Tahta Kaşıklar Nasıl Temizlenir?

Günümüz teknolojisinin bize sunduğu imkanlar sayesinde, günlük hayatta birçok şeyi elektronik aletlerle pratik ve zahmetsiz bir şekilde yapabiliyoruz. Özellikle temizlik söz konusu olunca, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge gibi makineler hem zamandan hem efordan tasarruf etmemizi sağlıyor. Kullandığımız bu aletlerde temizlenebilir eşyalar olduğu gibi temizlenmemesi gereken veya öyle tavsiye edilen eşyalar da oluyor tabi ki. Bu ikinci gruba giren eşyalardan biri de mutfakta birçoğumuzun sağlıklı olduğunu düşünerek kullandığı tahta kaşıklar. Çoğumuz, kirlenen tahta kaşıkları bulaşık makinesi içinde diğer bulaşıklarla beraber yıkıyoruz. Peki bu ne kadar sağlıklı? Tahta kaşıkları neden bulaşık makinesinde yıkamamalıyız? Ve tahta kaşıkları nasıl temizlemeliyiz? Tüm bu soruların yanıtı işte bu yazımda.
Sadece tahta kaşıklar değil tahtadan yapılan kesme tahtası, oklava, fincan altı gibi eşyalar da bulaşık makinesinde yıkanmaması gereken mutfak eşyaları arasında geliyor. Ham maddesi tahta olan bu eşyalar, suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanmaya uygun değiller. Makinenin ısısı tahta eşyalara zarar vererek, kırılmalarına, çatlamalarına ve parçalanmalarına yol açabiliyor. Oluşan bu deformasyon bakterileri içine çekip sağlığı tehdit ediyor. Ayrıca, bulaşık makinesinde yıkanması tahta kaşıkların kararmasına sebep oluyor. Bu yüzden tahta kaşıkların bulaşık makinesi yerine elde yıkanması tavsiye ediliyor. 

Tahta kaşık temizliği için arama motorlarında, bulaşık deterjanı, sabun, sabun tozu ve ılık su ile elde yıkama, sirke-karbonat, oksijenli su, zeytinyağı, Hindistan Cevizi Yağı gibi farklı malzemelerle temizleme yöntemlerinden bahsedilmiş. Bu temizleme yöntemlerinden en sağlıklı bulduğum, sirke ve karbonat ile tahta kaşık temizleme yöntemini denedim ben de.
Sirke ve Karbonat ile Tahta Kaşık Temizliği
Bunun için gerekli malzemeler; Geniş bir tencere, kaynar su, 2 yemek kaşığı sirke ve 1 paket karbonat. Sirke olarak, evde elimin altında elma sirkesi vardı, onu kullandım ben. 
Uygulama ise şu şekilde; Temizlenecek tahta kaşıklar geniş tencereye konulur. Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke eklenir. Kaşıkların üzerini geçecek şekilde kaynar su eklenir ve su tekrar kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 15 dakikalık bir kaynama süresinin sonunda tenceredeki su süzülür, kaşıklar soğuk suyla durulanır ve temiz bir bez yardımıyla kurulanır. (Mutfakta kullanılan temiz bir bez olduğunu söylememe gerek yok sanırım). 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını göreceksiniz siz de benim gibi.

Sağlıklı kullanım için sadece temizleme yetmiyor tabi ki. Kaşıklarda yarık, kırık, çatlama, parçalanma varsa yenisinin alınması ve sağlam olsalar bile tahta kaşıkların maksimum 2 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da, satın alınan tahta kaşıkların cilasız ve boyasız olması. Bu maddeler yemeğin içerisine karışıp, zehirlenme, kanser gibi önemli hastalıklara da sebep olabiliyor. 

Siz tahta kaşık kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız temizliğini nasıl yapıyorsunuz peki?

Yeşimle Her Telden Sosyal Medya Hesaplarım