Viaport Marina AVM

İlkbahar ve yaz aylarında zorunlu olmadıkça kapalı mekan alışveriş merkezlerine gitmeyi tercih etmiyorum. Maaile, ''Açık alan bir alışveriş merkezi var mıdır acaba'' diye internette bakınırken, Tuzla'daki Viaport Marina AVM'yi gördük. Ve gitmeye karar verdik. Evden çıkmadan önce yol incelemesi yapmamıştık, ''Nasılsa marina değil mi, olsa olsa deniz kenarındadır'' deyip çıkmıştık. Güzergah olarak D100 Karayolu Harem-Ankara istikametine doğru bir hayli gittikten sonra, Tuzla İçmeler girişinden girdik hasbel kader. Ama Viaport Marina'ya dair ne bir yön tabelası ne bir uyarıcı yazı görmedik. Önümüze çıkan ilk kavşaktan sağ yapıp tersanelerin olduğu tarafa gittik. Yanlış yöne girdiğimizi Tersane Caddesinin sonundaki çıkmaz yola girdiğimizde anladık ve tarif sorduk. Geldiğimiz kavşaktan sağ değil sol yapmamız gerektiğini öğrenip geri döndük. Viaport Marina'ya ait yön tabelasını görmemiz bayağı uzun sürdü. Zaten tabelaları da Avm'ye yakın yerlere koymuşlar. İlk eksi puanı burada veriyorum ben, D100 karayolundan gelecekler için belirli aralıklarla yön tabelaları olmaması yol bulmayı zahmetli hale getirmiş.

Gördüğümüz tabelaları takip ettiğimizde, iç kısımlardan geçerek deniz kenarına ulaşmış olduk. Uzaklarda yatların bağlı olduğu marinayı görünce, ''Geldik herhalde'' dedik. Bizim gittiğimiz hafta öncesi 05-10 Mayıs tarihlerinde Yacht Show Eurasia varmış sanırım, karşılama tabelasından öyle anladım. Keşke Viaport Marina'nın da girişine yakın bir yerlere, ''Viaport Marina'ya Hoş Geldiniz'' yazılı bir karşılama kapısı veya tabelası koysalarmış, en azından Avm sınırları içine girdiğimizi anlardık.
Dünyanın ilk 9 fonksiyonlu marina ve yaşam merkezi olma özelliğini taşıyan Viaport Marina 29 Mayıs 2015'te açıldı. Viaport Marina, alışveriş merkezi, yat limanı, oyun merkezi, sinema, bowling, tema park, aslan park, akvaryum, aqua park ile çok fonksiyonlu marina projesi olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 600.000 metrekare alan üzerine kurulu Viaport Marina, tamamı deniz üstüne inşa edilmiş, tek katlı, üstü açık ve deniz manzaralı mağazalara sahip alışveriş adası niteliğinde tasarlanmış. Viaport Marina, 5 çıpa sahibi ve dünya standartlarında 1163 bağlama kapasitesine sahip yüzer pontonlar ve rıhtımlar ile 80 metreye kadar güvenli bağlama hizmeti de sunuyor.

Alışveriş merkezi içinde şu an (2024 senesi itibari ile), aksesuar, kişisel bakım, ayakkabı, çanta, deri giyim, çocuk giyim, oyuncak, ev dekorasyon, iç giyim, giyim, market, mücevherat, spor giyim, teknoloji market, yiyecek/içecek, beyaz eşya/mutfak gibi kategorilerde 155 mağaza var. Mağazaların haricinde bebek odası, revir, ATM makinesi (para çekme), tekerlekli sandalye, kayıp eşya, danışma, vale, mescit, eczane, oto yıkama, döviz, kuaför, terzi, tütün dükkanı, taksi durağı gibi hizmetleri de bünyesinde bulunduruyor.

Viaport Marina'da ayrıca, içerisinde 28 farklı ünite bulunan Korsan Adası Tema Park, 5 salonlu sinema, 10 hatlı bowling, 74 farklı oyun ünitesi bulunan Game Center, 12.000'den fazla deniz canlısına ev sahipliği yapan Viasea Akvaryum, nesli tükenme tehdidi altında olan yırtıcı kedilerin bulunduğu Aslan Park, 17 farklı kaydıraklı/dalga havuzlu Marina Aquapark, Dönme Dolap, çocuklar için tünel kaydırak/labirent/ trambolin vb. oyun alanları olan ViaKids Softplay alanı da bulunuyor. 
Viaport Marina hakkındaki genel bilgilerden sonra, şimdi bizim Viaport Marina deneyimimizi aktarayım. Avm'yi bulmamızın biraz zahmetli olduğunu yazmıştım. Aynı şeyi Avm'nin girişini bulmada da yaşadık. Normal bir alışveriş merkezine geldiğinizde kapısından girersiniz ve orada olduğunuzu bilirsiniz ama burada, bizim arabayla giriş yaptığımız yer bir cadde şeklinde uzandığı için alışveriş merkezinde olup olmadığımızı anlamadık. Yolun bir tarafında otopark bir diğer tarafında Carrefoursa çıkınca karşımıza alışveriş merkezinin ana girişini bulmak için yolu devam ettik, yol boyunca da sağlı sollu mağazalar ile karşılaştık.

