Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıl Olur?

 ''Tenisçi Dirseği Nedir?'' yazımda bol bol tenisçi dirseğimden bahsetmiştim. Devlet hastanesi ortopedi bölümünden tenisçi dirseği rahatsızlığımla ilgili bana verilenler şu şekilde:
Flexo Sprey
Flexo Sprey, bel ağrısı, tendon ve onu saran kılıfın iltihabı, kas romatizması, hasar ve zedelenme ile oluşan ağrılı durumlar, siyatik, omurga ve eklemlerde aşırı zorlanmaya ve aşınmaya bağlı olarak gelişen eklem hastalıkları, bursit hastalığı, eklem kıkırdağında meydana gelen aşınma, ağrı ve fonksiyon kaybıyla kendini gösteren eklem iltihaplanması ile ilgili vücutta iltihaba ve ağrıya sebep olan biyolojik faktörleri azaltan bir ilaç. Eczacı günde iki kere kullanmamı söyledi. Spreyi ağrılı bölgeye sıkıp bir müddet masaj yaparak uyguluyorum.
Naprosyn Tablet
Ağrı ve iltihaba etkili ilaçlar grubundan, ağrı kesici etkiye sahip bir ilaç olan Naprosyn Tablet, travma veya diğer durumlara bağlı olarak ortaya çıkan eklem kıkırdağının harabiyeti, ağrı ve fonksiyon kaybıyla karakterize eklem iltihabı, el ve ayak eklemlerinde gelişen ağrılı eklem iltihabı, özellikle omurgada gelişen romatoid artrit benzeri bir hastalık olan ankilozan spondilit, proteinin parçalanmasındaki bir soruna bağlı olarak bağ dokusu ve eklem kıkırdağında gözlenen şiddetli ağrı gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde iltihap giderici ve ağrı kesici olarak, akut kas iskelet sistemi ağrılarında, kadınlarda adet sancılarına bağlı ağrılarda; ortopedik ve cerrahi ameliyatlarda ağrı kesici olarak kullanılır. Doktor tavsiyesiyle günde 1 kez tok karnına alıyorum. O da sabah oluyor.
Case Epikondilit Bandajı (Tenisçi Dirsekliği)
Epikondil bağlarının zedelenmesinden ve aşırı zorlanmasından dolayı oluşan komplikasyonlarda, epikondil bağı iltihaplanmasında, hafif siyatik dirsek ağrılarında, tenis vb. spor dalı ile uğraşan kişilerde dirseği desteklemede, el işi ve ev işi ile uğraşan kadınlarda oluşan uyuşma ve karıncalanmaları gidermede ağrıları gidermek amacıyla kullanılır.

Uygulandığı bölgedeki adalelere dış destek sağlayarak, elin aynı işi daha az güç sarf ederek yapmasını mümkün kılarken aynı zamanda da epikondilit üzerindeki zorlamaya bağlı ağrıyı azaltıyor. Medial ve lateral epikondilite gelen bölgesinde özel ped bulunuyor. Bu ped ağrıyı o bölgede tutup dirseğinizdeki ağrı noktasına daha az basınç yapıyor. Cırt cırtlı ayarlanabilir bandajı sayesinde de genişlik ayarı kolaylıkla yapılıyor. Bandajın etkisini göstermesi için doğru noktaya takılması önemli. Bunun için doktorunuzdan ya da eczacınızdan yardım almanızı öneririm.

Duş alma ve gece uykusu haricinde hayatımın ayrılmaz bir parçası olacak tenisçi dirsekliğim ve ben.
Yılbaşından önce gitmiştim ortopedi kliniğine, yaklaşık 1,5 ay oldu. Naprosyn Tablet bitti, Flexo Spreyi kullanmaya devam ediyorum, tenisçi dirsekliğim ise eczacının bana duş hariç gece yatarken de takacaksınız açıklamasıyla sürekli kolumda. Ama yok ağrıda geçmeyi bırakın hafifleme bile olmadı. ''Bu dirsek kemiğimde ne var Allah aşkına, bir röntgen bile çekilmedi devlet hastanesinde, yok ben yine özel hastaneye gideceğim'' diyerek, özel bir hastanenin ortopedi bölümüne de gittim. 

