Check-Up Yaptırdınız mı?

Sağlığımızı korumak için yapmamız gerekenleri az çok hepimiz biliriz, değil mi? '' Dengeli ve düzenli beslenme, hareketli bir yaşam yani sporu hayatın bir parçası haline getirme, kişisel temizliğe ve bakıma özen gösterme, mevsime uygun kıyafetler giyme, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durma, uyku düzenine dikkat etme '' vs gibi. Ben bunların haricinde, her yıl düzenli Check-Up yaptırmayı da bu listeye ekleyebilirim. Sağlıklıyken tüm sağlık kontrollerinin yapılması, olası hastalıkların erken tanısı ve tedavisi için de önemli bir ayrıntı değil mi sizce de? 

İtiraf etmeliyim ki aslında aklımda Check-Up yaptırmak gibi bir düşünce yoktu. İki sene önce yaptırdığım mamografi için devlet hastanelerinde uygun randevu bulamayınca, ikamet ettiğim Üsküdar' daki yerel özel hastanelerin mamografi fiyatlarını araştırırken tesadüfen Check-Up paketi ile karşılaştım. Yaptırmak istediğim tüm tahlil ve testlerin içinde olduğunu görünce de bu paketten faydalanmak istedim. 
Check-Up Nedir?
Check-Up paketini kapsayan unsurlardan ve benim Check-Up deneyimimden bahsetmeden önce ilk olarak Check-Up Nedir, ondan bahsedeyim kısaca. İngilizce karşılığı ''  Sağlık Kontrolü '' olarak geçen Check-Up, olası hastalıkların erken dönemde tespit edilmesini ve önlem alınmasını amaçlayan, herhangi bir sağlık problemi olmaksızın yapılan muayene, test ve tetkiklerden oluşan bir dizi sağlık taraması. Check-Up işlemlerini içeren paketlerin içeriği ise cinsiyete ve yaşa göre farklılık gösteriyor. 

Check-Up Paketi Neleri Kapsıyor?
İnternet sitelerinden Kadın Check-Up paketini incelediğim özel hastaneyi telefonla arayıp paket içeriği ve fiyatlandırması ile ilgili detaylı bilgi aldım. Kadınlara yönelik, detaylı ve ultra olmak üzere iki ayrı paket hazırlanmış. Bu paketler 40 yaş altı ve + 40 yaş olmak üzere iki farklı içerikten oluşturulmuş. Detaylı Paket, 4 doktor muayenesini ve toplamda 36 testi içeriyordu. Ultra Paket ise 6 doktor muayenesi ve 53 testten oluşan bir paketti. Tabi paketlerin içeriğine göre de fiyatlandırması var. Ultra Paket fiyatı, Detaylı Paketin 2 katı kadardı mesela. Hem doktor muayeneleri hem de testler açısından yeterli olduğundan, ben Detaylı Kadın Check-Up 40 Yaş olanda karar kıldım. 
check-up paketi kapsamı her hastanede farklılık gösterebilir

Check-Up Öncesi Nelere Dikkat Etmeli?
Check-Up için randevum oluşturulduğunda, işlemlerin 2 aşamalı olarak yapılacağı söylendi bana. İlk aşamada tüm tahlil ve testler yapılacak, sonuçlar çıktığında da 2. aşama olarak doktor muayeneleri gerçekleştirilecek. Tahlil ve testleri yaptırmaya gitmeden önce bazı noktalara dikkat etmem gerekti; '' Bir gün öncesinden 24 saat süreyle kırmızı et tüketmemek, gece 24.00' ten sonra herhangi bir şey yiyip içmemek, tahlil ve testlerin yapılacağı gün, sabah aç karna hastanede olmak gibi..''

