Orhangazi Şehir Parkı'nı, sahil yolundan arabayla geçerken tesadüfen görmüştük. Böyle açık alan bir yeri görmüşken gezmemek olmazdı. Buraya aslında çocuk oyun alanlarını görerek girmiştik ama burası apayrı bir dünyaymış. Anadolu Yakasının bölge parkı, spor alanı, festival alanı vb. ihtiyaçlarını kısmen de olsa karşılamak, ulaşılabilir bir alan olmak adına, Maltepe sahil alanının daha önce dolguyla elde edilmiş alanına yeni dolgu alanı eklenerek elde edilmesiyle oluşturulmuş Orhangazi Şehir Parkı. Avrupa'nın en büyük yaşam, spor ve eğlence merkezi diye lanse ediliyor.
Aşağıdaki fotoğrafta dolgu alanını daha iyi görebilirsiniz. Turgut Özal Bulvarı'ndan Tuzla yönüne doğru uzanan sahilde, kırmızı ince çizgi şeklinde işaretlenen alan daha önce dolgu yapılan, onun önünden denize doğru sarı çizgiyle işaretlenen alan ise yeni dolguyla büyütülen alan. Maltepe sahilinde oluşturulan dolgu alanının uzunluğu 3,2 kilometre, denize doğru eni ise 400 metre. Toplamda 1 milyon 200 bin metrekarelik (120 hektar) alanın 101 hektarı dolgu alandan, 19 hektarı ise yeşil alandan oluşuyor. Yani tam tamına 171 futbol sahası büyüklüğünde bir alan.
2014 senesi başında yapımı tamamlanıp açılışı yapılan park, spordan, eğlenceye, aktivitelerden sosyal alanlara kadar birçok hizmeti bir arada sunuyor. Parkta, engelli otoparkları dahil 7.015 adet otomobil ve 50 otobüs kapasiteli otopark, 3 ayrı parsel içerisinde Lalezar Yolu, piknik alanları, yaya/yürüyüş yolu, bisiklet parkuru, koşu parkuru, çocuk oyun alanları, spor alanları, kondisyon alanları, sergi mekanları, seyir platformları, trafik eğitim pistleri, amfi tiyatro, bilim/macera ve arkeoloji parkları, paten parkı, kaykay alanı, akrobatik bisiklet parkuru, frizbi oyun alanı, model araç ve helikopter pisti ile gemi havuzu bulunuyor.
İBB Spor Tesisleri'nin açılmasıyla birlikte parkta birçok farklı branşta spor hizmeti de veriliyor. Tesis bünyesinde, 3 futbol sahası, fitness salonu, uluslararası müsabakaların oynanabildiği 5 tenis kortu, atletizm pisti, üzeri açık olan 4 basketbol sahası, 2 voleybol sahası, plaj futbolu ve voleybolu için kum saha, su sporları parkurunda spor severlere, profesyonel ve amatör spor kulüplerine, TFF hakemlerine, bireysel ve takım sporcularına hizmet veriliyor.
Park aynı zamanda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen dragon bot ve kano-kürek yarışları, bisiklet organizasyonları, uluslararası tenis turnuvaları, plaj futbolu, yelken yarışları, frizbi ligi gibi organizasyonlara, Çocuk Maratonu, 23 Nisan kutlamaları ve karne şenlikleri, Su Sporları Festivali ve Ramazan Şenlikleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Orhangazi Şehir Parkı yerleşim planını aşağıdaki şemadan inceleyebilirsiniz.
- Su Sporları Alanında, yelken kulübü, kano kapalı alanı, yüzme/fitness kulübü, basketbol, tenis, bisiklet yolu, ofisler ve tamirhaneler bulunuyor.
- Açık Spor Sahalarında, spor alanları, futbol sahası, basketbol, voleybol, tenis, mini golf, kondisyon alanları, bisiklet yolu, yürüyüş yolu, kumsal alanı, yüzme yarış alanı ve yönetim birimi, yüzme yarışı seyir alanları, soyunma birimleri, seyir mekanları, kafeteryalar, büfeler ve çay bahçesi bulunuyor.
- Hobi Alanında, mini golf sahası, model araç pisti, model gemi havuzu, model helikopter uçurtma pisti, model sporları kafeteryası, güneş platformları, kondisyon alanları ve oturma alanları bulunuyor.
- Bitki ve Rekreasyon Alanında, kaykay platformları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, uçurtma tepeleri, seyir locaları, soğuk piknik alanları, ağaç altı tematik dinlenme alanları, büfe, kafeteryalar ve çay bahçeleri bulunuyor.
- Çocuk Dünyasında, çocuk macera parkı, deneysel eğlence alanları, çocuk arkeoloji parkı, çocuk müzik oyun alanı, midilli parkuru, mini hayvanat bahçesi, boyama etkinliği platformları, müzik dinleme köşeleri, yap-boz, lego, açık çocuk müzesi, bisiklet yolu, kumsal, seyir platformları, büfe/vitamin kafe ve çay bahçesi bulunuyor.
- Eğlence Alanında, lunapark, açık/kapalı lunapark fonksiyonları, çocuk lunaparkı, aktivite adaları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolu, dinlenme mekanları, kafe/restoran bulunuyor.
