Rahmi M.Koç Galerisi
Öğrenciler için 3 aylık yaz tatilinin bitip, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Bu yaz tatilini, kısa şehir dışı kaçamakları, açık hava etkinlikleri, geziler ile Egemen ve Derin için imkan dahilinde verimli hale getirmeye çalıştım ben de. Temmuz sonu Rahmi M. Koç Müzesi' ne ailece yaptığımız gezi de onlardan biri olmuştu.
F-104 Starfighter
Müze gezimizden bahsetmeden önce müze ile ilgili bilgi aktarmakta yarar var. Rahmi Koç' un müzecilik serüveni, babası rahmetli Vehbi Koç' un Almanya' dan ilk elektrikli treni getirmesi üzerine, mekanik ve endüstriyel objeleri toplamasıyla ve biriktirmesiyle başlamış. Koleksiyonu genişleyip depolarına sığmaz hale gelince, daha eski şirketlerin bütün ürünlerini topladıkları birer müzeleri olduğunu görmüş ve bunu ülkemizde de yapmaya karar vermiş.
Rahmi M. Koç Müzesi Maketi
Haliç' in kuzey yakasındaki Hasköy semtinde yer alan müze binasının inşası Bizans dönemine uzanıyor. Binanın temelleri üzerine 1730' lu yıllarda, III. Ahmet devrinde bir Osmanlı Lengerhanesi kurulmuş. ( Lengerhane: Osmanlılarda gemiyi sabitlemek için denize atılan zincir ve ucundaki çapanın yapıldığı yer ). 1950' lerde Tekel tarafından tütün deposu olarak kullanılan bina, 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınıp, 1994 senesinin Aralık ayında müze olarak ziyarete açılmış. 1996 yılında satın alınan Hasköy Tersanesi' nin Temmuz 2001 tarihinde ziyarete açılmasıyla müze alanı oldukça genişletilmiş. 2016 yılında da binaya Mustafa V. Koç' un ismi verilmiş.
Rahmi M. Koç Müzesi
Yaklaşık 27 bin metrekarelik bir alana yayılan müze, üç ana bölümden oluşuyor. Mustafa V. Koç Binası ( 1 ) ( Tarihi Lengerhane Binası ), Tarihi Hasköy Tersanesi ( 2 ) ve Açık Hava Sergileme Alanı ( 3 ). Müzede ağırlıklı olarak geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objeler ve belgeler sergileniyor.
Ziyaret Planı
Bizim gidişimiz hafta sonu öğleden sonra olmuştu. Müze kapanana kadar 3-4 saatlik bir süremiz vardı ve o sürede sadece 2 numara ile işaretlediğim Tersane Bölümü' nün çoğunu gezebildik. Zaman darlığından Mustafa V. Koç Binası ve Açık Hava Sergileme Alanını' nı gezemedik ne yazık ki. Ama ben yine de tüm alanlarla ilgili edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.
Mustafa V. Koç Binası ( Tarihi Lengerhane Binası )
Yaklaşık 2 bin 100 metrekarelik dikdörtgen biçimli arsa içindeki müze binası 3 katlı. Bu binada bulunan bölümler ve sergilenen eserler;
* Alt Kat: Havacılık, Restorasyon Atölyesi, Lokomotif ve Otomobil Modelleri, Oyuncaklar, Denizcilik, Sinema Bölümü, Matbaa Makineleri
* Giriş Kat: Buharlı Makine Modelleri, Buharlı Gemi Makine Modelleri, Sıcak Hava ve İçten Yanmalı Motor Modelleri, Buharlı Makine Modelleri, Buharlı Silindirler ve Çekici Makine Modelleri, Lokomotif Modelleri, Kalender Vapuru Makinesi
* Üst Kat: Bilimsel Aletler, İletişim Aletleri
Tarihi Hasköy Tersanesi
11 bin metrekarelik bir alana yayılmış tersane bölümü, arsanın üç tarafını büyük bir U biçiminde çevreleyen 14 binadan oluşuyor. Bu binada bulunan bölümler ve sergilenen eserler;