Check-Up Tahlilleri Ve Testleri 
Kan Testi
Sabah hastaneye gittiğimde danışmada giriş ve kayıt işlemlerim yapıldıktan sonra ilk olarak kan alma odasında yaklaşık olarak 5-6 minik tüp kanım alındı. Kan Testi ile anemi, enfeksiyon, kanama bozukluğu veya kanser gibi kan hücrelerini etkileyen hastalıklar teşhis edilebiliyor. Kan tahlilinde TSH ( tiroid uyarıcı hormon ), Trigliserid ( kanda yer alan bir tür yağ ), Kolesterol, CEA ( kanserli tümörlerin tanısında uygulanıyor ), Hemogram ( kandaki hücrelerin sayısı ve oranı ), CRP ( c-reaktif protein ), Sedimantasyon 1h ( kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tespitinde kullanılıyor ), Açlık Kan Şekeri, Anti-HBs ( Hepatit B taraması ), Anti-HCV ( Hepatit C taraması ), Total Protein, Albumin ( karaciğer tarafından yapılan bir protein ), Kreatinin ( böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi-idrar testi ile de ölçülebiliyor ), Üre ( böbrek hastalıklarının teşhisi için yapılıyor ), Demir, Ferritin ( demiri vücutta depolayan bir protein ), Vitamin B12 ve Kalsiyum gibi değerlerin incelemesi yapılıyor. Bu işlem için genelde ön kolun iç kısmındaki uygun damarlardan biri seçiliyor, kan alınacak bölge temizlenip turnike yapıldıktan sonra işlem yapılıyor. Koluma takılan enjeksiyonda vakumlu kan alma tüpleri kullanıldığından sağlık personelinin manuel bir işlem yapmasına gerek olmadan kan tüpleri kısa sürede kendiliğinden doldu. Bu tüpler sağlık personeli tarafından laboratuvara teslim edildi.

Tam İdrar Tahlili ve Gaitada Gizli Kan
Bu işlemler için gerekli numune kaplarını laboratuvardan kendim teslim aldım. Birçoğunuzun bildiği üzere numune kapları kullanmak için tuvalete gitmeniz gerekiyor. 
Tam İdrar Tahlili, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok hastalığın tanısında kullanılıyor. İdrar Tahlili için en az 12 mililitre idrar örneği verilmesi genelde yeterli oluyor. 
Gaitada Gizli Kan ise ( büyük abdest, dışkı, kaka ) dışkıda gözle görülemeyecek seviyelerdeki kanamaların ve de bağırsak enfeksiyonları, kabızlık, ishal, sindirim sistemi sıkıntılarının tespit edilmesi ile kolon kanserinin erken teşhisi için yapılıyor. Numune kabının ucu kaşık şeklinde olan kısmına az miktar örnek doldurulması yeterli oluyor. Gaitanın su veya idrar ile karışmaması gerekiyor. Onun için de mümkünse tuvalet kağıdına örnek çıkartılması en sağlıklısı. Bu tahlil, işin biraz sıkıntılı kısmı, zira sabah aç karna örnek vermek bir hayli zor oldu açıkçası. Fakat laboratuvar görevlisi '' gaita örneğinin evde aynı şekilde numune kabına konulup, yarım saati geçmemek üzere hastaneye getirilip, laboratuvara teslim edilebileceğini de '' söyledi bana.
idrar ve gaita numune kapları

