İstanbul Lale Festivali

Osmanlı İmparatorluğunun 1718-1730 yılları arasında, İstanbul'da yaygın olarak lale yetiştirilmesi, dönemin lale çiçeğiyle anılması sebebiyle, dönemi tarif etmek için Cumhuriyet yıllarında verilen adıdır Lale Devri. Lale, Osmanlı zamanında, şiirlere, fermanlara, hikayelere konu olur. Lale Devri padişahı III. Ahmet' tir ve dönem Patrona Halil İsyanı ile son bulur.
İstanbul'un simgesi olarak kabul edilen lale, özellikle İstanbul Lalesi, 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyıl arası en parlak dönemini yaşar. Yıllarca İstanbul'u süsleyen bu özel lale, 19. yüzyıl ile birlikte kaybolur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çabalarıyla İstanbul Lalesi yeniden yaşama döndürülür.
Zambakgiller familyasından, Tulipa cinsini oluşturan, güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki olan lalenin günümüzde yaklaşık 5500 çeşidi bulunuyor. Lalenin çiçeklenme süresi, 15 Mart ile 20 Mayıs arasında oluyor. Lale türleri, erkenci, orta ve geç olmak üzere üç farklı dönemde çiçek açıyor. Erkenci türler Mart 15′de, ortacı türler Nisan 15′de, geççi türler Nisan 25′de çiçek açmaya başlıyor.
İlk kez 2005 yılında "İstanbul'da Lale Zamanı" temasıyla kutlanmaya başlayan İstanbul Lale Festivali, her sene bahar aylarında İstanbul'un pek çok noktasında gerçekleşiyor. Festival kapsamında sokaklar, parklar, bahçeler ve meydanlar renk renk, çeşit çeşit lalelerle donatılıyor, spor, sergi, konser, lale dikimi, lale satışı, lale halısı sergisi gibi organizasyonlar yapılıyor. Lale Festivali için en çok ziyaret edilen yerler ise Emirgan Korusu, Sultan Ahmet Meydanı ve Göztepe Parkı oluyor.

Laleler solmadan, etkinlikler bitmeden festivaldeki yerinizi alın, bu görsel şovdan mahrum kalmayın.