Kamkat Nedir ? Faydaları Nelerdir ? Nerede Yetişir ?

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin en doğal yolu vitamin zengini meyveleri bol bol tüketmekten geçiyor. Ben, mevsim meyvelerinin yanı sıra farklı iklimlerde ve coğrafyalarda yetişen meyveleri de ara ara alıp deneyimlemeyi seviyorum. İlk defa alıp tükettiğim Kamkat da farklı bir deneyim oldu benim için. 
Bilimsel adı Fortunella olan Kamkat bu adı, Çin' de yaşadığı yıllarda topladığı ilginç bitkileri Batı Dünyası ile tanıştıran İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune' un soyadından alıyor. Portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinin en ufağı olan Kamkat, Çince' de '' Altın Portakal '' anlamına gelirken halk arasında ise '' Bodur Mandalina veya Kumkuat '' olarak da bilinir. 

Çin, Japonya ve Amerika' da yaygın olarak yetiştirilen Kamkat, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan gibi ülkelerde de deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetiştirilebilir. Kamkat, seralarda ve saksıda yetiştirildiği gibi günümüzde süs bitkisi olarak balkonlarda, bahçelerde ve çevre düzenlemelerinde de kullanılır. 

Son yıllarda ülkemizde de popüler olmaya başlayan Kamkat, Akdeniz ikliminin hakim olduğu her bölgede kolaylıkla yetiştirilebilmekle birlikte bazı çeşitlerine Rize' de de rastlanmaktadır. Kamkatın biçimi limonu, rengi portakalı, kokusu bergamotu andırır. Tadı ise limon ve portakal arası hafif ekşimtıraktır. 
100 g Kamkat' ın ortalama besin değeri şu şekildedir:
C Vitamini : 43,9 mg
A Vitamini : 290 IU
E Vitamini : 0.15 mg ( alfa-tokoferol )
Kalsiyum : 62 mg
Demir : 0,9 mg
Magnezyum : 20 mg
Sodyum : 10 mg
Potasyum : 186 mg
Fosfor : 19 mg
Çinko : 0.17 mg
Karbonhidrat : 16 g
Lif : 7 g
Şeker : 9 g
Protein : 1,9 g
Kalori (kcal) : 70
Toplam Yağ : 0,9 g
Doymuş Yağ : 0,1 g
Çoklu Doymamış Yağ : 0,2 g
Tekli Doymamış Yağ : 0,2 g
Kolesterol : 0 mg
Kafein : 0 mg
*mg: miligram
**IU: Uluslararası ölçü birimi
Şifa deposu Kamkat' ın sağlık üzerinde pek çok etkisi vardır:
* İçeriğinde bulunan bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Grip, nezle, mevsimsel soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu korur.
* Yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur. Kolajen üretimini artırdığı için iyileşme sürecini hızlandırır.
* Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Mide bulantısı, iştahsızlık, hazımsızlık, kabızlık, aşırı gaz, şişkinlik, kramp gibi sindirim sistemi sorunlarına karşı doğal bir kalkandır. Güçlü bir idrar söktürücüdür.
* Yüksek diyet lifi hem tip 1 hem de tip 2 diyabet için faydalıdır.
* İçerdiği yüksek kalsiyum sebebiyle kemik sağlığını korur.
* Bol miktarda A vitamini barındırdığı için göz sağlığının vazgeçilmez kaynaklarındandır. Gözün gece görüşünü kuvvetlendirir, gözde olası katarakt başlangıcını erteler.
* İçerisindeki temel flavonoidler ile kansere neden olan maddelerle savaşır, tümörün büyümesine karşı direnç gösterir. 
* Antioksidan ve vitamin içeriği kırışıklık, yaşlılık lekesi ve güneşin olumsuz etkilerine karşı koruyucudur. 
* Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
* Vücudun en büyük organı olan cilde mucizevi etkiler kazandırır. Sivilce ve akne problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır.
* Kansızlığa iyi gelir.
* Kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaştırır.
* Damar sertliği ve tıkanıklığını önler.
* Diş ve diş eti problemlerinin giderilmesinde yardımcıdır.

Peki Kamkatın zararları var mıdır? 
Kamkat bu kadar faydalı olmasına rağmen, gereğinden çok tüketimi fazla vitamin ve mineral alımına bağlı bazı yan etkilere neden olabilir. Ayrıca yapısında bulunan şeker sebebi ile özellikle şeker hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Kamkat nasıl yenir, diye merak ediyorsunuzdur eminim ki. Kamkatın diğer turunçgillerden en önemli farkı kabuğunun soyulmadan yenilmesidir. Ancak kabuk ile tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekir. Çok ince ve ekşi bir kabuğa sahip Kamkat kabuğu soyularak da tüketilebilir fakat kabuğunu soymak biraz zahmetli olduğundan meyvenin ucu kesilerek suyu emilebilir. Daha fazla fayda sağladığı için kabuğu ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çekirdekli bir meyve olduğundan çekirdekleriyle beraber tüketilebildiği gibi çekirdekleri çıkarılarak da tüketilebilir. 

Kamkat çiğ tüketildiği gibi reçeli, marmelatı veya jölesi yapılabilir. Tatlılara, keklere, salatalara eklenebilir. Bitkisel çay olarak tüketilebilir. Turşusu kurulabilir. El yapımı dondurmalarda kullanılabilir. 

Şekli limon, rengi portakal, kokusu bergamot, tadı limon & portakal karışımı kamkatın kilogram fiyatı ortalama olarak 20-30 TL arası değişiyor marketlerde. Semt pazarımızda gördüğüm bu meyveyi ilk kez deneyeceğimiz için 250 g kadar almıştım. Birkaç tane Kamkat' ı kabuğuyla beraber yedim. Fakat sanki portakalı veya mandalinayı kabuğuyla yiyormuşçasına ekşi, mayhoş ve buruk olan tadından dolayı bizim ailenin damak tadına pek uymadı kabuğuyla tüketmek. Kalan kısmı da meyveyi ortadan ikiye kesip içini yiyerek tükettim ben. Yine ekşi ve mayhoş bir tadı var ama kabuklusuna kıyasla daha kolay tükettim. Sürekli alıp tüketebileceğimiz bir meyve olmasa da şifa deposu niteliğindeki Kamkat' ı arada sırada vitaminleri ve mineralleri için alıp yemeye değer bence. 

Yeşimle Her Telden Sosyal Medya Hesaplarım