Yabani Pirincin Mutfaklarda Kullanımı Etkinliği

Birçoğumuzun ilk defa duyduğu yabani pirinçle eylül ayının son haftasında davetli olduğum Yabani Pirincin Mutfaklarda Kullanımı Etkinliği sayesinde tanışmış oldum ben de. Hem davet hem de yabani pirince dair aldığım notları sırası gelmişken paylaşmak istedim.
Davet mekanı İstanbul / Karaköy' de bulunan Luby idi. Lokasyon olarak hem Karaköy' den hem Beşiktaş' tan toplu taşıma araçlarıyla Tophane durağında inip 2-3 dakika yürüme mesafesinde olan Luby' de kahvaltı, öğle / akşam yemeği, içki ve içecek servisi var. 2 katlı mekanın üst katından kısmen de olsa deniz manzarası görülüyor. İşletmecisi Sayın Levent Yılmaz ve ekibi, o gün kusursuz servisleriyle harika bir ev sahipliği yaptılar davette.
Açılış konuşmasını, 1992' den bu yana halkla ilişkiler, iletişim danışmanlığı, medya ilişkileri ve pazarlama iletişimi hizmetleri veren Promedia Halkla İlişkiler şirketinden, Kurucu Ortak ve Genel Müdür Feray Alpay Beyefendi' nin yaptığı davette yabani pirince dair ön bilgi sahibi olduk.
Davette Uzman Diyetisyen Sayın İpek Ağaca Özger Hanımefendi de bizimleydi. Bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı hizmetlerinin yanı sıra firmalara da diyetisyen danışmanlık hizmeti veren İpek Ağaca Özger' in aynı zamanda Renklerle Diyet isminde bir de kitabı bulunuyor. Davette İpek Hanım' dan yabani pirincin besin değerine dair pek çok faydalı bilgi edindik. 
Yüzyıllar boyunca Kuzey Amerika Kızılderelileri' nin temel yiyecek kaynaklarından biri olan yabani pirinç aslında bir pirinç çeşidi değil, tam tahıllar sınıfından uzun çiçekli su çiminin tohumlarıdır. Kuzey Amerika' da özellikle Kaliforniya' da yetişen yabani pirinç, Amerika, Almanya, Avrupa ve Rusya' da kullanılıyor. Amerika yerlilerinin '' değerli hububat '' anlamına gelen '' Manoomin '' dedikleri yabani pirinç '' Su Yulafı '' olarak da biliniyor. 
Yabani pirinç sağlık açısından çok faydalı bir besin. 
* Glutensiz olan yabani pirinç yüksek protein, lif içeriyor. 
* Kolesterole karşı etkili ve antioksidan özelliğe sahip.  
* Yabani pirinçte bulunan tam tahıllar kalp hastalıkları, inme, kanser, diyabet ve obezite riskini azaltmaya yardımcıdır.
* Yabani pirinç beyaz pirince oranla, 2 kat daha fazla protein ve demir, 3 kat kalsiyum, 4 kat fosfor, 5 kat potasyum, 6 kat lif içerir.
* Yabani pirinçte düşük yağ ve düşük kalori bulunur.
Beyaz pirince göre pişmesi biraz daha zor olan yabani pirinci pişirmeden önce 12 saat kadar suda bekletmek, 35 dakika kadar da kaynatarak pişirmek gerekiyor. Taneler açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş demektir. Yabani pirinç, salatalarda, çorbalarda, değişik soslarla tatlandırılarak soğuk meze olarak, kahvaltıda kahvaltılık gevrek ile, kurabiyelerde, tatlılarda, et ve zeytinyağlı sebze yemeklerinde kullanılabilir.
Luby ekibi davetin anlamına uygun bir de menü hazırlamışlardı bizim için.
Yağlı lor, nektarin, yabani pirinç, nar ekşili Yabani Pirinçli Semizotu Salata
Süzme &  labne karışımlı, özel soslu, çıtır çıtır Yabani Pirinç İle Havuç Mücver
Izgara soğan, sarımsak, biber, domates sunumlu Kasap Köfte Yanında Yabani Pirinç Pilavı
Sütlü, krokanlı enfes Portakallı Panna Cotta Tatlısı
E olmazsa olmaz, Türk Kahvesi
Davette Promedia yetkilileri ve diyetisyen İpek Hanım haricinde, yeme / içme / seyahat / yaşam blogu sahibi değerli blogger' lar ile beraberdim.
Yabani pirincin varlığından haberdar olduğum, hakkında bilgilendiğim, tadına bakma şansı bulduğum davet, keyifli ve bol sohbetliydi. Ülkemizde son 3-4 seneden beri birkaç firma tarafından ithalatı yapılmaya başlanan, besin değeri oldukça yüksek olan yabani pirince sofralarda yer verme zamanı geldi bence..
yeşimlehertelden