KidZania İstanbul / Akasya Avm

Çocuklar Ülkesi KidZania, Meksikalı girişimci Xavier Lopez Ancona tarafından kuruldu ve ilk şubesini 1999'da Mexico City'nin Santa Fe bölgesinde açtı. Ülkemizdeki şubesi, dünya KidZania'larının 16'ncısı olarak 2014 yılında, ''KidZania İstanbul'' adıyla, Akasya AVM içinde, 8 metre tavan yüksekliği olan 2 kat üzerine toplamda 10.000 m²’lik alanda açıldı. 

0-14 yaş arasındaki çocuklara hizmet veren KidZania İstanbul'da çocuklar, banka, hastane, süpermarket, laboratuvar, tiyatro, üniversite, itfaiye, deprem simülasyon merkezi, stadyum ve fabrika gibi 67 farklı aktivite alanında, doktor, gıda mühendisliği, itfaiye memuru, polis memuru, pilot, oyuncu gibi 120'den fazla mesleği deneyimleyebiliyor. Bu şehirde bütün üniteler, çocukların kullanımına uygun olarak ölçeklendirilmiş boyutlardan oluşuyor. 
KidZania İstanbul'a, havaalanı şeklinde kurulmuş alandan bilet satın alıp giriş yapıyorsunuz. Bilet fiyatlarından birazdan bahsedeceğim. 7 yaşın altındaki çocuklar, 18 yaşından büyük bir yetişkin ile giriş yapabiliyor. Giriş sonrasında, 7 yaşın üstündeki çocuklar, anne ve babaları olmadan diledikleri gibi vakit geçirebiliyor. Yetişkinlerin giriş yapabilmesi için de yanlarında 0-14 yaş arası bir ziyaretçinin olması gerekiyor. İsteyen ebeveynler, 5-14 yaş arasındaki çocuklarını, KidZania'daki KidZitter'lara (oyun abisi-ablası) emanet ederek kendilerine zaman ayırabiliyor.

Girişte, hem çocuklara hem de eşlik eden yetişkinlere bileklik takılıyor. Her bileklik, kullanıcısına özel olarak sisteme tanımlanıyor. Çıkışa kadar bu bilekliklerin bileğinizde olması gerekiyor. Çocukların ebeveynleri olmadan çıkış yapmalarına izin verilmiyor. Ziyaretçilerin güvenliği için sadece bir giriş ve çıkış bulunuyor. Bu giriş ve çıkış alanları da KidZania güvenlik yetkililerinin gözetimi altında tutuluyor.

''Davranış Bilimleri Enstitüsü'' tarafından onaylanan aktiviteler, pedagoglar, oyun uzmanları ve eğitmenler tarafından çocukların yaşlarına, ilgi alanlarına ve becerilerine göre hazırlanıyor. KidZania'da pedagoglar tarafından hazırlanan etkinlikler ve aktiviteler, çocukların toplumsal yaşamı tanımalarını ve sosyal değerleri kavramalarını sağlıyor. Çocuklara seçtikleri meslekler konusunda bilgi vermek ve alan içinde geçirdikleri sürede destek olmak üzere özel eğitim almış Zupervizör'ler bulunuyor.
Tüm aktivitelerin girişinde, aktivitelerle ilgili yaş grubu, kaç dakika süreceği vs. gibi bilgilendirme yazıları var. Bu aktivite alanlarına, bir defada ortalama 8 çocuk alınıyor ve her aktivite yine ortalama olarak 15-20 dakika sürüyor. Çocuğunuzun ilgilendiği aktivite yeni başlamışsa yine 15-20 dakikalık bir bekleme süresi oluyor. Aktivite başlangıcında her üniteye özel üniformalarını giyen çocuklar, işin teorik kısmıyla ilgili kısa bir bilgilendirme eğitimi aldıktan sonra uygulamaya geçiyorlar.

KidZania'nın bir de resmi para birimi var, KidZos. KidZania'ya girişlerde, çocukların kartlarına 50 KidZos yükleniyor. Çocuklar, katıldıkları aktivitelerde KidZos kazanabiliyor, KidZos'larıyla KidZania içerisinde diledikleri ürün ve hizmetleri satın alabiliyor. İsterlerse KidZos'larını bankada açtıkları hesapta biriktirebiliyorlar. Hatta KidZos'ları ile dünyadaki tüm KidZania'larda diledikleri gibi harcama yapabiliyorlar.

