Anna Sewell / Siyah İnci

Haziran ayında okulların kapanmasıyla beraber benim 1 numara Egemen' in ilk karne hediyesi yine İş Bankası' ndandı. 2017' de Astronotlar Üşür Mü? ve 2018' de Robotlar Hapşırabilir Mi? ile sıkı bir takipçisi olduğum İş Bankası'ndan Çocuklara Karne Hediyesi koleksiyonumuza bu sene de Siyah İnci dahil oldu. Diğer kitapları olduğu gibi bu kitabı da Egemen ile beraber tabi ki ben de okudum. 
Orijinal ismi Black Beauty olan Siyah İnci, İngiliz yazar Anna Sewell tarafından 1877 yılında yazılmış ve yazarın ilk ve tek eseri olma özelliğini taşıyor. Çocuk edebiyatında roman türündeki kitabın orijinal baskısı 255 sayfadan oluşuyor. Ama Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları' nın 2018 baskısında kitap, orijinal İngilizce metinden genç okurlar için uyarlanarak kısaltılmış metin olarak 120 sayfa şeklinde çıkarılmış. ( 6 sayfası kitap ve yazar ile ilgili bilgilendirici metin içeriyor )
Kitaptan bahsedeceğim ama beni en az kitap kadar etkileyen bir ayrıntıyı yazmadan geçemeyeceğim. Kitabın yazarı Anna Sewell on dört yaşındayken yakalandığı kas hastalığı nedeniyle kısmen yatalak olmuş. Hayatının kalan kısmında gideceği her yere onu, iki tekerlekli arabasını çeken atı götürmüş. Bu kitabı, hastalığının ölümcül olduğunu öğrendiği son 5 yıl içinde yazmış ve esin kaynağı da tabi ki bu hastalık döneminde bağımlı olduğu atı olmuş.  
Kitap; İlk Evim, Av, Terbiye Edilişim, Birtwick Koruluğu, Talihsiz Hayvanlar, Fırtınalı Bir Gün,Yangın,Acil İşler, Ayrılış, Bir Hırsız, Londra Araba Atı, Zor Günler ve Son Evim olmak üzere 13 bölümden oluşuyor. Kitap aralara serpiştirilmiş karakalem çizimlerle de görsel olarak zenginleştirilmiş. 
Kitabın konusuna gelirsek: Siyah ve parlak tüyleri nedeniyle Siyah İnci adı verilen tay, annesi Düşes ve diğer taylarla beraber yaşadığı çiftlikte çok mutludur. Dedesi yarış kazanmış soylu bir aileden gelen Siyah İnci, annesi tarafından da hep iyi, yumuşak huylu bir at olması ve ona verilecek her işi elinden gelenin en iyisini yapması yönünde terbiye alarak yetiştirilmiştir. 4 yaşında verildiği malikane sahibi Bay Gordon' un çiftliğinde çok iyi şartlarda bakılan Siyah İnci' nin yaşadığı güzel günler, Bay Gordon' un eşinin hastalığı sebebiyle sıcak ülkelere gitmeleri ile sona erer. Sırasıyla zengin bir aileye, at kiralayan bir adama, atlı taksi sahibine, tahıl tüccarına, bir sürü arabası olan birine ve son olarak da bir çiftçiye satılan Siyah İnci, gittiği yerlerde hayvanlara kötü davranan insanlar tanır, zor şartlarda çalıştırılır ama hep elinden gelenin en iyisini yapar ve sonunda huzurlu bir hayata kavuşur.  
Kitabın uzun versiyonunu okumadım ama okuduğum bu kısaltılmış basımı o kadar yalın, basit ve anlaşılır bir dille yazılmış ki ( tabi bir yetişkine göre ). Kitabı okuyunca Anna Sewell' in bu eseri hangi duygularla yazdığını daha iyi anlayabiliyor insan. Yazar amacının '' insanları atlara şefkat ve sevgi göstermeye ve anlayışlı davranmaya teşvik etmek '' olduğunu yazmış. İşte bu kitap tam anlamıyla bunu anlatıyor, hayvanlara eziyet etmemek..

yeşimlehertelden