Peşinen söyleyeyim tenisçi değilim. Tenis sporuyla yakından uzaktan bir ahbaplığım da yok. Pinpon yani masa tenisi haricinde elime raket almışlığım da yok. İsmini ilk duyduğumda telaffuz bile edemediğim fibromiyaljimden sonra şimdi bir de tıbbi adı, ''Lateral Epikondilit'' olan tenisçi dirseğim oldu benim. Zaten nerede antin kuntin hastalık var beni bulur. Nasıl mı?
Son 2-3 aydır, sağ dirseğimde bir ağrı var, hani dirseğinizi duvara, kapıya çarparsınız da dirsek kemiğiniz sızlar ya, işte öyle bir ağrı. Ben bu ağrıları çekerken, internette yaptığım uzun araştırmalar sonucu tenisçi dirseği teşhisi koydum kendime. Şikayetlerim, ağrılarım bunu gösteriyordu. Ağrılar uzun süreli olunca da doktora görünme zamanım gelmişti, madem sosyal güvencemiz var, bari kullanalım diye tuttum devlet hastanesinin yolunu. Devlet hastanesine gittiğinizde muayene olmak için onca sıra beklemeler, oradan oraya gitmeler karşılığında doktorun odasına girmenizle çıkmanız bir olur hep. Benim de öyle oldu tabi ki. Devlet hastanesi ortopedi polikliniğinde, doktorun, ''şikayetiniz ne?'' sorusuna verdiğim bir-iki cümlelik cevapla doktorun, ''ev hanımı hastalığı, bilinen adıyla ''tenisçi dirseği'' teşhisinin yerinde olduğunu gördüm. Bilirsiniz devlet hastanesi doktorlarının ''şikayetiniz ne, reçeteniz bu'' gibi kalıplaşmış cümleler harici derdinizle, şikayetinizle, rahatsızlığınızın oluşumuyla, verdiği ilaçların kullanımıyla ilgili öyle uzun uzun bilgilendirdikleri, açıklama yaptıkları görülmemiştir. Teşhisi koyarlar, ilacı verirler ve ''sıradaki'' derler. Allah'tan ilaç referans numaramla gittiğim eczanede ilaçlarımın kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olabildim.
Tenisçi Dirseği Nedir?
Tenisçi dirseği ile ilgili bana verilen tedaviden bahsedeceğim ama önce ne olduğu ile ilgili, kendi çabalarım sonucu, internette yaptığım araştırmalarla edindiğim bilgilerden şöyle kısaca bir bahsedeyim. Dirseğin dış kısmındaki Lateral Epikondil adı verilen kemiğe yapışan tendonların dejenerasyonu sonucu oluşan ağrıya tenisçi dirseği denir. Daha basit anlaşılır ifadeyle, dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntıda uzun süreli ağrı ve hassasiyet oluşmasıdır. Tenisçi dirseği, elin ve bileğin düz tutulması ve kaldırılmasını sağlayan ön kol kaslarının fazla kullanılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu kaslar aşırı kullanıldıklarında, kirişler tekrarlayıcı bir şekilde tutundukları nokta olan Lateral Epikondili çekerler. Sonuç olarak kirişlerde reaksiyon ve ödem oluşur. Kirişlerdeki tekrarlayan küçük yırtıklar da ağrıyı oluşturur. İlk olarak tenis oynayanlarda tanımlanan bir hastalık olduğu için tenisçi dirseği ismini almıştır.
Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülür?
Tenisçi dirseği, raket sporlarıyla uğraşan kişilerde yaygın olarak görülmekle birlikte el bileği ile tekrarlayan ve zorlayıcı işler yapan bireylerde, ofis çalışanları ve ev hanımları arasında da yaygın olarak görülmektedir. Hahhh işte benimle ilgili kısmı, ''ev hanımı'' bölümü.
''Amann ev hanımlığında da zorlayıcı ne iş var?'' diyenlerin önce ev hanımı olmaları, 2 çocuk dünyaya getirmeleri, çocuk, ev, alışveriş üçgeninde koşturup durmaları lazım bunu anlayabilmeleri için. Çocukları bebeklik dönemlerinden beri kucakta taşımak, beşiğe koyup almak, mobilyaları çekip çekip altlarının tozunu süpürmek, yerini değiştirmek, tüllere perdelere uzanıp çıkarmak, camları silmek, pazardan marketten alışveriş torbaları taşımak vs. bir ev hanımı olarak bunlar yeter de artar bile tenisçi dirseğinizin oluşması için. Bu durup dururken ortaya çıkan bir rahatsızlık da değil, uzun süreli, bileği, eli, kolu zorlayıcı işlerin tekrarlanması sonucu oluşuyor. Tek bir zorlayıcı hareketle başlayabileceği gibi, uzun süren zorlayıcı bir aktiviteden sonra da başlayabiliyor. Ağrı önceleri düşük şiddette oluyor, zorlayıcı aktiviteler devam ederse de haftalar aylar içinde giderek fazlalaşıyor.
Tenisçi Dirseğinde En Çok Rastlanan Belirtiler
- Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet.
- Eli ve bileği düzeltme veya kaldırma sırasında ağrı.
- Ağır cisim kaldırırken ağrının artması.
- Eli yumruk yaparken, el sıkma esnasında, bir cismi kavrarken veya kapı kollarını çevirirken ağrı.
- Dirsekten ön kola ya da üst kola yayılan ağrı.
Tenisçi Dirseği Tedavisi
Tenisçi dirseği %95 oranında ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilebiliyor. Ağrılar yeni başlamış ise; buz ve istirahat tedavisi, bu yöntemle tedavi sağlanamaz ise tenisçi dirseği için yapılmış özel bir dirseklik, ağrı kesici, yangı giderici ilaçlar, fizik tedavi, düzenli egzersiz programları önemli fayda sağlıyor. İlerleyen safhalarında ise Lateral Epikondil çevresine kortizon enjeksiyonu gerekebiliyor. Devlet hastanesinde gittiğim ortopedi doktoru, buz tedavisi, fizik tedavi ya da egzersiz olarak hiçbir şey vermedi bana, hatta bahsi bile geçmedi. Bunlarla da tedavi olunabileceğini internette araştırırken öğrendim. Bana sadece, ağrılarımın ilaç ve tenisçi dirsekliğine rağmen 2-3 hafta sonra geçmezse bir sonraki gelişimde o bölgedeki dokuya kortizon iğnesi yapacağını söylemişti. Ayyy öyle söyleyince bile içim bir hoş olmuştu. Orada beklerken iğne olmak için sabahtan gelip de sıraya giren, oraya git buraya gellerle koşuşturan, poliklinik kapısında bekleyiş içinde olan hastaları da görünce, ''Allah'ım sen beni bir daha devlet hastanesine düşürme'' diyerek çıkmıştım hastaneden.
Tedavim için verilen ilaçları ve tenisçi dirsekliği ile ilgili yazımı BURAYI tıklayarak okuyabilirsiniz.