Emirgan Korusu'nun Tarihi Ve Genel Özellikleri

İstanbul Lale Festivali yazıma konu olan laleleri görmek ve maaile bir gün geçirmek için Emirgan Korusu'nu ziyaret ettik. Her sene nisan başı gibi başlayan festivali, tam başında görmek kısmet oldu bize de. Anadolu Yakası'ndan geçtiğimiz için güzergah olarak Maslak, Ayazağa, İstinye Bayırı istikametinden koruya giden yolu takip ettik. Buradan da Koru Yolu Caddesini takip eden dar, dolambaçlı yollardan geçip nihayet Emirgan Korusu'na ulaştık.
Emirgan Korusunun Tarihi
Koru, Sokullu Mehmed Paşa'nın himayesinde 1573'ten 1576'ya kadar Nişancı olarak görev yapan, Nişancı Feridun Paşa'ya verilmesinden dolayı ''Feridun Bahçeleri'' diye anılır. 

Bahçe, 17. yüzyılda, Osmanlı padişahı IV. Murat'ın İran seferinde, Revan Kalesi'ni kendisine teslim eden Emirguneoğlu Yusuf Paşa'ya hediye edilir. Daha önce Feridun Bahçeleri olarak anılan korunun ismi, Emirgune Bahçesi olarak değişir. Emirgune ismi zamanla Emirgan'a dönüşür. Semtin adı da Emirgan olarak anılır. IV. Murad'ın ölümünden sonra, Yusuf Paşa idam edilir ve emlaklarıyla beraber Emirgan Bahçesi'ne de el konulur.  
Yıllar içerisinde pek çok kez el değiştiren Koru, 19. yüzyılda, padişah Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi (Vali) İsmail Paşa'ya hediye edilir. İsmail Paşa, koruyu güzel bir park olarak düzenletir. 1871-1878 yılları arasında üç köşk yaptırır. Günümüze de ulaşan bu köşkler Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk'tür. Emirgan Korusu, 1940 yılında, dönemin İstanbul Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılır ve 1943 yılında halkın kullanımına açılır.

Emirgan Korusu, 1979 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından kiralanır ve onarım geçirir. Pembe, Sarı ve Beyaz Köşkler restore ettirilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1995 yılında koruyu ve köşkleri geri alır, köşkler tekrar restore edilir. Emirgan Korusu, 2006 yılından beri her yıl nisan ayında gerçekleştirilen İstanbul Lale Festivali'ne de ev sahipliği yapıyor.
Emirgan Korusu'nun Genel Özellikleri
Emirgan Korusu, Sarıyer ilçesinin Emirgan semtinde bulunuyor. Koru, İstanbul Boğazı kıyısında, 47,2 hektarlık bir alanda konumlanmış. Koruda, Pembe, Sarı ve Beyaz Köşkler haricinde, biyolojik gölet, büyük şelaleli süs havuzu, küçük şelaleli süs havuzu, çeşmeler, yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanları, piknik alanları, aletli spor alanları, basketbol sahası, satranç oyun alanı, otopark, tuvalet, bitki satış noktası gibi alanlar da bulunuyor.
Emirgan Korusu 2024 Senesi Giriş Ücreti 
Emirgan Korusu'na yaya girişi ücretsiz. Araç girişleri ise ücretli. 
-Otomobil Tam Gün: 90 TL
-Minibüs Tam Gün: 180 TL
-Otobüs Tam Gün: 270 TL
-Motosiklet Tam Gün: 45 TL

Sabah saat 10.00 gibi geldiğimiz korudan öğleden sonra 15.00-16.00 gibi ancak çıkabildik. Ve korunun sadece üçte birini gezebildik. Emirgan Korusu'na gelecekseniz, uzun yürüyüşler için rahat bir ayakkabı tercih edin. İstanbul'un en çok tercih edilen gezi ve mesire alanlarından biri Emirgan Korusu. Bol ağaçlı, yeşillikli, ferah havalı, Boğaz'a nazır manzaralı Emirgan Korusu, kısa süreli olsa da sakinliği, huzuru bulabileceğiniz, piknik sepetinizi alıp piknik masalarına, banklarına rahatça kurulup piknik yapabileceğiniz bir yer.