5 Yaş Etkinlikleri

Çocuğunuz oyun oynarken aynı zamanda dünyayı tanıyor, kendini keşfediyor ve gelişim sisteminde olumlu kazanımlar sağlıyor. Drama ve oyun, okul öncesi dönemde iç içe kullanılan öğretici teknikler arasında bulunurken, tercih edilen oyunlar sayesinde çocukların özgüven, yaratıcı düşünme, çok boyutlu düşünebilme ve problem çözme becerileri gelişmektedir.

Gelişimsel süreçte her dönem için önerilen bir etkinlik ve yöntem mevcut. Ancak tam okul öncesi döneme denk gelen 5 yaş dönemi çocuk için yararlı etkinlik bulabilmek de maharet ve araştırma istiyor. 

Bu dönemde 5 yaş etkinlik ya da daha genel bir çerçevede düşünecek olursak; evde yapılacak etkinlikler, aktif ve pozitif destekleme ile okul döneminde çocuğun başarısız olmasının önüne geçiyor. Severek ve isteyerek eğitim hayatına devam etmesine yardımcı olan dönem olarak da değerlendirebileceğimiz 5-6 yaş etkinlik dönemine ebeveynler tarafından yapılacak olan yatırım, çocuğun bütün hayatını şekillendirecek rolü kapsıyor.

Çocuklarımızla oyun oynamalıyız ama nasıl yapacağız?

“Daha yaratıcı ve problem çözme odaklı oyunları nasıl üreteceğiz?” arayışınıza şu oyunlar yanıt verebilir 👇

Evde de Yapılabilecek 5 Yaş Etkinlik Önerileri
Hepimizin çocukluğundan bildiği deve cüce etkinliği kaba motor kas hareketlerini destekleyen aynı zamanda çocuğun komutlara cevap vermesini sağlayan bir oyundur.

Hangisinde Oyunu
Dikkat geliştirme için tercih edilebilecek oyunlardan biri olan “Hangisinde” oyunu 3 adet bardak ve bir cisim ile oynanabilecek basit ve eğlenceli bir oyundur. Bardaklardan birinin altına cismi koyup düz bir yüzeyde hızlıca hareket ettirip çocuktan hangisinde olduğunu bulmasını istediğinizde dikkatini sınayabilir ve odaklanma becerilerini tespit edebilirsiniz.

Parmak Kukla Etkinliği
Evde yapılabilecek etkinlikler 5-6 yaş arayışında karşınıza çıkacak oyunlardan biri de parmak kukla etkinliğidir. Drama yöntemleri kullanılarak oynanan parmak kukla oyunu mutlaka ekip halinde oynanmalı, çocuk yalnız bırakılmamalıdır.
parmak kukla etkinliği
Yaprak Baskı Etkinliği
İş teknik derslerinde birçoğumuzun gördüğü baskı tekniklerinden biri olan yaprak baskı etkinliği, çocuğun resim yapma ve soyut düşünme becerilerini geliştirecek oyunlardan biridir.

Soğuk - Sıcak Oyunu
Bir cismin önce gösterilip sonra saklanması, çocuğun cisme yaklaştığında “soğuk sıcak” şeklindeki yönlendirmeler ile cismi bulması üzerine kurgulanan oyun 5-6 yaş aralığındaki çocuk için dikkat geliştirici oyun özelliğine sahiptir.

Eğitici Zeka Oyunları 
Bu yazıdaki bütün oyunlar ve etkinlikler, çocuklar için zeka becerilerinin gelişimine katkıları ile ön plana çıkıyor. Yine de çocukların zeka ve dikkat gibi becerilerinin gelişimini anbean rapor halinde görmek de ebeveynler için hayat kurtarıcı oluyor. Bu noktada tamamen yerli bir girişim olarak hayatımıza giren Eğitici Çocuk Oyunu MentalUP’ı değerlendirebilir ve çocuğunuzun gelişimine sihirli bir değnekle dokunabilirsiniz.


Evde Pandomim Oyunu
Çocuğun el-göz koordinasyonunun gelişmesi için oynanabilecek oyunlardan biri olan pandomim oyunu oldukça eğlenceli vakitler geçirmenizi ve birlikte taklit yeteneğinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.

Aslında Her Şey Bir Oyun!


Ebeveyn olarak hazır kurgulanmış oyunların yanı sıra sizlerin de bu noktada çocuğunuz için yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamanız gerekiyor.

Evde 5 yaş etkinlikleri yaparken, karakterini ve mizacını yakından tanıdığınız çocuğunuzun en sevdiği oyunu tespit etmekle işe başlayabilirsiniz.

Çocukların hayal gücünü destekleyen oyunlardan biri olan hikâye anlatma oyunu, çocuğun kendini ifade etme ve hayal ettiğini ortaya koyabilme yeteneğini geliştirecektir. Birlikte hikâyeler uydurun. Mesela “Süt şişesine düşen kedi Mırnav oradan nasıl çıkabilir?” girişi, hikâye oyunu için sizlere fikir verebilir.

Birlikte yaptığınız her etkinliği bir oyuna dönüştürmek için hayata eğlenceli çocuk gözleriyle bakmanız gerekiyor.

Konuyu örneklendirelim;

● Evinizin koridoru beş yaş çocuk için labirent oyununa dönüşebilir.
● Fon perdeleri çekerek karanlıkta ışık olmayı deneyebilirsiniz.
● Sadece bir mum tutuşturarak gölge oyunları ile çocuğun dikkatini geliştirebilirsiniz.

Ebeveyn olarak burada unutmamanız gereken en önemli noktalardan biri şu:

“Çocuklar gördüklerini kopyalarlar.”

Zihinlerinde yeni olan her durum için bir şema oluşturur ve bu durumu kodlarlar. Daha sonra bilgiler gelişmeye ve gelmeye devam ederek senkronizasyon halinde öğrenmeyi gerçekleştirir.

Çocuğunuz, özelden özele akıl yürütme ve genelden özele akıl yürütmeyi okul öncesi dönemde, oyunlarla öğrenir.

Bu dönemde yapılan evde 5-6 yaş etkinlikleri çocuğunuzun sosyal iletişimini destekleyecektir.

Şimdi, hiç vakit kaybetmeden anne babalar olarak pembe gözlüklerinizi takın.

Eğlenirken öğrenin ve öğretin. Birlikte harika vakit geçireceksiniz.