- Etkinlik Alanında, bisiklet yolu, seyir platformları, çayır alanı, oturma alanları, çiçeklikler, cami, büfeler, tuvaletler, sahne, sağlık birimi, idari birim, güvenlik birimleri ve teknik birimler bulunuyor.
- Çayır ve Gösteri Alanında, bisiklet yolu, seyir platformları çayır alanı, oturma alanları, çiçeklikler, kafeteryalar, büfeler, tuvaletler ve teknik birim bulunuyor.
Buranın İstanbullular için, özellikle bahar ve yaz aylarında iyi bir kaçış noktası olacağını düşünüyorum ve geçiyorum bizim gezi notlarımıza. Bizim Orhangazi Şehir Parkı'na giriş noktamız, çocuk oyun alanlarına yakın olan bir noktaydı. Öncelikle park alanının gerçekten de çok büyük olduğunu söyleyeyim. Çevre düzenlemesi, ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yapılmış olan parkın aşağıda fotoğrafta gördüğünüz hallerine bakıp da yanılmayın, fotoğraflar ocak ayına ait olduğundan ağaçlar henüz çıplak.
Uzun uzun yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, sabit spor aletleriyle spor yapmak isteyenler için çok güzel alanlar oluşturulmuş.
Yürüyüş güzergahımızda bir de köpek eğitim alanı gördük. Yalnızca köpekler için onlara özel parkur şeklinde düzenlenen bu alan hayvan severler için güzel düşünülmüş bir çalışma olmuş.
Park bu kadar büyük bir alana yayılmışken, temizlik için mini temizleme araçları ve güvenliği kontrol etmek için de mini araçlarıyla özel güvenlik görevlileri iş başında.
Parkın belirli noktalarında konumlandırılmış çok sayıda tuvalet var. Turnike sistemiyle çalışan bu tuvaletlerde madeni para veya İstanbul Kart kullanabiliyorsunuz.
Yine belirli noktalarda kafeler var ama gidişimiz kış mevsimine denk geldiğinden bir kısmı kapalıydı, bir kısmında da tadilat çalışmaları devam ediyordu. Şimdi muhtemelen açılıp hizmet vermeye başlamıştır bu kafeler. Beltur tarafından işletilen bu büfelerde satılan yiyecek ve içeceklerin fiyatlarının da makul olduğunu belirteyim hemen.
Burayı görüp de gelme sebebimiz olan çocuk oyun parkı. Bulunduğumuz çocuk oyun parkında birbirinden farklı, değişik yaş gruplarına hitap eden o kadar çok oyun aleti vardı ki. Çocuklar 2-3 hatta daha fazla saati burada rahatlıkla geçirebilir. Biz bu büyük parkın sadece çocuk oyun parkı kısmını gezip görebildik sanırım.
Burada ilgimizi çeken keyifli yerlerden biri de aşağıda göreceğiniz ''Bitki Labirenti'' oldu. Çalılardan oluşan bu labirent sokaklarında çıkışı bulmak için epeyce döndük. Sonunda da bulduk.
Aracıyla gelenler için İspark tarafından işletilen bir otopark alanı var ve oldukça büyük. Aracınızın otoparkta kaldığı süreye göre ücret ödüyorsunuz. Yalnız, ödeme çıkış noktasında yapılmıyor, bunun için parkın belirli noktalarında ödeme noktaları var, ödemenizi oraya yapıp bariyerlerden öyle çıkış yapıyorsunuz. Otopark 24 saat açık.
Orhangazi Şehir Parkı 2024 Yılı İSPARK Tam Gün Otopark Ücreti
Otomobil 80 TL
Minibüs 160 TL
Otobüs 240 TL
Motosiklet 40 TL
Park ilk 15 dakika ücretsiz.
Orhangazi Şehir Parkı'na Toplu Taşıma İle Ulaşım
- Kadıköy'den, Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metrosuna binip Ayrılıkçeşmesi durağında inip, Marmaray'a aktarma yaparak Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Üsküdar'dan, Marmaray'a binerek Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Ümraniye'den, Üsküdar-Çekmeköy metrosuna binip Üsküdar'da inip Marmaray'a aktarma yaparak ve Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Kartal'dan, Maltepe Sahile giden minibüslere binip Orhangazi Şehir Parkı'nda inerek
- Tuzla'dan, Marmaray ile Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Büyükçekmece'den, metrobüsle Söğütlüçeşme'de inip Marmaray'a aktarma yapıp Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Esenler'den, Yenikapı-Havalimanı metrosuna binip Yenikapı'da inip Marmaray'a aktarma yaparak ve Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Bağcılar'dan, Kabataş-Bağcılar tramvayına binip Zeytinburnu durağında inerek, metrobüse aktarma yapıp Söğütlüçeşme'de inerek Marmaray'a aktarma ile Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
- Taksim'den, Yenikapı-Hacıosman metrosuna binip Yenikapı'da inerek Marmaray'a aktarma yapıp Süreyya Plajı durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüş ile
İçinde onlarca ihtiyaca ve zevke yönelik alanların olduğu Orhangazi Şehir Parkı'na muhakkak gelmenizi, gezebildiğiniz kadar gezmenizi tavsiye ederim, özellikle çocuklu aileler için kaçırılmayacak bir açık alan fırsatı olduğunu da vurgulamak istiyorum.