Mamografi Nedir? Mamografi Nasıl Çekilir?
40 yaş üstü her kadının senede bir kere düzenli bir şekilde çektirmesi gereken Mamografi, özellikle meme kanserinin erken teşhisinde en etkili görüntüleme yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Mamografide normal muayene ile saptanamayacak küçük anormallikler tespit edilebiliyor. Mamografiye kısaca, memenin filmini çeken cihaz da diyebiliriz. Mamografi çekimi için ilk olarak üst gövdeniz tamamen çıplak olacak şekilde soyunuyorsunuz ve boynunuzda kolye gibi aksesuarların olmaması gerekiyor. İşlem öncesinde memeler ve koltuk altları kağıt havlu ile temizlenip kurulanıyor. Mamografi için kullanılan cihaz dikey ve hareketli bir görüntüleme cihazı. Cihazın altta sabit, üstte hareketli olmak üzere iki tane plakası var. İşlem sırasında memelerin önden ve yandan olmak üzere 2 farklı pozisyonda çekimi yapılıyor. Önden çekim, her iki memenin sırayla cihaz üzerinde bulunan iki plaka arasında kısa süreli sıkıştırılmasıyla yapılıyor. Yan çekimde ise cihaz 90 derece yan yatırılarak her iki meme için işlem tekrarlanıyor. Bu sıkıştırma sırasında memelerde doğal olarak bir acı hissediliyor ama katlanılmayacak bir acı değil tabi ki, tabakalar arasında kalan memenin 3-5 saniye arasında filmi çekilene kadar katlanıyorsunuz o acıya. Acının az hissedilmesi için de çekim için memelerin en az hassas olduğu zaman olan adet dönemi sonrası tavsiye ediliyor. Bu çekim işlemi sırasında düşük dozda radyasyon kullanıldığını da belirtmem lazım. Sadece Mamografi çekimi için hastanelerin Genel Cerrahi bölümünden randevu almanız gerekiyor. 
mamografi çekimi

Akciğer Grafisi Nedir?
Mamografi çekiminin yapıldığı odanın hemen yanındaki odada Akciğer Grafisi çekimim yapıldı. Bu çekim, göğüs boşluğunun görüntülenmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan bir yöntem. Akciğer filmi olarak da bilinen yöntemle akciğer kanseri, kalp, yumuşak doku veya kemik rahatsızlıkları teşhis edilebiliyor. Bu çekim için de üst beden tamamen çıplak olacak şekilde, dikey görüntüleme cihazına omuzlar ve göğüs bölgesi olabildiğince yakınlaştırılarak çekim işlemi yapılıyor. Görüntüleme sonucu Akciğer Grafisi, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanıp teslim edilmişti bana.

EKG Nedir? EKG Nasıl Çekilir?
EKG çekimi için acil servis bölümüne gittiğimde EKG cihazının olduğu perdeli bölüme geçip, sedyeye uzandım. EKG ( Elektrokardiyografi ), kalp damar hastalıklarının teşhisi için kullanılan bir cihaz. Bu cihaz sayesinde, kalbin kasılması sırasında oluşan elektriksel aktivite bir grafik şeklinde kaydediliyor ve bu grafik de kağıttan baskı olarak alınıyor. Çekim için göğüs bölgesinin, el ve ayak bileklerinin açık olması gerekiyor. Elektrot yerleştirilecek bu bölgelere öncelikle ince tabaka halinde jel sürülüyor. El ve ayak bileklerine kıskaç şeklinde, göğüs bölgesinin farklı noktalarına da sanırım 5 veya 6 tane ucu vakumlu, takıldığı noktada sabitlenen elektrotlar takılıyor. Bu elektrotlar da kablolar ile EKG cihazına bağlı oluyor. Bir iki dakika içinde çekim sonuçlanıyor ve bizim kalp ritmi şeklinde gördüğümüz kağıt baskı elimizde oluyor. 

Meme USG Nedir? Meme USG Nasıl Çekilir?
Meme USG yani memenin ultrason cihazı ile görüntülenmesi, meme kanserinin erken teşhisinde oldukça sıklıkla kullanılan ve mamografi sonrası yapılan daha ayrıntılı bir yöntem. Bu yöntemle memenin iç yapısı derinlemesine incelenebiliyor. Çekim için üst beden çıplak olacak şekilde sırt üstü muayene yatağına uzanılıyor. Meme üzerine ve çevresine jel sürülerek görüntü elde etmeyi sağlayan yassı başlıklı çekim aparatı ( prob ) meme üzerinde ve çevresinde gezdiriliyor. Bu sırada ekranda oluşan görüntüler inceleniyor ve şüpheli bulguların ölçümü yapılıyor. Sırtüstü yapılan işlemden sonra uygulama, yan pozisyonda yatar şekilde memeler üzerinde ve çevresinde yine yapılıyor. Meme USG için hastanelerin genel cerrahi bölümünden randevu alınması gerektiğini yazayım unutmadan. 
meme usg