Giriş ücretine, yiyecek-içecek alanları, ücretli hizmetler, hediyelik eşya satış noktaları ve fotoğraf satış noktasındaki ürünler, Bodrum Mantı aktiviteleri dahil değil. Yemek katında KidZos geçmiyor, TL ile ödeme yapmanız gerekiyor. Bu yüzden çocukların yanında para bulundurmalarını tavsiye ederim. 
KidZania İstanbul'daki çocuk aktivite alanlarından bazıları
Acil Servis - Akaryakıt İstasyonu - Animasyon Stüdyosu - Araç Kiralama - Arkeoloji Müzesi - Astronot Eğitim Merkezi - Banka - Bache'nin Spor Salonu - Bilim ve Kimya Laboratuvarı - Bisküvi Fabrikası - Chika'nın Parti Evi - Chika'nın Moda Evi - Çikolata Fabrikası - Dondurma Fabrikası - Department Store - Deprem Simülasyon Merkezi - Diş Kliniği - Disko - Donut Akademisi - Enerji Elektrik Merkezi - Fotoğraf Stüdyosu - Geri Dönüşüm ve Ayrıştırma Merkezi - Geri Dönüşüm Merkezi - Gizli Ajan Eğitim Merkezi - Hastane - Havacılık Akademisi - İnşaat Alanı - İtfaiye - Kariyer Merkezi - Kasa - KidZania Emniyet Müdürlüğü - KidZania Gazetesi - Kurye - Kuyumcu - Müzik Stüdyosu - Olay Yeri İnceleme - Organik Bahçe - Otomobil Servisi - Oyunculuk Akademisi - Parfümeri - KidZania Radyosu - Saat Kulesi - Sanat Atölyesi - Sigorta KidZania Bölge Müdürlüğü - Sosyal Gönüllülük - Sürüş Akademisi - Sürüş Parkuru - Sushi Restoranı - Stadyum - Süpermarket - Şehir Tiyatrosu - Şefler Akademisi - Şekerleme Fabrikası - TV Stüdyosu - Tırmanma Duvarı - Üniversite - Veteriner Kliniği - Yaratıcı Ebeveyn - Yöresel Mutfak

Bu aktivitelerden çocuklar, yaş ve boy sınırlamasına göre faydalanabiliyorlar. Aşağıdaki bilgilendirme tablosundan, yaş ve boya göre çocuklara uygun aktiviteleri inceleyebilirsiniz. 
Yetişkinlerin çocuklarıyla beraber katılabileceği aktiviteler
KidZania İstanbul'dan, çocuklar kadar yetişkinler de faydalanabiliyor. Çocuklara eşlik eden yetişkinlere girişlerde 20 KidZos tanımlanıyor. Yetişkinler içeride oldukları sürece, dinlenme alanlarında vakit geçirebiliyor veya çocuklarıyla birlikte deneyimleyebilecekleri 15 aktiviteye katılabiliyor. Bu aktiviteler: Arkeoloji Müzesi - Deprem Simülasyon Merkezi - Disko - Donut Akademisi - Fotoğraf Stüdyosu - Geri Dönüşüm ve Ayrıştırma Merkezi - İnşaat Alanı - Kuyumcu - Otomobil Servisi - Parfümeri - Stadyum - Şefler Akademisi - Üniversite - Yaratıcı Ebeveyn ve Yöresel Mutfak.

4 yaş altı çocukların katılabileceği aktiviteler
KidZania'da 4 yaş altı çocukların katılabileceği aktiviteler de mevcut. Bache'nin Spor Salonu, Chika'nın Parti Evi, Moda Evi, Disko, Sanat Atölyesi, Fotoğraf Stüdyosu ve Vita'nın Botanik Bahçesi gibi alanlarda, top havuzu, jimnastik minderleri, oyun duvarı, duygusal deneyim alanı, konfeti alanı, ışıklı duvar, ritim atölyesi, komik aynalar, dans atölyesi, dokunmadan müzik, en büyük balon, hasat alanı, nerede yetişir modülü, animasyon ve ayrıştırma alanı aktivitelerini deneyimleyebiliyorlar.
KidZania İstanbul'da, çocuk ve yetişkin aktiviteleri dışında, okul gezileri, doğum günleri, kurumsal etkinlikler, ürün lansmanları, basın toplantısı, şirket yemekleri ve özel etkinlik gibi organizasyonlar da yapılıyor. Doğum günü, parti kutlamaları ya da özel etkinlikler nedeni ile bazı aktivite alanları kısa süreli kapalı olabiliyor. Bunun yanında, teknik bakım, yenileme ve temizlik olduğu zamanlarda da kısa süreli kapalı olabiliyor bazı alanlar.

Burada bir dolu aktivite var ama bu aktivitelerin hepsini bir güne sığdırmak mümkün değil. Çocuklar KidZania'da bulundukları süre içinde, ortalama altı-sekiz aktiviteye katılabiliyor. Size tavsiyem, gelmeden önce ziyaretinizi planlamanız. Bunun için yukarıda yazdığım aktivitelerden, bilgilendirme tablosundan yararlanabilirsiniz.

Ayrıca çocukların aktivitelere rahat bir şekilde katılabilmeleri için, sportif, hareketlerini kısıtlamayacak rahat kıyafetlerle gelmelerini tavsiye ederim. Güvenlik nedeniyle çıplak ayakla, sandaletle, terlikle veya açık ayakkabıyla aktivite alanlarına giriş yapılması uygun değil, onu da belirteyim. 
KidZania İstanbul Çalışma Saatleri
Pazartesi: Kapalı. Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma: 10.00-16.00. Cumartesi, Pazar 10.00-20.00 saatleri arası. Çalışma saatleri dönemsel olarak farklılık gösterebiliyor. Güncel çalışma saatlerini aşağıdaki iletişim numarasından öğrenebilirsiniz. 

2024 Senesi KidZania İstanbul Günlük Giriş Ücreti 
Çocuk 875 TL. 18 yaş üstü yetişkin 250 TL. Çocuk Dönemsel Yıllık Kart 5.250 TL. 
0-2 yaş girişi ücretsiz. 2-3 yaş girişlerinde, satın alınan 2-3 yaş girişi kadar yetişkin girişi ücretsiz.

KidZania İstanbul İletişim
Adres: Akasya Alışveriş Merkezi, Çeçen Sokak,  No. 25A  Acıbadem - Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0850 200 54 39