Yörükali Tesisleri - Büyükada

İstanbul'da yaşayıp da şehirden biraz uzaklaşmak, kaçamak kısa bir deniz, güneş, plaj tatili yapmak kim istemez ki? Biz de böyle günübirlik bir kaçamağı aile dostlarımızla beraber yaptık. Özellikle çocuklarla beraber rahat edebileceğimiz bir plaj olması adına, birkaç araştırma sonunda Büyükada Yörükali Tesislerinde karar kıldık ve daha sakin olacağı için de hafta arası gittik. Biz Büyükada'ya ulaşım olarak Kadıköy iskelesinden adaya giden şehir hatları vapuruna bindik.
Büyükada İskelesi
Büyükada'ya, Kabataş, Sirkeci, Kartal, Kadıköy ve Bostancı'dan kalkan vapurlarla veya Kartal ve Bostancı'dan kalkan motorlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul'a bir vapur uzaklığındaki Büyükada sırasıyla, Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada'dan sonra geliyor. Kadıköy iskelesinden kalkan şehir hatları vapuru sırasıyla tüm adalara uğruyor ve eğer hafta sonu ise tüm iskeleler yoğun, vapur kalabalık oluyor. Bizim gidişimiz hafta arası olduğundan o yoğunluğu yaşamadık neyseki.
Yörükali Tesisleri adanın batı tarafında, Dil Burnu Milli Parkı mevkiinde bulunuyor ve plaja ücretsiz tekne servisi var. Bunun için Büyükada iskelesinden indiğinizde, teknelerin kalktığı yere biraz yürümeniz gerekiyor. Bu tekneler plajın kendi teknesi, plaja gidiş gelişlerde ücret alınmıyor. Ücretsiz tekneler, sabah 09.00 akşam 19.00 arası hizmet veriyor. Teknenin Büyükada İskelesinden Yörükali Tesisine gitmesi yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Tekneler hemen kalkmıyor, vapurlardan inenleri bekliyor, onun için kalkması biraz zaman alıyor. Tekne harici, yaklaşık yarım saatlik uzun bir yürüyüş yaparak ya da faytona binerek de tesise gelebilirsiniz ama tekne en mantıklısı bana göre.
Yörükali Tesisleri hem deniz hem de konaklama hizmetleri veren bir işletme. Aile tesisi olma özelliği taşıyan işletmede, glamping çadır konaklama, bungalov, plaj, restoran, cafe, duş, tuvalet, soyunma kabini, özel loca, şezlong, şemsiye, masa, sandalye, engelli ulaşımı, su sporları, gözetleme kulesi, ilk yardım, cankurtaran gibi hizmetler ve servisler var. Tesis oldukça büyük diyebilirim. Tesise, giriş noktasında ödeme yaptıktan sonra giriş yapılıyor. Giriş ücretleri hafta içi, hafta sonu, sezon, bayram gibi kriterlere göre değişiklik gösteriyor. Giriş ücretleri ile ilgili yazımın devamında bilgi vereceğim. 
Şezlonglar hem yapay çim halı üstünde hem de kum üstünde olmak üzere sıralanmış. Hafta arası olmasının verdiği sakinlik, tenhalık hakimdi plajda. Bu boşlukta bile şezlong anlamında kısa süreli bir sıkıntı yaşadık, o da çocuklarla ilgili. İçeri girişte yaşları itibariyle onlar için ücret ödemediğimizden yer gösteren görevli ücret ödeyen kişi sayısına göre şezlong vermek istedi. İki aile gelmişiz, bizde iki çocuk aile dostlarımızda iki çocuk. Toplam 8 kişi 4 şezlong kullanacaktık yani. Kısa süreli bir itirazdan sonra neyse ki derdimizi anlatabildik ve şezlong sorununu çözdük.
Yörükali Plajı, Büyükada'nın kumlu sahile sahip tek plajı olma özelliği taşıyor. Denizi sığ ve berrak. Denizin temiz olması için bariyer ve ağ sistemi kurulmuş. Özellikle çocuklu aileler için sığ bir denizinin olması büyük bir artı. Deniz içinde deniz oyun grupları, dinlenme dubaları konulmuş. Çocuklar için de küçük bir kaydırak mevcut.
Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz iki katlı yapının üstünde teras kafe ve altında da duş, wc, soyunma kabinleri, emanet kasa gibi bölümler var. Yanlış hatırlamıyorsam emanet kasalar ücretsiz, tuvaletler ücretliydi. Sormanızda yarar var yine de.
Plajın bir diğer yeme-içme yeri, sahilin sol tarafında kalan plaj büfe bölümü. Menüsü çok geniş olmasa da ızgara, köfte, tavuk, hamburger gibi seçenekler mevcut. Buradaki fiyatlar ve lezzet ortalama diyebilirim.
Yedik, içtik, güneşlendik, denize girdik, eğlendik ve geri dönme zamanı geldi. Buraya gelmek için kullandığımız ücretsiz teknelerle tekrar Büyükada İskelesine gittik. Size tavsiyem, Büyükada'ya ilk geldiğinizde geri dönüş vapur saatlerini bir yere not alın ve plajdan iskeleye ücretsiz tekne servisinin en son seferinin saat kaçta yapılacağını öğrenin ki dönüşünüz sıkıntı yaratmasın. Büyükada'dan Kadıköy iskelesine doğru giderken güneşi batırmış ve bu gün batımı eşliğinde yolculuk yapmıştık.
Dediğim gibi İstanbul'da olup da yakın bir yere denize gitme niyetindeyseniz, Adalar'daki plajlar bu anlamda alternatif olabilir bence. Ama gelmeyi düşünürseniz ve zamanınız olursa sakin, sessiz ve tenha olan hafta içi günleri tercih edin. Zira bu sıcaklarda hafta sonu kalabalığını düşünemiyorum ben. Deniz anlamında çok büyük beklentiler içinde olmayın, sonuçta Marmara Denizi'nde yüzeceksiniz. Sığ denizden hoşlanıyorsanız burası ideal diyebilirim. İşletme anlamında içeri ilk girdiğimizde yaşadığımız şezlong sıkıntısı hariç gözüme çarpan her hangi bir olumsuzluk olmadı.

Yörükali Tesisleri 2016 yılı plaj günlük giriş ücretleri şu şekilde imiş: Hafta içi ve cumartesi 35 TL, Pazar 40 TL. Plaj giriş ücretine şezlong, şemsiye, minder, duş kullanımı, emanet kasa ve Büyükada İskelesi'nden tesise tekne ile ulaşım ücreti dahilmiş. 

Yörükali Tesisleri 2024 senesi kişi başı günü birlik plaj giriş ücretleri:
Hafta içi 500 TL, hafta sonu ve bayram günleri 700 TL
0-5 yaş arası ücretsiz, 6-11 yaş arası %50 indirimli
Bu ücretlere, plaj girişi, şezlong, şezlong minderi, şemsiye, duş, soyunma kabini, emanet kasa, tuvalet, Büyükada İskelesi'nden plaja gidiş-dönüş tekne servisleri dahildir. 

Yörükali Tesisleri
Adres: Yörükali Mevkii. Nizam Mahallesi. Adalar / İstanbul
Telefon: 0216 382 74 54