Tüm Abdomen Us Nedir?
Meme USG çekimi yapıldıktan sonra muayene yatağından kalkmadan Tüm Abdomen US yani Batın ( Karın ) Ultrasonu da yapıldı. Abdominal Ultrasonografi için, tuvalete gitme ihtiyacı hissedecek kadar su içilmesi gerekiyormuş. Hastaneye giriş işlemlerim yapılırken bu bilgi verildiğinden, gerekli tahlil işlemlerini bitirdikten sonra bol su içip hazırlıklı gelmiştim ben. Abdomen US ile karın yapısı detaylı görüntüleniyor ve karın bölgesinde yer alan karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrek gibi organlarla, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde prostat inceleniyor. Ultrason çekimi, meme ultrasonunda kullanılan ucu yassı başlıklı görüntüleme cihazı ile yapılıyor. Görüntüler ekrana yansıtılıyor. Farklı bulguların ölçümleri yapılıyor. Bu işlemler sırasında '' yaptığım doğumlar, doğum şekilleri, emzirme sürem '' gibi çeşitli sorular sorarak sağlık geçmişim ile ilgili bilgi edinmeye çalıştı doktorum.

Smear Nedir? Smear Testi Nasıl Yapılır?
Smear, rahim ağzı ve rahim içi zarı bölgesinde ortaya çıkan anormal hücreleri ve rahim ağzı kanserini taramaya yönelik vajinal muayene esnasında yapılan bir test. Bu test, hastanelerin kadın doğum bölümlerinde yapılıyor. Smear testi adet zamanı yapılmıyor, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonra diye belirtiliyor. Test için öncelikle vajinaya bir muayene aleti yerleştiriliyor. Uzun ince bir fırça yardımıyla vajina içinde yer alan rahim ağzından sürüntü örneği alınıyor. Test sonucu 1-2 gün içerisinde çıkabileceği gibi hastane tarafından dışarıda bir laboratuvara tahlil ettirilecekse, benim gibi 10 gün beklemeniz de gerekebiliyor sonuç için. Smear için sürüntü alındıktan sonra jinekolojik muayene ile vajinal ultrason çekiliyor. Bu işlem için de ince ve çubuk şeklinde bir alet kullanılarak rahim, yumurtalık, fallop tüpleri ve komşu organların net bir şekilde görüntülenmesi sağlanıyor. Bu işlem her ne kadar basit ve acısız gibi görünse de yine de rahatsız edici ne yazık ki. 
smear testi

Sabah saatlerinde gittiğim hastanede tüm tahlil ve testlerin yapılması yaklaşık olarak 2-2,5 saat kadar sürdü. Görüntüleme ve ultrason çekimi sonuçları hastaneden ayrılmadan önce elime ulaşmıştı. Kan, idrar, gaita test sonuçları 2 gün sonra çıktı. Smear sonucu içinse tahlil dışarıda bir laboratuvara yaptırıldığı için 10 gün beklemek zorunda kaldım. Hastaneden çıkmadan, Check-Up paketi içinde yer alan İç Hastalıkları, Göz, Diyetisyen, Kadın Hastalıkları muayene randevularımı da birkaç gün sonra aynı gün, peş peşe olacak şekilde oluşturdum. 

