Evren Gıda - Doğal Tam Buğday Unu / Doğal Çavdar Unu

Pandemi döneminde hepimiz mutfakta daha fazla zaman geçirir olduk. Özellikle hamur işlerinde neredeyse birer şef edasıyla yaptığımız o leziz denemeler bize kilo olarak geri döndü. Durum böyle olunca ben de lezzetli olduğu kadar sağlıklı tarifler arayışına girmişken Evren Gıda' nın %100 doğal, koruyucu / katkı / renklendirici içermeyen Doğal Çavdar Unu ve Doğal Tam Buğday Unu ile tanıştım.
1989 yılında DEBA ismi ile faaliyete geçen Adana merkezli Evren Gıda, Türkiye genelinde endüstriyel ürünler, fırıncılık sektörü üzerine soya unu, çavdar, mısır, malt, arpa, yulaf unu gibi ürünlerin üretimini yapıyor. Firmanın Helal Gıda Uygunluk Belgesi de dahil olmak üzere ISO-9001-2015 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO-22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikaları da bulunuyor. Ayrıca her bir paketin arkasında ürünlerin kimyasal analizleri de mevcut.

Kepek ve rüşeym ( buğday tanesinin alt kısmında bulunan embriyo ) gibi buğdayın vitamin ve mineral olarak zengin olan kısımlarının buğdaydan ayrıştırılmadan dış kabuğu ile birlikte öğütülmesiyle elde edilen Tam Buğday Unu' nun, bağışıklık sistemini uyarma ve daha hızlı çalışmasına yardımcı olma, bağırsak sağlığını koruma, kan dolaşımını düzenleme, kandaki pıhtılaşmayı ve damar tıkanıklığını engelleme gibi pek çok yararı var. Tam Buğday Unu kek, pasta, kurabiye, poğaça ve ekmek çeşitleri yapımında kullanılabiliyor.

Doğal lif kaynağı olan Çavdar tam tane olarak öğütülüyor. Kilo dengesini sağlama, vücuttaki yağ dengesini koruma, tokluk hissi oluşturma, kan dolaşımını dengeleme, şeker düzeyini koruma, iyi ve kötü kolesterol miktarını dengeleme, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkma riskini azaltma, safra kesesi oluşumunu önleme ve bağırsaktaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olma gibi sayısız faydası olan Tam Çavdar Unu ile çavdar ekmeği ve çeşitli ekmekler hazırlanabiliyor.
Ürünlerden bu kadar bahsetmişken, Evren Gıda' nın Tam Buğday Unu ile yaptığım 
Bitter Damla Çikolatalı Kakaolu Kek Tarifi' ni paylaşmasam olmaz..
Malzemeler:
* 2.5 su bardağı Evren Gıda Doğal Tam Buğday Unu
* 3 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı süt
* Yarım su bardağı sıvı yağ
* 1 paket şekerli vanilin
* 1 paket hamur kabartma tozu
* Yarım su bardağı kadar bitter damla çikolata
* 2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
3 yumurtayı ve 1 su bardağı toz şekeri köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Karışımın üstüne, yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı süt ilave edip bir süre daha çırpıyoruz. Karışıma 2.5 su bardağı Evren Gıda Doğal Tam Buğday Unu, 1 paket şekerli vanilin ve 1 paket hamur kabartma tozu ekleyip mikser veya el çırpıcısı ile çırpmaya devam ediyoruz. Son olarak yarım su bardağı bitter damla çikolatayı ve 2 yemek kaşığı kakaoyu da koyup hafifçe karıştırıyoruz. Kek karışımını yağlanmış kek kalıbına döküyoruz. Ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika pişiriyoruz. Kek hamurunun içinin pişip pişmediğini bıçağın ucu veya kürdan yardımıyla kontrol etmeyi de unutmuyoruz. Yapan herkese afiyet olsun şimdiden.

Unlarla sadece ekmek ve kek değil çörek, pizza tabanı, grissini, kraker, poğaça, un helvası ve daha neler neler yapılıyor bilseniz. Ben tariflerin çoğunu instagram sayfalarından takip edip yapmaya çalışıyorum. Markanın bu iki çeşit unu haricinde Tam Yağlı Soya Unu da var. Ürünleri N11 ve Trendyol gibi internet alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz. 

Yeşimle Her Telden Sosyal Medya Hesaplarım