Emirgan Korusu - Pembe Köşk / Sarı Köşk / Beyaz Köşk

İstanbul'un, Avrupa Yakası Sarıyer ilçesi Emirgan semtinde bulunan Emirgan Korusu, 47,2 hektarlık alanı, Boğaz'a komşu manzarası, bolca yeşil alanı, yürüyüş/koşu/bisiklet yolları, piknik alanları ile en çok tercih edilen gezi ve mesire alanlarından biridir İstanbullular için. Bu koruyu özel kılan özelliklerden biri de koruda yer alan tarihi köşkleridir şüphesiz. 

Önceleri Feridun Bahçeleri ve Emirgune Bahçesi olarak anılan Emirgan Korusu'ndaki Pembe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk, padişah Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa'ya hediye edilmesi sonucu, 1871-1878 yılları arasında İsmail Paşa tarafından yaptırılır. Köşkler 1979 yılında onarımdan geçer ve son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1995 yılında tekrar restore edilir. Köşkler günümüzde restoran/cafe olarak hizmet vermektedir.
Emirgan Korusu'nun Tarihi Ve Genel Özellikleri detaylı yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bir döneme damgasını vuran bu tarihi köşkleri yakından tanıyalım mı?
Emirgan Korusu Pembe Köşk
İspark giriş noktasından girdikten sonra sağ tarafta yer alan köşk, Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından yaptırılan 3 köşkten biridir. İsmini, orijinal rengi olan sardunya pembesinden alan köşk, yaptırıldığı dönemde, zamanın paşalarına seyir mekanı olarak hizmet verir. Köşk, 2 katlı olup tipik Osmanlı evi tarzındadır. Köşkün, protokol kapısı, ön kapı ve personel kapısı olmak üzere 3 giriş kapısı var. Köşkün birinci katında, geniş bir salon, salona açılan iki oda, protokol kapısı girişinde gizli bir odası, mutfak, banyo, tuvalet yer alırken; ikinci katında, yine geniş bir salonla salona açılan iki oda, ara koridorla ulaşılan beş büyük oda ve iki küçük sandık odası bulunur.

Hafta sonu kafeterya hizmeti veren köşkte düğün, özel ve kurumsal etkinlik, toplantı, davet vb. organizasyonlar yapılıyor. Köşk, iç mekanında 80, dış alanda 120 kişiyi ağırlayabiliyor. Köşkün kendisine ait küçük bir otoparkı bulunuyor. Beltur AŞ yönetimindeki Pembe Köşk, 20 Haziran 2022 tarihi itibari ile bakım ve onarım sürecine girdi.
Emirgan Korusu Sarı Köşk
Büyük şelaleli süs havuzunun hemen sol tarafında çıkar karşınıza Sarı Köşk. Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından yaptırılan Sarı Köşk, yaptırıldığı dönemde, av, piknik, dinlenme evi ve konuk ağırlama köşkü olarak kullanılır. Kuş evi görünümündeki köşkün mimari özelliği, Türklerin kuş sevgisinden gelir. Köşkün, özellikle duvar ve tavan süslemeleri dikkat çekicidir. 2 kattan oluşan köşkün giriş katında, dört oda, hol ve mutfak bulunur. Üst katta ise üç oda, bir salon vardır. Köşkte bir de bodrum kat yer alıyor.

Köşk, hafta içi restoran, hafta sonu ise kahvaltı ve kafe hizmeti veriyor. Kahvaltı, 09.00-13.00 saatleri arası servis ediliyor. Sarı Köşk'ün de kendine ait küçük bir otoparkı var. 
Emirgan Korusu Beyaz Köşk
Beyaz Köşk, Sarı Köşk'ten çıkınca kuzeydoğu istikametine doğru yukarı kısımda konumlanmış. Beyaz Köşk de Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından yaptırılan köşklerden biri. Köşkün büyük bir bahçesi ve bahçede fıskiyeli büyük bir süs havuzu bulunuyor. Korudaki köşkler içinde en büyük dış oturma alanına sahip olan köşk, diğer iki köşk gibi ahşap olmayıp kagirdir. 2 katlı köşkün sütunlu giriş kapısından, dikdörtgen planlı bir salona giriliyor. Salonun sağ tarafta iki, sol tarafta iki olmak üzere toplam dört odası var. 2. katın mimari planı da aynen alt kat gibi. Ayrıca, köşkün öne bakan bir, arkaya bakan iki adet balkonu, benim gördüğüm kadarıyla arka taraftaki personel kapısı, kullanıma kapalı olan yan kapı ve köşke giriş yapılan sütunlu ön kapı olmak üzere üç kapısı var. Köşkün çok sade olan dış cephesine nazaran içeride durum değişiyor. Duvarlardan, tavanlara, işlemeler, süslemeler, kabartmalar, aydınlatmalar, işçilikler etkiliyor insanı.

Köşkte hafta sonu kafe hizmeti veriliyor. Köşkün kendine ait bir otoparkı yok bunun için alt kısımdaki büyük otoparkı kullanıyorsunuz. Ve köşk işletmesi Beltur AŞ'nin değil.
Emirgan Korusu'ndaki köşklerden birinde sabah kahvaltı yapmak isterseniz ve hafta sonu gelecekseniz öğleye kalmayın. Sabah ne kadar erken orada olursanız hem trafiğe takılmadan kolay ulaşım sağlar hem köşklerde gerek dış gerekse iç mekanlarda yer bulabilirsiniz. 

Emirgan Korusu
Adres: Reşitpaşa Mahallesi, Emirgan Sokak - Sarıyer / İstanbul
Pembe Köşk Telefon: 0212 277 76 58
Sarı Köşk Telefon: 0212 229 50 37
Beyaz Köşk Telefon: 0212 277 09 69