* Giriş Kat: Sualtı Bölümü, Astronomi/Enerji/Fen Atölyeleri, Erdoğan Gönül Galerisi/Otomobiller, Dr. Bülent Bulgurlu Galerisi/Otomobiller, Buhar Makineleri, Araser Zeytinyağı Fabrikası, Marangozhane, Gemi Makineleri, Tarihi Kızak, Nostaljik Dükkanlar, Gemi Buhar Makinesi, Denizcilik, Aydın Çubukçu Galerisi/Raylı Ulaşım
* Üst Kat: Rahmi M.Koç Galerisi/Atatürk Koleksiyonu, Renkli Matematik Dünyası, Anasınıfı Eğitim Atölyesi, Motosikletler, Bebek Arabaları, Bisikletler, Kağnılar/At Arabaları/Kızaklar, Torna Tezgahları, Kayıklar/Dıştan Takma Motorlar
Açık Hava Sergileme Alanı
Douglas DC-3 Dakota
Sergi alanı, Hasköy Caddesi' ndeki ana girişten Haliç' e kadar uzanan açık alanı kapsıyor. Bu alanda sergilenen eserler; Klasik Otomobiller, Turgut Alp Vinci, I&E Greenwald Buhar Makinesi, B-24 Liberator, Bell Cobra AH 1S, F-104 Starfighter, Douglas DC-3, HFB-320 Hansa Jet, Jet Provost, Dornier Do 28 D-2 Skyservant, Diğer Uçaklar, Fenerbahçe Vapuru, TCG Uluç Ali Reis Denizaltısı
Erdoğan Gönül Galerisi/Otomobiller
Yazdığım gibi biz sadece Tersane Bölümü' nü gezebildik. O bölüme dair notları aktarayım bir de. Burada ilk olarak çeşitli yıllara ait klasik otomobillerin olduğu galeriyi gezdik. '' Harry Potter Ve Sırlar Odası '' filminde '' Uçan Mavi Araba '' olarak bilinen 1966 Model Ford Anglia Super' in kopyasının da olduğu koleksiyon kesinlikle muhteşem ve göz kamaştırıcı. Otomobillerden sonra Sualtı Bölümü' nden geçip, gezdiğimiz bölümden ( yanılmıyorsam Astronomi/Enerji/Fen Atölyeleri Bölümü ) bu aşağıdaki bilgisayarların bir tıkk daha gelişmişi vardı bende, şimdi müzede sergilenir olmuşlar..
Aşağıdaki iki fotoğrafta, ham petrolün günlük hayatta kullanım alanlarına dair örnekler var.
Ham Petrolün Günlük Hayatta Kullanım Alanları
Ham Petrolün Günlük Hayatta Kullanım Alanları
Giriş bölümünde gezdiğimiz alanlardan Balıkçı Barınağı ve Sandal Yapım Atölyesi, Yaşayan Geçmiş adlı koleksiyonda yer alıyor. Yaşayan Geçmiş koleksiyonu, 19. yüzyıla ait dükkan ve atölyelerin gerçeğe uygun olarak yeniden canlandırıldığı maket eserlerden oluşuyor.
Balıkçı Barınağı
Balıkçı Barınağı ve Sandal Yapım Atölyesi haricinde; Tornahane, Zeytinyağı Fabrikası, Film Seti, Kaptan Köşkü, Kosta Usta Motor Tamir Atölyesi, Fenni Aletler Dükkanı, Eczane, Kunduracı, Demirci, Saat Yapımcısı, Gemi Donatım ve Oyuncakçı gibi bölümler de var koleksiyonda. Bu bölümler Mustafa V. Koç, Tersane Binası ve Açık Alan içinde sergileniyor.
Sandal Yapım Atölyesi
Giriş katta gezdiğimiz bir diğer bölüm raylı sistem ulaşım araçlarının maketlerinin ve gerçek boyutlarının sergilendiği Aydın Çubukçu Galerisi/Raylı Ulaşım sergi alanı oldu.
Aydın Çubukçu Galerisi/Raylı Ulaşım
G10 Lokomotif ve Tenderi
Sultan Abdülaziz' in Saltanat Vagonu
Atlı Tramvay
Alt kat gezimize ara verip üst kata çıktığımızda, Derin ve Egemen' in en çok eğlendiği yer olan Renkli Matematik Dünyası ve Anasınıfı Eğitim Atölyesi bölümüne geldik.
