İstanbul-Ordu/Perşembe yolculuğumuzun sabah kahvaltı molasını, Samsun'a gelmeden önce Çakallı'da veriyoruz. Burada favori bir menemencimiz var, Samsun'a giden karayolunda bizim gidişimizin ters yönünde kaldığından daha ziyade Samsun'dan dönüşte uğruyoruz. Aslında Çakallı mevkiinde karayolunun hem gidiş hem geliş istikametinde birçok menemenci var ama nedense biz buranın tadına alıştığımız için başka bir yere gidip denemedik.
Deniz seviyesinden 441 metre yukarıda bulunan Çakallı, Samsun'un Kavak ilçesine bağlı bir köy olup, Samsun'a 35 kilometre, Kavak ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Çakallı'nın adı eski zamanlarda hanlar ile anılır, tarihi rivayetlere göre uzun sefere çıkan yolcuların dinlenme yeri olarak bilinirmiş. Bir başka rivayet de, köy eski zamanlarda orman içerisindeymiş ve ormanda yaşayan çakal sürüleri köylülere saldırdıkları için adına Çakallı denilmiş şeklinde.
Samsun-Kavak arasında kalan Çakallı, özellikle menemeniyle ün yapmış. Menemeninin bu kadar ünlü olmasının nedeni elbette ki lezzeti. Bu bölgede karayolu boyunca yolun sağlı-sollu her iki tarafında peşi sıra dizilmiş çok sayıda menemenci var. Hepsi de meşhurmuş, hepsi de lezzetliymiş, böyle de iddialılar. Buradaki favori menemencimiz ise Muhtarın Yeri.
Nazım İnanç, nam-ı diğer menemenci Nazım Dayı tarafından, 1949'da, eski Ankara yolunda Çakallı Köprüsü sonunda eski kerpiç bir evde açılan İnanç Menemen Muhtarın Yeri, şu an Samsun-Kavaklı karayolunda ve 3. kuşak tarafından işletiliyor. Bölgenin en eskilerinden olan menemenci bundan 1-2 yıl öncesine kadar daha salaş bir görünüme sahipken bir takım tadilatlar ve değişikliklerle daha modern görünüme kavuşturulmuş.
Senelerdir belirli aralıklarla Ordu'ya gideriz ama buradan bihaberdik. Ordu'dan İstanbul'a dönüş yaptığımız günlerden birinde uğradık, menemenini yedik, odur budur buradan her geçişimizde uğrar olduk buraya. Muhtarın Yeri bir menemenciden ziyade küçük bir işletme gibi. İçinde otopark, market, tuvalet, hayrat, bidonlar içinde el yapımı turşu satışı, paralı oyuncak tutma makinesi, açık kapalı oturma alanları gibi farklı ihtiyaçlara yönelik birçok şey var.
Yapılan değişikliklerle, tadilatlarla alan olarak biraz daha genişletilmiş, görünüm olarak daha modern hale getirilmiş Muhtarın Yeri. Aşağıdaki fotoğraflarda boş görünmesine aldanmayın, aslında çok ziyaretçisi olan bir yer burası. Hatta müdavimleri bile var. Karayolunun tam üstünde olmasından dolayı seyahat edenlerin, hatta sırf buranın menemenini yemek için gelenlerin uğrak yeri. Bizim gidişimiz sabah erken saatlere denk geldiğinden öğle ve akşam üzeri kalabalığını, yoğunluğunu yaşamadık.
Egemen ve Derin menemeni sevemediler nedense, onlara yağda yumurta bize de tabi ki menemen siparişi verdik. Menemenimiz hazırlanırken masaya önce bir turşu tabağı, el yapımı fırın pidesi, sürahi içinde ayran geldi. Yanlış hatırlamıyorsam turşu ve pide ikram olmalı ama siz yine de sorun önce, herşey o kadar çabuk değişiyor ki.
Ayranı menemenle beraber biz istemiştik. Turşu ev yapımı, çıtır çıtır. Pide ilk zamanlar kete olarak veriliyormuş ama maliyetleri artırdığı için yerine pide verilmeye başlamış. Pide hani nasıl derler, etli, dolgun, pufidik, yumuşak, taze. Sürahide getirilen ayran ise yine ev yapımı, soğuk, köpüklü, biraz mayhoş.
