Sabahattin Ali / Yeni Dünya

Türk Edebiyatı' nın en önemli kalemlerinden biri olan Sabahattin Ali' nin Kürk Mantolu Madonna adlı romanını okuyup, uzun süre etkisi altında kaldıktan sonra yazarın diğer eserlerini de okuma isteği başladı bende. Bu istekle 3 kitabını daha aldım yazarın. Bugün bunlardan ilk olarak okuyup bitirdiğim Yeni Dünya konuğum..
1936 ve 1942 yılları arasında gazete ve dergilerde yayımlanan kısa öyküler, ilk kez 1943 yılında kitap olarak basılmış. Eserin bendeki Venedik Yayınları' ndan 2019 yılı baskısı. 13 kısa öyküden oluşan kitap 128 sayfa.
 Kitapta yer alan öyküler;
* Asfalt Yol
* Hanende Melek
* Çaydanlık
* Ayran
* Isıtmak İçin
* Uyku
* Selam
* Bir Mesleğin Başlangıcı
* Bir Konferans
* Yeni Dünya
* İki Kadın
* Sulfata
* Hasanboğuldu
Öykülerin konuları kısaca şöyle;
 * Asfalt Yol; Sapa bir köye atanan öğretmenin, yolu olmayan köye yol yapılması için harcadığı çaba, köylüye ve bürokrasiye karşı verdiği mücadele, bu uğurda yaşadığı zorluklar (1936 )
* Hanende Melek; Hayatını bir kahvede şarkı söyleyerek kazanan hanende ( şarkıcı ) Melek ile evli, yaşlı, ayyaş, hovarda avukatın, sonu avukatın karısının evinde biten hikayesi ( 1937 )
* Çaydanlık; Bir hastanenin odasını birlikte paylaşan 5 hastadan birinin ölmesiyle, ölen adamın ailesinin meftaya ait çaydanlığın peşine düşmesi ( 1938 )
* Ayran; Annesi farklı bir köyde hizmetçilik yapan, biri 5 diğeri 2 yaşında 2 kardeşine bakmak için sağdığı sütten ayran yapıp güğümle tren istasyonunda satan Küçük Hasan' ın hikayesi ( 1938 )
* Isıtmak İçin; Kiracı olarak oturduğu odada, ev sahibinin vasıtasıyla tanıştığı çamaşırcı kadınla, kadının kızını ısıtmak için verdiği mücadeleye tanık olan adamın hikayesi ( 1939 )
* Uyku; Sivas' a gitmek için, içinde 2 gündür uyku uyumamış şoför, 1 muavin, kasasında 3 kadının olduğu kamyona binen iki arkadaşın, şoförün uykusuzluğuyla imtihanı ( 1939 )
* Selam; Bursa' ya gidecek otobüsü beklerken girdiği berberde, karşıdaki kapalı olan berber dükkanının evli sahibi ile şehre kumpanyaya gelen kadının hikayesi ( 1940 )
* Bir Mesleğin Başlangıcı; Halk bilimci arkadaşıyla geldiği Sivas' ta tanıştığı, onlara yöresel şarkıları söyleyen kadınları ayarlayan Koca Recep' in hikayesi ( 1940 )
* Bir Konferans; İnşaat halindeki bir köy okulunda köylülere ve yetkili birkaç kişiye ekonomi ile ilgili konferans veremeye çalışan iktisatçının hikayesi ( 1941 )
* Yeni Dünya; Köy düğünlerinde misafirleri danslarıyla eğlendiren, gözden düşmüş Yeni Dünya ile karşısına getirilen Deli Emine' nin tatlı atışması ( 1942 )
* İki Kadın; Ölüm döşeğindeki 70' lik Kerim Ağa' nın biri nikahlı yaşlı karısı diğeri genç onun kuması olan 2 kadının, Ağa' nın ölümünden sonra geride bıraktığı paranın peşine düşmesi ( 1942 )
* Sulfata; Dağda yolunu kaybeden adamın, yolda karşılaştığı evli genç çiften, sıtma olan kadının hastalığı için gerekli sulfata ilacını kasabanın doktorundan almaya çalışmalarının hikayesini dinlemesi ( 1942 )
* Hasanboğuldu; Kaz Dağları' nda ovada bahçıvanlık yapan Hasan' ın, dağda yaşayan yörük Emine' ye kavuşması için verdiği zorlu imtihan ( 1942 )
Bu kısa öykülerin hepsi farklı duygular yaşatıyor insana. Üzüyor, kızdırıyor, güldürüyor, düşündürüyor..Mesela Hanende Melek, Selam ve İki Kadın' ı okurken sinir oldum olayın erkek karakterlerine. Çaydanlık ve Yeni Dünya tebessüm ettirdi bana. Sulfata' yı okurken doktora çok kızdım. Ayran, Isıtmak İçin ve Hasanboğuldu ise içimi acıttı okurken. Özellikle Ayran..Beni en çok etkileyen o oldu sanırım. Yani Sabahattin Ali' nin bu kitabındaki her bir öyküsü farklı tat verdi bana. Kitabı A101 marketten 3.95 TL.'ye almıştım. Alışverişim esnasında kitapların olduğu raf dikkatimi çekince ve Sabahattin Ali eserlerini de görünce, yazarın 3 kitabını aldım hemen oradan. Şimdi diğer ikisinde sıra. Markete sadece gıda alışverişi için gidiyorsanız bir de kitaplara göz gezdirmek için gidin derim..
yeşimlehertelden