Üst katta yer alan bir diğer sergi alanı kağnılar ve faytonların olduğu bölümdü.
Bu bölümde, 1800' lerden günümüze kadar olan süreçte kullanılan, at arabaları, faytonlar, çocuk arabaları, bisikletler, motosikletler gibi örnekler yer alıyor ayrıca.
Biz bunların haricinde Rahmi M.Koç Galerisi / Atatürk Koleksiyonu, kayıklar, kanolar ve diğer küçük teknelerin olduğu sergi alanlarını da gezdik ama ne yazık ki onları fotoğraflayamadım. Müzenin kapanma saatine yakın son anda gezebildiğimiz yer ise giriş katın açık alanında sergilenen birkaç deniz aracı oldu.
Tekel 15 Takalar
Müzenin giriş katında yer alan otomatlardan 2 TL vererek aldığımız anı paraları ile yaklaşık 4 saat süren müze gezimizi sonlandırmış olduk biz. Bu 4 saatte sadece Tersane binasını gezebildik ama onda bile göremediğimiz bölümler oldu. Eee 2 çocukla bu kadarı bile iyidir, değil mi?
Müzede tüm bu sergi alanlarının dışında bir de Nostaljik Tren Turu, Denizaltı Turu, Tekne ile Haliç Turları, Doğum Günü Kutlamaları, Fotoğraf Çekimleri, Müzede Eğitim, Okul Gruplarına Yönelik Eğitimler ve Bireysel Çocuk Atölyeleri gibi etkinlik ve kutlamalar da yapılıyor. Onlar hakkında müze sayfasından bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Açık Hava Sergileme Alanı içinde çocuklar için Atlı Karınca ve Oyun Alanı da var, bunu da ekleyeyim hemen.
Müze gezinize yeme-içme molaları vermek isterseniz Nostaljik Coca-Cola Büfesi, Fenerbahçe Büfe, Demlik Cafe, Nelson Pub, Halat Restorant ve Suzy' s Cafe Du Levant gibi kafe ve restoranlar var. Kafelerin açılış kapanış saatleri değişiklik gösteriyor yalnız. Güncel saat bilgilerine müze sayfasından bakmayı unutmayın.
Müzeye birkaç farklı ulaşım alternatifi var. Biz Üsküdar' dan Haliç hattında çalışan şehir hatları vapuru ile Hasköy İskelesi' nde inip, bir 5 dakika kadar yürüme yolla geldik müzeye. Bunun haricinde;
Metrobüs ile Halıcıoğlu Durağı
İETT Otobüs Hatlarından 36T, 38T, 47, 47Ç, 47E, 54HŞ, 54HT ile Kırmızı Minare Durağı seçeneklerini kullanarak da müzeye ulaşabilirsiniz.
Pazartesi günü, dini bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri kapalı olan müze, hafta içi 09.30 - 17.00, hafta sonu 10.00 - 18.00 saatleri arası ziyarete açık.
Biz giriş ücreti olarak temmuz sonu ziyaretimizde Yetişkin: 18 TL, Öğrenci: 7 TL ödeme yapmıştık. (2024 müze giriş ücreti: Tam Bilet: 190 TL, Öğrenci: 95 TL). Müzekart sahiplerine bilet fiyatı üzerinden %20 indirim uygulanıyor. Güncel bilet fiyatlarını müze web sayfasından veya aşağıda yazacağım iletişim numarasından öğrenmeyi unutmayın.
Adres : Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 İstanbul
Telefon: 0212 369 66 00
Bizim 4 saate sadece Tersane Bölümü gezisini sığdırabildiğimiz Rahmi M. Koç Müzesi' ne ve müzede sergilenen eserlere hayran olmamak elde değil. 27 bin metrekarelik sergi alanını da 4 saatte gezmek mümkün değil. Buna bir de 2 çocuğu eklersek..Gezip gördüğümüzle yetindik biz.
yeşimlehertelden linkim harici fotoğraflar görsel bilgi amacıyla kullanılmıştır
yeşimlehertelden