Arabayı park edecek yer bulamayınca tekrar caddeyi geri gelip başta gördüğümüz otopark alanına park etmeye çalıştık. Otopark cumartesi öğle saati olduğu halde tamamen doluydu. Her yerden bir araba girip çıkmaya çalışıyordu. Otopark düzenini karışık buldum ben. Gidiş güzergahlarından birine arabanın biri ortalayıp park edip gittiği için bir süre bulunduğumuz yerden çıkmaya çalıştık. Nihayetinde çıkan arabalardan birini takip edip yerine park ettik. Karışıklık, düzensizlik, yanlış park eden araçlar, olmayan gidiş-geliş yön çizgileri, diğer otoparkın varlığından haberdar etmeyen olmayan tabelalar yüzünden burada da otoparka bir eksi puan vereceğim. Otoparkın benden geçer not aldığı konu ücretsiz olması. Otoparktan çıkınca karşımıza çıkan Carrefoursa ve yanında LC Waikiki mağazasını takiben, açık alana kurulu alışveriş merkezine giriş yapılan yeri bulmuş olduk nihayet. Ben otoparkla uğraşamam derseniz aracınızı, ücretini ödemek koşuluyla buradaki vale teslim noktasına bırakabilirsiniz. 
Hemen ilk izlenimimi yazayım, havanın güneşli, sıcak olması, giriş yaptığımız yerden itibaren başlayan süs havuzu,  hafiften esen rüzgarla burnuma gelen deniz kokusu beni sayfiye bir yerdeymişim hissine götürdü. Bu süs havuzunu takiben sola döndüğümüzde yiyecek-içecek mekanlarının olduğu alana çıktık. Sağlı sollu havuz boyu uzanan bu alan sadece yiyecek-içecek mekanlarına ayrılmış ama alışveriş merkezinin değişik yerlerinde de tek tük gördük bu tarz yerlerden. Bir de deniz kenarına kurulmuş deniz manzaralı restoranlar var onu da hemen belirteyim.
Burası, yine upuzun havuz boyunca sağlı-sollu sıralanmış giyim mağazalarının olduğu bölüm. Her kesime, her keseye, her zevke hitap edecek birçok markanın mağazası var diyebilirim. Burada gözlemlediğim bir şeyi yazmadan geçemeyeceğim, o da havuz kenarında sıralanmış mağazaların olduğu yerlerde maalesef bir güneş koruyucu, güneşlik, branda tarzı şeyler olmaması. Bu yüzden gezerken tüm güneşi alıyorsunuz. Sadece mağazaların oluşturduğu gölge yerler bir nebze kurtarıyor durumu. Ben ve Egemen esmer tenli olup bronzlaşmaya müsait bir cilt yapımız olduğundan, kollarımızın açıkta kalan yerlerinde hafiften bir renk değişimi fark ettim diyebilirim. Özellikle yaz boyunca çocuklarıyla gelecek ailelere, gelirken çocuklarınıza koruyucu bir şapka getirmenizi hatta mümkünse güneş koruyucu krem sürmenizi tavsiye ederim. Zira ben Egemen ve Derin için şapka getirmiş olsam da krem sürmeyi akıl edemedim.
Burada en çok hoşuma giden şeylerden biri süs havuzu oldu. Gerçekten de çok büyük ve uzunlamasına bir alana yayılmış olan süs havuzuna ara sıra ortalarına dikilen ağaçlarla güzel bir görüntü verilmiş. Sık aralıklarla konulan ahşap köprülerle havuzun her iki tarafına geçiş kolaylaştırılmış.
Aşağıdaki fotoğrafların olduğu mağazalar alışveriş merkezinin bir diğer alanında bulunanlar. Burada süs havuzu olmadığından yürüyüş yolları daha geniş.
Viaport Marina içinde kaç tane tuvalet var bilmiyorum ama benim gördüğüm 1 taneydi. Deniz tarafında Gönül Kahvesi ile Mudo arasında bulunan tuvalette kadın-erkek tuvaletleri, 1 adet ortak kullanım çocuk tuvaleti, 1 adet engelli tuvaleti ve 1 adet bebek bakım ünitesi var. Bebek bakım ünitesiyle işimiz kalmadı şükür ama yine de şöyle bir kafamı uzatıp meraktan ne var ne yok diye baktım ben. 1 tane alt değiştirme masası ve 1 tane de emzirme koltuğu, bence çok yetersiz. Çocuklar için tuvalet güzel düşünülmüş ama eksik kalmış bence. Çocuk tuvaletinde onların boyutuna göre 1 lavabo ve 1 oturmalı klozet var. Lavaboyla klozet arası kapı yok arada yarım bir duvar var. İçeride kızlı-erkekli çocuk, anneli-babalı ebeveyn olduğu için maalesef klozeti kullanan çocuğunuzu görmeleri muhtemel. Böyle kız-erkek çocuğu ve anne-babaları aynı yerde olmasaydı daha hoş olurdu. En azından normal kadınlar tuvaletinde ve erkekler tuvaletinde bir kabin sadece küçük çocuklar için ayrılabilirdi. Ya da ne bileyim çocuklar için tuvalet yapılmışsa bile kız-erkek çocuğu ayrı tutulmalıydı ya da en kötü ihtimal lavaboyla klozet arası en azından paravan kapı bile konulabilirdi. Derin'i tuvalete götürdüğümde, önüne kendimi siper etmek zorunda kaldım ben. Aynı zamanda öğle kalabalığında kadınlar tuvaletinde, kapının dışına taşan bir sıra ve kuyruk vardı, içeri girmeye gerek bile görmedim. Temizlik görevlilerinden birinin yönlendirmesiyle mecburen engelli tuvaletini kullanmak zorunda kaldık birkaç kişi. Ya o sırada gerçekten engelli ihtiyaç sahibi biri gelmiş olsa, utanır mahcup olurdum ben şahsen. Burada da tuvalet konusunda bir eksi veriyorum.
Develi Restoran ile Gönül Kahvesi ortasında kalan, bu su püskürten fıskiyeler çok hoşumuza gitti bizim. Bazı çocuklar yalın ayak, ıslanmaya aldırmadan fıskiyeler altında oynayıp durdular. İmrendim doğrusu çocuk olmak varmış. Umarım ebeveynlerinin yanında yedek kıyafetleri vardır çocukların. 
Burası da havuzsuz alışveriş alanlarından biri. Mobilya, giyim, ayakkabı, ev eşyası, ev tekstili mağazalarının bazılarının yanında yiyecek-içecek üstüne kafeler var, acıkana, susayana, yorulana, dinlenme molası vermek isteyene.
Egemen ve Derin'in görünce koştura koştura gittiği oyuncak mağazası. Buradaki tek oyuncak mağazası sanırım, başka oyuncak mağazası görmedik çünkü. Keşke bir iki alternatif oyuncak mağazası daha olsaydı. Belki ilerleyen dönemlerde o da olur. 
''Bu kadar dolaşmaya gelemem'' ya da ''Şöyle nerede ne var yürümeden bir bakabilsem'' derseniz eğer Viaport Marina tur otobüsü tam size göre. Özellikle çocuklar için düşünülmüş bu 2 katlı ve üstü açık otobüs, belirli bir rotayı gezip tekrar başlangıç noktası olan otobüs durağına geri dönüyor. Biz binmedik, ücretli olup olmadığını bilmiyorum ama alışveriş merkezinin ücretsiz bir hizmeti olabilir büyük ihtimalle diye düşünüyorum.
Buranın en çok beğendiğim yanlarından birisi de deniz kenarına kurulu olması. Denizden gelen o deniz kokusu ve hafiften esinti ile marinaya bağlı yatlar gerçekten de insanı bir tatil beldesindeymiş gibi hissettiriyor. 
Viaport Marina alışveriş merkezi gezimizi sonlandırdıktan sonra alışveriş merkezi bünyesindeki Korsan Adası Tema Park'a (ViaSea Tema Park) doğru yol aldık biz. Korsan Adası Tema Park yazımı BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz.
Viaport Marina'nın adres bilgilerini aşağıda yazdım ama konum olarak yerinin net belli ve kolaylık olması adına, Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi'nin hemen karşısında olduğunu yazayım. Viaport Marina haftanın her günü 10.00-22.00 saatleri arası açık. Bayramlarda çalışma saatlerinde değişiklik olabiliyor, internet sitesinde duyurusu yapılıyor.

