Polonezköy Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı (Polonezköy Piknik Park)

2013 senesi ekim ayında bir arkadaşımın gidip tavsiye etmesi vesilesiyle gittiğimiz Polonezköy Piknik Park (Polonezköy Country Club), bünyesinde kahvaltı servisi, kafe, piknik alanı, hayvan parkı, çocuk oyun alanları, spor alanları, açık yüzme havuzu, gölet, orman yürüyüş parkuru gibi çok çeşitli hizmet alanları olan ve giriş için ödenen tam bilet karşılığında, mangal yapmanız halinde alacağınız mangallık etlerin 400 gramlık kısmını tam bilet ücretinden düşebileceğiniz ya da giriş biletinizle çay, kahve, meşrubat gibi alkolsüz içeceklerden 1 adet alabileceğiniz bir işletme iken artık sadece Polonezköy Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı olarak hizmete devam etmektedir.
Polonezköy Country Club olarak tatil köyü şeklinde 30 dönümlük bir alana inşa edilen tesis, 1981 senesinde hizmete girmiş. Tesise, 1990'ların başında Hayvanat Parkı ilave edilmiş. Bu alanın ilave edilmesiyle, hayvanlar doğal ortamlarında yaşamaya başlamış. 1993 senesinde, hobi olarak hayvan beslenmeye başlanması, yerini 2014 senesinde B tipi ruhsatlı Hayvanat Bahçesine bırakmış. 2018 senesinde ormandan kiralanan 90 dönümlük araziyle, toplam 140 dönümlük (140.000 m²) bir alana yayılan tesis, Doğal Yaşam Parkı'na dönüştürülmüş. Tesiste yabani olmayan ve tehlike arz etmeyen bir çok hayvan doğal ortamlarında serbestçe dolaşıyorken, bir kısmına da kendilerine ayrılmış bölmelerde bakılıyor. Yani buraya geldiğinizde çevrenizde serbestçe dolaşan, yanınızdan geçen evcil hayvan görürseniz sakın şaşırmayın.
Yakınında ana yol ve yerleşim merkezi olmadığından şehrin gürültüsünden, kalabalığından, kirliliğinden uzak bir konumda olan park çok geniş bir alana kurulu ve doğayla, ormanla, hayvanlarla iç içe. Bizim gittiğimiz 2013 senesinde parkta, kuş, ördek, kaz, kuğu, flamingo, pelikan, deve kuşu, tavus kuşu, yılan, kaplumbağa, geyik, ceylan, karaca, keçi, koyun, deve, at, oklu kirpi, rakun, maymun, tavşan, kanguru türünden bir çok hayvan bulunuyordu. Aşağıdaki fotoğraflar o sene yaptığımız geziye ait. Tesiste ayrıca sincap, midilli, alpaka, kurt, tilki, yaban domuzu, vaşak, karakulak kedileri ve zürafa vb. hayvanları da görmeniz muhtemel.
2013 senesinde burası için yazdığım gözlemlerim, ''Geldik, gezdik, gördük, yedik, içtik ve güzel, keyifli bir gün geçirdik. Şehirden kısa süreli de olsa uzak kalmak, doğayla baş başa, sessizliğin, yeşilin, oksijenin tadını çıkarmak hepimize iyi geldi. Fiyat açısından ortalamanın üstünde diyebileceğim bir yer olsa da özellikle çocuklu aileler için hem doğada bir gün geçirmek hem hayvanları yakından görmek için iyi bir fırsat olabilir burası. Ama lüks, kalite, kusursuz hizmet anlayışınız varsa muhtemelen burası size göre bir yer değildir o zaman. Piknik Park internet sitesinde, *İşletmemiz lüks üzerine değil, yaşayan doğaya ve bu derin enerjiyi size sunmaya yoğunlaşmıştır. Gerek konaklama, gerekse restoran bölümü oldukça basit bir yapı ve hizmet anlayışındadır. Bizi ziyaret edecek müşterilerimizin gelmeden önce tesisimizin bir hayvanat bahçesi işletmesi olduğunu ve bu konuyu dikkate almalarını rica ederiz* şeklinde açıklamayı yapmışlar zaten. Bu gerçekleri bilerek giderseniz keyif alıp, şehirden arınabileceğiniz bir gün geçirebilirsiniz bence.'' şekildeymiş.

Polonezköy Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı, konaklama ve günü birlik olarak iki bölümden oluşuyor. Hayvanat Bahçesinin bulunduğu alana günü birlik giriş yapılabiliyor. Bu alana yönetmelik gereği, çocuk yemeği de dahil hiç bir şekilde yiyecek sokulmasına izin verilmiyor. İçeride kafeterya mevcut. Kapıda hayvanları beslemeniz için yemiş satılıyor. Çocuklar için, ücretli Survivor tipi parkur ve oyun alanı bulunuyor. 

Giriş saatleri sabah 09.00 olan parkın çıkış saatleri, sezona, mevsime, hafta içi-hafta sonu olmasına göre değişiklik gösterebiliyor. Gitmeden önce, aşağıdaki telefon numarasından park kapanış saatini öğrenmenizi tavsiye ederim. 

Polonezköy Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı
2024 Senesi Park Giriş Ücreti
0-1 yaş: Ücretsiz
2-12 yaş: 300 TL
13-69 yaş: 500 TL
70 yaş üstü: 300 TL
Engelli: 200 TL
Şehit aileleri: Ücretsiz
Otopark: Ücretsiz

Adres: 75. Yıl Caddesi. No:58/C Polonezköy - Beykoz / İstanbul
Telefon: 0216 432 30 55 - 0541 432 30 55