Muayene gününde, yaptırdığım tüm işlemlerin sonuçları da elimdeydi. 
* İç hastalıkları muayenesinde, kan, idrar, gaita, akciğer grafisi, EKG sonuçlarım değerlendirildi ve tüm değerler belirlenen referans aralığı içinde yer alıyordu. 
* Göz muayenesinde, zaten bir süredir farkında olduğum yakın okuma sorunu çıktı. Günlük hayatımı etkilemeyen sadece yakın mesafe okuma yaparken gözlük kullanmamı gerektiren bir detay sadece. 
* Diyetisyen muayenesinde, ilk olarak dijital gösterge ekrana sahip bir tartıya çıktım. Vücut analizi için gerekli bölgesel yağ ve kas dağılımı, sıvı dağılımı, hedef kilo ölçümü gibi analizler yapıldı bu cihazda. Sonuca göre, kilom ideal aralıkta. Sadece bel bölgesinde yağlanma normal değerin biraz üstünde çıktı. Onun için de hareketli bir yaşam yani düzenli spor yapmam gerekliymiş.
* Kadın hastalıkları muayenesinde, kadın üreme organlarının detaylı tetkiki için uygulanan vajinal ultrason sonucu ölçümlerin normal olduğunu öğrendim. Smear sonucu 10 gün sonra çıktığında, kadın hastalıkları doktorunu arayıp test ile ilgili telefondan bilgi aldığımda tüm bulguların normal olduğu bilgisi verildi.
*Ben tüm bunlara ek olarak bir de genel cerrahi muayenesine yönlendirildim. Burada da  mamografi, meme ultrasonu, batın ultrasonu sonuçlarım değerlendirildi. Mamografi ve meme ultrasonunda her iki memede ( sol memede biraz daha yoğun olmak üzere ) kötü huylu olmayan kistik bulgular çıktı. Doktor, bu bulguların yakinen takip edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun haricinde kendi yaptığım el ile muayenede, memede ele gelen sertlik, meme ucunda çöküklük, meme başında akıntı gibi bulguları da gözlemlemem gerekiyormuş. Burada konusu açılmışken, el ile meme kontrolünün her adet başlangıcından 5-7 gün sonra yapılması gerektiğini de belirteyim. Batın ( Tüm Abdomen Us ) ultrasonunda sonuçlar normal çıktı, sadece karaciğerde bir miktar yağlanma söz konusu imiş. Bunun için yapılması gereken de spor, bol su tüketimi, paketli ürünlerden, şarküteri ürünlerinden ve beyaz undan uzak bir yaşam tarzı imiş.
Sonuç olarak; Check-Up paketinde yapılan test, tahlil, tetkik, görüntüleme ve muayene değerlendirmelerime göre sağlıklı görünüyorum, şimdilik :) A bir de unutmadan, sanırım en çok merak ettiğiniz şeyi de yazmam gerekiyor. Gittiğim özel hastanede, 40 yaş ve üstü kadınlar için oluşturulan Detaylı Kadın Check-Up paketinin fiyatı 1.050 TL idi. Bence, siz siz olun, sağlığınız yerindeyken gerekli tüm tetkikleri, tahlilleri yaptırın. Bunun için yerel ve çok büyük çaplı olmayan özel hastanelerin kapsamlı ve uygun fiyatlı Check-Up paketlerinden yararlanabilirsiniz. Devlet hastanelerinde henüz böyle bir uygulama yok ama örnek olarak paylaştığım Check-Up paketinde yer alan genel içerikler için ilgili bölümlerden ayrı ayrı randevu alınarak gerekli tahliller ve testler yapılabilir. Tabi bunun devlet hastanelerinde ne kadar uğraştırıcı ve oyalayıcı bir süreç olduğunu da ne yazık ki üzülerek belirtmem gerekiyor.

Burada yazdığım tüm bilgiler kendi yaşadığım deneyime aittir. Check-Up paketinin kapsamı ve fiyatı, yapılan tüm işlemlerin uygulama şekli gittiğim özel hastaneye aittir. Hiçbir şekilde başka uygulamalar, muayeneler, hastaneler için genelleme yapılamaz. 

Kendi fotoğrafım ve internet sitesi linkimin olduğu görsel harici kullanılan görseller Google arama motorundan, herkese açık görsellerden alınmıştır. Kendi fotoğrafımda tabelalar üzerinde yazı değişikliği yapılmıştır.

Yeşimle Her Telden Sosyal Medya Hesaplarım
Etiketler