Niyazi Gül Dört Nala - Film

Ata Demirer'i tanımayan, bilmeyen, TV'de komedi programlarını izlemeyen, en azından bir filmini seyretmeyen yok gibidir sanırım. 2003 yılı Vizontele Tuuba'da Telekutucu, 2003 yılı Neredesin Firuze'de Hamit Hayran, 2006 yılı Kısık Ateşte 15 Dakika'da Güngör, 2008'de Osmanlı Cumhuriyeti'nde Padişah VII. Osman, 2010-2011-2014 yılı Eyyvah Eyvah serilerinde Klarnetçi Hüseyin Badem, 2012 yılı Berlin Kaplanı'nda Boksör Ayhan Kaplan ve 2015 yılı Niyazi Gül Dört Nala'da Profesör Veteriner Niyazi Gül olarak karşımızda Ata Demirer. Tabi 2004-2006,2008-2009 yılları arası Avrupa Yakası'nda canlandırdığı Volkan Sütçüoğlu'nu, tek kişilik gösterilerini, albümünü ve televizyon programlarını da unutmamak lazım. 

Niyazi Gül karakteri de Ata Demirer'in komedi-skeç-taklit yeteneğini konuşturduğu, 2001-2002 yıllarında Star TV'de yayınlanan Korsan TV'ye yaptığı karakterlerden biriydi. Ve bu karakteri bir sinema filmiyle tekrar hayat buldu.

Başrollerini, Ata Demirer, Demet Akbağ, Şebnem Bozoklu, Levent Ülgen, Ayşenil Şamlıoğlu, Kevorg Malikyan, Ferit Kaya, Tolga Coşkun, Şevket Çapkınoğlu, Kıvanç Baran Arslan, Erol Aksoy, Server Mutlu, Ali Atlan, Özkan Çınarlı, Şenay Aksoy, Kaan Çalışkanoğlu gibi isimlerin üstlendiği Niyazi Gül Dört Nala, 1 saat 42 dakika sürüyor. Sunay Akın'da yazar kimliğiyle küçücük bir rolle konuk oyuncu olarak karşımıza çıkıyor.
Gelelim filmin konusuna:
Niyazi Gül, çocukluğundan bu yana hayvanlarla arası iyi olan, büyük-küçük baş fark etmez tüm hayvanların dilinden anlayan biraz sıra dışı bir bilim adamıdır. Çocukluğunda hayvanlarla deyim yerinde ise "konuşan" ve onların dilinden anlayan Niyazi (Ata Demirer), dedesinin ısrarı ve vasiyeti ile Veterinerlik Fakültesi okuyup, dedesinin tabiriyle "Diplomalı Baytar" olur. Ölmeden önce dedesinden aldığı ve hayvanlar üzerinde oldukça etkili olduğu iddia edilen bir ilaç formülü vardır. Ancak ne yazık ki dedenin nefesi, formül için ihtiyaç duyulan son bitkiyi söylemeye yetmemiştir.

Üniversitede dersleri hep eğlenceli geçen Niyazi Gül'ün bir de Hediye adında çalışanı vardır. Yardımcısı ve evindeki mini hayvanat bahçesinin bakıcısı Hediye (Şebnem Bozoklu) ile yeryüzünde görüp görülebilecek tüm bitki ve otları denerler. Hediye hem Niyazi Gül'ün tüm işlerine koşturur hem de yıllarını verdiği gizli formülü bulması için deneylerine yardım eder ama bu çalışmalar hep sonuçsuz kalır. Aynı zamanda Hediye içten içe Niyazi Gül'e karşı özel duygular beslemektedir ama Niyazi'nin bundan haberi yoktur.
İkili bu başarısız denemelere her gün bir yenisini eklerken, ünlü mafya babası Rıza Kabakoz (Levent Ülgen), ayrıldığı sevgilisi ve bir o kadar ünlü jet sosyete Sultan Şahmerdan (Demet Akbağ) ile büyük bir iddiaya girer. Büyük at yarışında Rıza'nın atı kazandığı takdirde Sultan onunla evlenecek, Sultan'ın atı kazandığında ise Rıza onun peşini temelli bırakacaktır.

İnsanların zevki için hayvanlara eziyet edilmesine, avcılığa, gerçek kürk tüketimine sonuna kadar karşı olan Niyazi Gül bir gün mahallenin aktivisti Naciye'nin (Ayşenil Şamlıoğlu) protesto gösterileri için peşinden sürüklenirken tesadüfen Sultan Şahmerdan ile tanışır. İzmir'de kendi halinde yaşayan Niyazi Gül'ün mütevazi hayatı Sultan Şahmerdan ve Rıza Kabakoz'un atlarını yarıştırma iddiası ile allak bullak olur. Sultan, Niyazi'nin denemesini yaptığı ilacın enjekte edildiği hayvanı tazıdan hızlı koşturduğunu öğrenir ve durumu araştırması için uşağını Niyazi'nin peşine takar.
Ancak ilacın başarılı olması için gereken son bitkiyi bir türlü tutturamayan Niyazi Gül'ün, yeni denediği ilacının başka taliplisi de vardır. Sultan'ın evine dinleme cihazı yerleştirip olan biteni dinlemeye koyulan Rıza da Niyazi'nin peşindedir ve ilacı Sultan'dan önce alıp iddiayı kazanma peşindedir. Sultan Şahmerdan harekete geçmiştir bile, Niyazi Gül'ü evine davet eder. Sultan Şahmerdan'ın o gecenin sabahında Niyazi Gül'ün ilacı kendisine vermesi için kozları vardır.

Ünlü mafya babası Rıza ise ilaca ulaşabilmek için, Niyazi ile aralarında geçen bir kısım olaydan sonra evi terk eden Hediye'yi kaçırtır. Hediye'nin Rıza'nın elinde olduğunu öğrenen Niyazi Gül ilacı ya Hediye'yi kaçıran Rıza'ya ya da kendisiyle ilgili elinde kozu olan Şahmerdan'a verecektir.
Ve büyük yarış günü gelmiştir. Büyük yarışı kimin atı kazanacak? Niyazi Gül, Hediye'yi kurtarabilecek mi? Dedesinin ölüm döşeğinde tarifini verdiği o mucize ilacın son bitkisini bulabilecek mi? Filmin sihrinin bozulmaması için sonunu yazmıyorum izleyin görün bakalım neler olacak?

Bu film için Eyvah Eyvah serisindeki gibi kahkahalarla gülebileceğiniz bir komedi performansı beklentisinde olmayın. Filmin güzel bir akışı var. Oyuncular ve oyunculukları güzel. Ata Demirer'in mimikleri ve özellikle Hediye karakterini canlandıran Şebnem Bozoklu'nun konuşmaları çok güzel. Şahsen ben filmde sadece Hediye'nin konuşmalarının olduğu bölümleri izlemek için bile tekrar bakabilirim filme. Genel anlamda sıkılmadan, yer yer gülerek seyredebilirsiniz Niyazi Gül Dört Nala'yı.