dahil etim. Kullandığım yüz temizleme jeline ve yüz bakım kremime birkaç damla ekledim. Ve bakım ürünlerini o şekilde kullanıyorum artık. Tabi bunu, elimdeki tüpün çoğunu buhurdanlıkta kullandıktan sonra fark ettiğim için cildimde etkisini tam olarak görmeyi beklemiyorum. Bunun için 1 tüp daha alıp, sadece bakım ürünlerimde kullanacağım. Bakalım o zaman etkisini görebilecek miyim?