Nutuk / Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

Cumhuriyet' imizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ümüzün kaleme aldığı bu muhteşem eserini uzun yıllar önce okumuştum. Bende var olan baskısı çok eskiyip okunmayacak duruma geldiğinden, şimdi bir de İş Bankası Kültür Yayınları' nın Gençler İçin Fotoğraflarla Nutuk baskısıyla okumak istedim.
Atatürk 1927 senesi yazında uzun çalışmalar sonucu hazırlığını bitirdiği Nutuk' la, aynı senenin 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 Ekim tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi' nde, 6 günde toplam 36 saat 33 dakika süren konuşmasıyla 9 yıllık bir devrenin sunumunu yapmış. Kültür Yayınları' nca ilk baskısı 2010 senesinde yapılan 600 sayfalık eserin bendeki 2018 tarihli 26. baskısı. 

Ata' mızın kendi anlatımına sadık kalınarak, Kültür Yayınları' nca uzman kurum ve kişilerle yapılan titiz bir çalışmanın ürünü olan bu ölümsüz başyapıtta, Genelkurmay ATASE Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ile Türkiye İş Bankası Müzesi arşivlerinden fotoğraflar kullanılmış. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk, Atatürk' ün Dokuzuncu (sonra üçüncü olacak) Ordu Müfettişliği göreviyle 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun' a çıktığı gün, ülkenin ve saltanatın genel durumu ile ilgili gözlemlerini aktardığı konuşmasıyla başlıyor ve Gençliğe Hitabe ile sona eriyor.
O günlerde Samsun' da yaşanan huzursuzluğu giderip, güvenliği sağlamak için görevlendirilen Mustafa Kemal' in tespitleri özetle şöyleydi;
* Osmanlı Devleti' nin içinde bulunduğu grup, Dünya Savaşı' nda yenilmiş, Osmanlı Ordusu zedelenmiş, ağır şartları olan ateşkes anlaşması imzalanmış. Ulusu ve ülkeyi savaşa sokanlar kendi dertlerine düşerek ülkeden kaçmış. Vahdettin kendini ve tahtını güvenceye alacağı alçakça önlemler peşinde. Damat Ferit başkanlığındaki hükümet zavallı, beceriksiz, onursuz ve korkak.
* Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış. İtilaf Donanmaları İstanbul' da. Adana Fransızlar, Urfa / Maraş / Antep İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya' da İtalyan, Merzifon ve Samsun' da İngiliz askeri birlikleri bulunuyor. Yunan Ordusu İzmir' e çıkartma yapmış.
* Ülkenin her tarafında Hıristiyanlar gizli, açık, özel istek ve amaçlarının gerçekleşmesi ve devletin çökmesi için çalışıyorlar.
Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Millet Meclisi kürsüsünde Nutuk' u okuyor.
Böyle bir tablo karşısında ne İngiltere korumasını, ne Amerika mandasını, ne de bölgesel kurtuluş çarelerini isabetli görmeyen Mustafa Kemal Paşa' nın tek bir kararı vardı, o da '' ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız bağımsız Yeni bir Türk Devleti kurmak. Yani '' Ya Bağımsızlık Ya Ölüm ''.
Bandırma Vapuru
Aldığı bu karardan sonra Gazi Mustafa Kemal Ordu' daki görevinden istifa eder. Erzurum ve Sivas kongreleri düzenlenir. İstanbul Hükümeti ile ilişkiler kesilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılır. Birinci İnönü, İkinci İnönü zaferleri elde edilir. Mustafa Kemal' e T.B.M.M tarafından Başkomutanlık unvanı verilir. Sakarya Meydan Savaşı ve Dumlupınar (Başkomutan) Meydan Muharebesi kazanılır. Mudanya Mütarekesi imzalanır. Osmanlı Saltanatı kaldırılır. Lozan Antlaşması imzalanır. Ankara başkent olur. Cumhuriyet ilan edilir. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Cumhurbaşkanlığı' na seçilir.
Tabi bunlar Söylemi' nden sadece bazı başlıklar. Bu başlıklar arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün düşmanla, çetelerle, isyankarlarla, İstanbul Hükümeti ile hatta kendi silah ve dava arkadaşlarıyla yaşadıklarına da yer verilmiş. Kitabı okuyunca, dağılmış, parçalanmış, işgal altına alınmış bir ülkenin bağımsızlığına kavuşmasının en büyük mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk' e bir kez daha hayran oldum. Bugün bağımsız, hür, özgür yaşayabiliyorsak bunu Mustafa Kemal Atatürk' e borçluyuz. '' Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz'' sözü misali, Cumhuriyetimize kavuşmamızı borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal' in esas kaynak özelliği taşıyan bu ölümsüz eseri her evde olmalı, okunmalı, okutulmalı. 

yeşimlehertelden