Biz ufaktan turşu ve pideye başlamışken siparişimiz de masamıza geldi. Menemenle ilgili yazmadan önce şunu belirteyim, burası karayolunda Çakallı köyünde bir menemenci, her ne kadar modern görünümlü bir intiba uyandırsa da sipariş, servis aşamalarında, hizmette ve müşteri ilişkilerinde biraz daha yol kat edilmesi gerekiyor bana göre. Evinize gelen misafiri nasıl güler yüzle karşılıyorsanız, nasıl içten hizmet ediyorsanız öyle sıcak bir ortam, şüphesiz çok daha olumlu ve yapıcı geri dönüşler alınmasına vesile olur.
Şimdi gelelim tariflere bile adını veren, yöreyi meşhur yapan Çakallı menemenine. Menemen ortaya piştiği tavayla geliyor. Bir tava genelde 2-3 kişinin doymasına yetiyor. Zaten sipariş alırlarken, ''Menemen kaç kişilik olsun'' diye soruyorlar. Sipariş arttıkça masadaki tava sayısı da artıyor. Buranın menemeninin bu kadar dillerde olmasının nedeni tabi ki lezzeti. Gerçekten ilk kez gelip yediğim de, ''Bu menemense diğerleri neydi o zaman'' demiştim kendi kendime.
Domates, biber, kaşar peyniri, tereyağı, yumurta ve tatlı toz biber kullanılıyor Çakallı menemeninin yapımında. Tatlı toz biber menemene biraz daha kırmızımsı yoğun bir renk ve farklı bir tat veriyor. Bir de menemende yumurtanın sadece sarı olan kısmını kullanıyorlarmış. Yumurtanın sadece sarısının kullanılma nedeni de, Muhtarın Yeri ilk açıldığında hakiki köy yumurtası kullanılıyormuş, sarısıyla akıyla. Fakat günümüzde gerçek köy yumurtası bulamadıkları için sarısını ayırıp sadece beyazını kullanıyorlarmış.
Menemenin yapılışı ise şu şekilde: Tavada eritilen tereyağı içine halka şeklinde biraz kalınca doğranmış biberler ekleniyor. Biber yumuşayınca, kabukları ve iç çekirdekleri ayıklanan elma dilimi şeklinde kesilmiş domatesler ilave ediliyor. Domates hafiften suyunu bırakmaya başlayınca da üzerine bolca tatlı toz biber ve biraz da tuz ilave edilip, tel eziciyle pişme sırasında domatesler eziliyor ve karıştırılıyor. Domates iyice ezilip püre kıvamına gelince, içine 1 avuç kadar rendelenmiş kaşar peyniri ve kişi başı 2 tane yumurta sarısı koyuluyor. Menemen pişme sırasında sürekli karıştırılıyor ve pişirilen tavayla servis ediliyor. Tabi isteğinize bağlı yumurtasız, acılı, soğanlı, sucuklu olsun derseniz ona göre hazırlanıyor menemen. ''Eeeee ne var bunda, bu malzemelerden biz de yaparız'' diye içinizden geçirdiyseniz şunu söyleyebilirim, burada kullanılan malzemelerin çoğu bahçeden, çiftlikten olduğu için ayrı bir lezzet veriyor menemene.
Masada her ne kadar çatal servisi yapılmış olsa da menemenin tadı ekmeği içine bandıra bandıra çıkıyor. Menemenin içindeki erimiş kaşar peynirini pideye dolaya dolaya, yanında ayran ve turşu eşliğinde afiyetle yiyoruz biz de.
Muhtarın Yeri karayolu üstünde olduğundan 24 saat açık. Burası eskiden kamyoncu mekanı diye bilinirmiş ama bugünlerde her kesimden ziyaretçisi var. Çakallı'nın havası güzel, suyu güzel, menemeni güzel. Çakallı Menemeni o kadar meşhur ki internette çeşitli yemek sitelerinde ''Çakallı Menemeni'' tarifi diye bir çok sayfa var. Ama eminim ki hiçbiri yerinde yapılanın tadını vermiyordur. Ola ki sizin de yolunuz o taraflara düşerse bir uğrayın, Muhtarın Yeri olması şart değil, başka menemenciler de olabilir, menemeni yerinde yiyin bir de.
Çakallı İnanç Muhtarın Yeri Menemen
Adres: Samsun-Ankara Yolu Çakallı Köyü Kavak / Samsun
Telefon: 0362 751 62 60