Çocukluğumun geçtiği bu muhitte açılan Tebessüm Kahvesi'ne geldiğim günlerden birinde, Tebessüm Kahvesi'nin içinde bulunduğu köşk çok ilgimi çekmişti. Çocukken bu alan metruk ve terk edilmiş bir durumdaydı. Ağaçlar, çalılar birbirine karışmış, etrafı çevrili ve kapalıydı. Yenilenmiş halini görünce, bu muhit ve çevre muhitler için ne büyük bir kazanım olduğunu düşünmüştüm. Burhan Felek Köşkü'nün hikayesini ve geçirdiği değişimi araştırdım ve paylaşmak istedim.
19. yüzyıl yapısı olan Burhan Felek Köşkü, 1800'lü yıllarda, ilk olarak Osmanlı Devleti'nin nazırlarının (bakanlarının) kullanımı için inşa edilmiş. Nazırların kullanımından sonra kayıtlara geçen ilk sahibi ise Osmanlı devlet adamı ve Tanzimat Edebiyatının önde gelen tiyatro yazarı Ali Bey olmuş. Köşk, 1890'lı yıllardaki ilk sahibi Ali Bey'den Burhan Felek Bey'e geçmiş. Burhan Felek'in köşkte ikamete başladığı tarih net olarak kayıtlara geçmemiş ancak çocuk yaşta geldiği köşkte, 1949 yılında köşk satılana kadar yaşadığı bilinmektedir.
Gazeteci, spor adamı ve yazar olan Burhan Felek Bey, o dönemdeki adı İstanbul Hukuk Mektebi olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1910'da mezun olmuş. Ticaret Vekaletinde hukuk müşavirliği, liselerde öğretmenlik, avukatlık ve İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapmış. 1908 yılında kurulan Üsküdar Anadolu Spor Kulübünün kurucusu olan Burhan Felek Bey, uzun yıllar Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin başkanlığını da yapmış.
Dört katı olan köşkün bodrum katı kagir, orta katı sofalı, üst katları ahşap karkas olarak yapılmış. Köşk, dört yöne cepheli, tepede büyük bir arazi içinde deniz ve koru manzaralı konumlanmış. Köşk, bu yapısından dolayı ilk olarak yazlık amacıyla kullanılmış. Uzun bir aradan sonra hazineye geçen köşk, eski adı Polis Hastanesi olan Üsküdar Devlet Hastanesi tarafından kullanılmış ama restorasyonuna bütçe ayrılmadığından gerekli önem verilmemiş.
Dönemin Üsküdar Belediye başkanı Mustafa Kara zamanında, maliyeden Üsküdar Devlet Hastanesi bünyesindeki 60.000 metrekarelik arazinin 4.000 metrekaresi tahsis edilerek, İl Özel İdaresi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ayırdığı bütçeyle, Anıtlar Kurulu'ndan tasdik ve proje alınarak, Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon alanında yetkinlik almış, firmalarla ihale usulü aslına uygun yenileme çalışmaları başlamış.
Restorasyonda köşk bahçesi de yenileme çalışmalarından nasibini almış ve bahçede peyzaj düzenlemesi yapılmış. İçindeki yıllanmış ağaçları, yeşillikleri, renk renk çiçekleri, süs havuzu, kamelyaları ile kullanıma dahil edilmiş. Şu an her ne kadar Fikir Sanat Merkezi'nin bahçesi olarak kullanılsa da gelenlerin ziyaretine de açık bahçe. Ben köşkün bahçesini çok beğendim. Sessizlik, sakinlik, bol yeşillik içinde, yıllanmış uzun uzun ağaçlar altında yürümek, dolaşmak anlık da olsa huzur veriyor insana.
Kültür Bakanlığına devredildikten sonra Üsküdar Belediyesi tarafından restore edilerek şu anki halini alan köşk, ''Üsküdar Fikir Sanat Merkezi'' olarak hizmete sunulmuş. Burhan Felek Köşkü halen, gençlerin projelerini ve fikirlerini hayata geçirdikleri, seminer, eğitim gibi etkinliklerin verildiği Fikir Sanat Merkezi olarak kullanılıyor. Startup'lar, girişimler, STK'lar kısacası üreten, üretmekten keyif alan genç girişimciler, bir fikri olanlar veya fikrini girişim aşamasına dönüştürenler Fikir Sanat Merkezi'nde buluşuyor. Merkez, ortak çalışma alanları, toplantı salonları, etkinlik salonu, görüşme odası, kütüphanesi, atölyesi, dinlenme alanları ve bahçesiyle birlikte toplamda 4.214 metrekare kampüs alanına sahip.
Merakımı gidermek, içeride ne var ne yok bir göz atmak için köşkün içine de girdim. Sadece giriş katın hol bölümünü fotoğraflayabildim. Sınıf olarak kullanılan odalarda çalışmalar olduğu için rahatsız etmek istemedim.
Restorasyon çalışmaları sırasında kalem işçilikleri aynen aslına uygun şekilde yapıldığı için giriş holü etkileyiciydi. Uzun süre hayran hayran tavan süslemelerine bakıp durdum. Birkaç fotoğraf çektim. Ve ayrıldım köşkten. Unutmadan, Üsküdar Fikir Sanat Merkezi'nin, Tebessüm Kahvesi ile ortak kullanım alanına sahip otoparkı var.
Adres: Barbaros Mahallesi. Veysi Paşa Caddesi. No:14 Altunizade / Üsküdar (Üsküdar Devlet Hastanesi yanı)
Telefon: 0216 341 05 14