Sonuç olarak şöyle bir toparlarsam: Ulaşım anlamında yaşadığımız zorluğu, otoparkta yer bulma konusundaki sıkıntıyı, tepemizde güneşten koruyucu her hangi bir gölgelik olmadan gezip dolaşmayı, kadınlar tuvaletindeki sırayı ve çocuk tuvaletinin yetersizliğini saymazsak, Viaport Marina açık alana kurulu, her kesime, her keseye hitap eden, yiyecek-içecek anlamında kafelerin-restoranların bolca olduğu, deniz kokusunu hissedebileceğiniz bir alışveriş merkezi olmuş.

Viaport Marina Ulaşım
- Araç ile, D100 (E5) Karayolundan Tuzla Devlet Hastanesi'ni geçip, Tuzla Piyade Okulu sapağından dönün. Piyade Okulunu geçtikten yaklaşık 500 metre sonra sol tarafınızda göreceksiniz. 
- Marmaray ile, Tuzla durağında inip durak önünden geçen Viaport Marina yazan minibüslere binerek, 
- İETT ile, 130 A, 130 E, 130 H, 130 T, 133 T, KM13 hat numaralı otobüslerle Galatasaraylılar Sitesi durağında veya 130, 133 TM, KM12 hat numaralı otobüslere binip Tuzla Marina durağında inerek,
- Minibüs ile, Evora-Tuzla Marina, Pendik-Şifa Mahallesi, Pendik-Tuzla, İçmeler-Tuzla hatlarıyla gelebilirsiniz. 

Adres: Cami Mahallesi Balıkçılar Sokak U Blok No.20 Tuzla / İstanbul
Telefon: 0216 560 18 00