Ortopedi doktoru şikayetlerimi ve devlet hastanesi maceramı dinledikten sonra tenisçi dirseği ile ilgili bilgiler verdi bana. Nedir, nasıl oluşur, tedavi nasıldır, nelere dikkat etmemiz lazım vb. birçok konuda devlet hastanesinde anlayamadığım, öğrenemediğim herşeyi öğrendim. Doktor bey detaylı bir kol incelemesi yaptı, bileğimden başlayarak dirseğime kadar tüm ağrı noktalarını anlattı, hatta ev hanımı olarak bizlerin ev işlerinde neyi yanlış yaptığımızı, nasıl yapmamız gerektiğini bile gösterdi kendi uygulayarak. Tenisçi dirseğinin benim hayatımın bir parçası olacağını, ameliyat dahi olsa sağ elimi zorlayıcı işler yapmaya devam ettiğim müddetçe o ağrının tekrar oluşacağını, gösterdiği bir-iki basit bilek fizik tedavi hareketini düzenli yapmamı, bu hareketler sayesinde %80'lere yakın bir iyileşme oluşacağını söyledi. Ahhhh doktor ahhhh gel de yapma bakalım ev işlerini. Röntgen çekilecek mi diye merakımdan sorunca ''röntgene gerek yok boşuna radyasyona maruz kalmayın'' yanıtını verdi. Devlet hastanesinde yazılan tenisçi dirsekliğimin nasıl takılacağını, hangi noktaya takılması gerektiğini detaylıca gösterdi, bir de gece yatarken çıkartmam gerektiğini söyledi. Ben üstüne bir de fibromiyaljimden konu açınca uzunca bir bilgilendirme de bu yönde oldu. İlaçlarımı yazdı, ne için oldukları ve nasıl kullanılacakları ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Kafamdaki bütün sorulara cevap bulmuş bir şekilde ayrıldım odasından. Özel hastane ortopedi doktoru tedavi için bana Lyrıca Kapsül ve Tiyokas Jel verdi.
Lyrıca Kapsül
Yetişkinlerde fibromiyalji tedavisinde kullanılır. Fibromiyalji esas olarak kasları ve kasların kemiğe yapıştığı bölgeleri etkileyen ve yaygın ağrıya neden olan bir çeşit yumuşak doku romatizması olup, daha çok erişkinlerin hastalığıdır. Prospektüste sadece bu açıklama var. Doktorum bana fibromiyaljim için etkili bir ağrı kesici/ağrı giderici olduğunu söylemişti. Yani tüm kas ağrılarım için kullanabilirmişim.
Tiyokas Jel
Ağrı ve kas gerginliği ile kendini gösteren kas/iskelet sistemindeki ağrılar, bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun tutulması, siyatik ağrıları, romatizma hastalıkları, bir hasar veya zedelenme sonucu oluşan ağrılar, ezilme/burkulma gibi yumuşak doku travmalarında, kas gerginliğini azaltan veya ortadan kaldıran kas gevşetici ve ağrı kesici olarak kullanılıyor. Şeffaf olan jelin sürüldüğü bölgeyi ferahlatma gibi bir özelliği de var. Fibromiyaljim ile ilgili ağrı hissettiğim yerlere olduğu gibi tenisçi dirseğim için ağrılı bölgeye de kullanabileceğimi belirtmişti doktor.

Burada yazan ilaçlar, kremler benim rahatsızlığımla ilgili, tedavime yönelik, bana özel yazılan ürünlerdir. Ortopedi doktoruna muayene olmadan, teşhisiniz ve tedaviniz belli olmadan ve en önemlisi doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.