Öğretmenler Günü Neden Kutlanıyor?

Her ne kadar çocuklarımızın ilk öğretmenleri biz ebeveynleri olsak da, okul yaşamları boyunca aldıkları eğitimin yegane öğreticileri olan öğretmenlerinin yeri her zaman farklıdır. Her 24 Kasım'da öğretmenler gününün neden kutlandığını merak ettiniz mi peki?

Atatürk, 1921 yılında Ankara Ulus'ta Maarif Kongresi'ni topladı. Kongreye 200'e yakın öğretmen katıldı. Atatürk için Maarif Kongresi'nin toplanması, cephe gerisinde milli ve manevi ruhun yüksek tutulması kadar önemliydi.

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte en çok önem verilen konulardan biri, öğretmen yetiştirilmesi ve eğitimi oldu. Yıllar içinde her alanda pek çok okul açıldı. Öğretmen yetiştirecek yerlerden biri de 1924'te Ankara Cebeci'de kurulan Musiki Muallim Mektebi'ydi.
1 Kasım 1928 tarihinde, TBMM’nin kabul ettiği Türk Harfleri Hakkındaki Kanun ile Harf İnkılabı başladı. Arap alfabesi yerine Latin alfabesi kabul edildi. Kanunun çıkarılmasının ardından, 24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mektepleri ile Türk tarihinde ilk defa yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda bir okuma yazma seferberliği başlatıldı. Atatürk'e 24 Kasım 1928'de başöğretmenlik unvanı verildi.

Millet Mekteplerinin açıldığı ve Atatürk'ün Millet Mekteplerinin Başöğretmeni unvanını aldığı tarih olan 24 Kasım günü, 1981 tarihinden itibaren her yıl “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Bu kutsal mesleği icra eden, öğrenmeyi ve öğretmeyi kendine ilke edinmiş, başta ilk okul öğretmenim Nihal Eser olmak üzere tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutlarım.