Vücudunuzda aşırı tüylenme mi var? Bazı bölgelerinizdeki sizi rahatsız eden kıllardan, tüylerden kalıcı olarak kurtulmak mı istiyorsunuz? Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, evde şeker kaynatıp ağda hazırlama, hazır ağda alma, ağda bantlarını yapıştırma, tıraş bıçakları kullanma, tüy dökücü-sarartıcı sürme, kuaför-güzellik salonlarına gidip ağda yaptırma, şarjlı şarjsız epilasyon aletleriyle uğraşma gibi eski usul tekniklere, lazer epilasyon sayesinde son verme zamanı geldi. Lazer Epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yolu.
Size burada lazer epilasyon mu iğneli epilasyon mu yazısı yazmayacağım, çünkü iğneli epilasyon uygulaması hakkında deneyimim ve bilgim yok. O yüzden ben size deneyimlediğim ve bilgi sahibi olduğum lazer epilasyon hakkında merak ettiğiniz şeyleri açıklamaya çalışacağım. Önce teknik bilgiler:
Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon, kişiye lazer ışınları verilerek istenmeyen tüylerinden kurtulmasını sağlayan bir yöntemdir. İstenmeyen tüylerin köklerinin, lazer ışığı ile yakılması ve yok edilmesi prensibine dayanır.
Lazer Epilasyon Nerede Yapılır?
Lazer uygulaması ruhsatı olan güzellik merkezleri, doktorlar tarafından işletilen sağlık kurumları, dermatoloji uzmanları, plastik cerrahi uzmanları ya da medikal estetisyen hekimler bu uygulamaları yapabilmektedirler. Bunun için gideceğiniz merkezi iyi araştırmalı ya da daha önce lazer uygulaması yaptırmış bir tanıdığınızın iyi referans verdiği yeri seçebilirsiniz. Merdiven altı güzellik salonları ve sokağınızdaki kuaför bu uygulamayı yapıyor olsa da donanımlı ve eğitimli personel ve çalışma ruhsatı olmayabilir. Sadece bu konuya odaklanmış, diğer kozmetik uygulamaları yapmayan, sadece lazer epilasyon konusunda uzmanlaşmış tek amacı ticari gelir elde etmek olmayan lazer epilasyon kuruluşlarını tercih etmenizde fayda var. Şahsen ben arkadaş tavsiyesi sayesinde haberdar olduğum bir güzellik merkezine uzun araştırmalar ve ziyaretle yerinde görerek ve bilgi alarak gittim.
Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanır
Yüz, ense, boyun, yanak, bıyık, sakal üstü, çene, favori, kulak, kaş arası, el üstü, koltuk altı, sırt, kalça, bacak, omuz, gövde, göbek, bel, göğüs üstü, bikini bölgesi tabir edilen genital bölgeye uygulanabilir. Uygulama yapılacak kişinin cilt renginin açık olması uygulamada avantaj sağlar. Çünkü açık cilt tiplerinde doz artışı daha rahat yapılabilir. Kıl ne kadar koyu ise lazer epilasyon o kadar başarılı olur. Yani açık tenliyseniz ve koyu renk kıllarınız, tüyleriniz varsa şanslısınız.
Lazer Epilasyon Kimlere Uygulanmaz?
Bilinen bir yan etkisi olmasa da hamilelik döneminde lazer epilasyon yapılması önerilmiyor. Kronik rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, epilepsi hastaları, pıhtılaşma bozukluğu olanlar ve çocuklar lazer epilasyon yaptıramaz.
Lazer Epilasyon Ne Zaman Yapılmalı?
Hava sıcaklığı artışı olmayan sonbahar ve kış ayları lazer epilasyon için en uygun dönemlerdir.
Lazer Epilasyon Zararlı mı?
Verilen lazer ışınları sadece kıl köklerine ulaşır, sanılanın aksine radyasyon verilmediğinden deri altına, dokulara etki etmez.
Lazer Epilasyon Acıtır mı?
Hem evet hem hayır. Bu kişinin acı eşiğine ve bölgeye bağlı. Kadınlarda genital bölge vücudun en hassas noktalarından biri olduğundan acı biraz daha fazla hissedilebilir. Bu acı bileğinizdeki lastiği çekip bıraktığınızda derinizin hissettiği gibidir denilebilir. Lazer ile verilen ısı yaklaşık 65-70 derecelik bir sıcaklığa sahip ama lazerin ucunda bulunan soğutucu başlık sizin bu ısıyı hissetmenizi engelliyor. Kullanılan atışlarda hafif bir ağrı, yanma, batma hissi olabilir. Çok ağrı duyulursa seans öncesi anestezik krem uygulaması yapılabilir.
Lazer Epilasyon Cihazları Nelerdir?
Bu lazer uygulamasının yapıldığı merkeze göre değişse de en çok kullanılan lazer epilasyon cihazları: Nd-Yag Lazer, Alexandirate Lazer, Radio Freguancy Lazer, Diode Lazer, Işık Bazlı Lazerdir. Günümüzde Alexandrite lazer ışınları Diod ve Nd-Yag lazerlere göre melanin pigmenti tarafından daha yoğun emilmekte olduğundan daha fazla tercih edilmekte ve uygulanmaktadır.
Lazer Epilasyon Kaç Seans Sürer?
Lazer enerjisi sadece büyüme dönemindeki kıllara etki ettiğinden ortalama 6-8 seans tekrarı gerekli olmaktadır. Seans sayısı kıl yapınıza ya da hormonsal yapınıza göre kişisel farklılıklar gösterebilir. Seans aralıkları bölgeye ve kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 45 gün olduğundan, 8 seanslık bir uygulama, yaklaşık 1 yıla yakın bir süre sürecektir. Herkesin kıl yapısı ve cilt özellikleri farklıdır, bu yüzden seans aralığı kişiye göre farklılık gösterir.
Lazer Epilasyon Öncesi Nelere Dikkat Etmeli?
Lazer epilasyon kesinlikle uzmanlar tarafından uygulanmalı. Merkezde cilt doktoru (dermatolog) olmasına özen gösterin. Lazer uygulaması yaptırmadan önce lazer epilasyonun yapılacağı merkezde bir cilt uzmanının cildinizi önceden kontrol etmesinde fayda var. Bazı tüyler çok ince olacağı için iğneli epilasyon uygulaması yapmak gerekebilir. Ayrıca ilk seansa gelmeden lazer epilasyon uygulaması yaptırmayı düşündüğünüz bölgeyi tıraş bıçağıyla temizlemenizde fayda var, uzun kılların yakılması sırasında yanmış kıl izleri o bölgede iz bırakabilir. Bu kalıcı bir sorun olmasa da görünüm itibariyle hoş durmuyor. Uygulamadan en az 1 ay öncesine kadar ağda, cımbız, tüy dökücü, epilatör, iple alma gibi yöntemlerle kıllar kökünden yolunmamış, tüy sarartıcı kullanılmamış, kimyasal peeling ve cilt soyma özelliği olan kremler uygulanmamış olmalıdır. Son 6 ay içinde sivilce tedavisi görülmüş ise mutlaka doktora bilgisi verilmelidir. Son 1-1,5 ay içinde solaryuma gidilmemiş, güneş banyosu yapılmamış olmalıdır. Deri uygulama esnasında bronz olmamalıdır. Bayanlarda adet döneminde genital bölgede uygulama ağrılı olabileceğinden tercih edilmez.
Lazer Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Lazer uygulamasından sonra, lazer olan bölgenin uygun bir nemlendirici ile 1-2 gün nemlendirilmesi gerekir. Tüyler uygulama sonrası dökülmemiş ya da büyüyor gibi görünse de dökülme evresi 10-15 günü bulacaktır aklınızda olsun. Bu süre zarfında ağda, cımbız, tüy dökücü, epilatör gibi yöntemleri denemeyin sakın. Uygulama sonrası sıcak su ile temas ettirmeyin. Hamam, sauna, sıcak banyodan bir süre uzak durun. Banyo esnasında sert kese yapmayın özellikle kızarıklık ve kırmızılık olan bölgelere. İlk 1 hafta-10 gün lazer uygulanan bölgeyi direkt güneş ışığına maruz bırakmayın. Güneşli havalarda dışarıda olmanız gerekiyorsa da en az 30 koruma faktörlü koruyucu krem kullanın. Uygulamadan sonra 2-3 gün ağır sportif faaliyetlerden, allık, fondöten, kapatıcı gibi kozmetiklerden, koltuk altı için deodorant-parfümlerden uzak durun. Kabuklanma ya da kızarıklık olan bölgeyi kaşımayın.
Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
Bir cilt uzmanı elle kontrol edilen soğutucu başlıklı milisaniyelik atışlı lazer cihazı ile cildinize lazer enerjisi gönderir. Bu enerji, cildinizden tüy köklerinize ulaşır ve enerjiyi absorbe (emen) eden kökler, tüy uzatmak konusundaki işlevini kaybeder.
Lazer Epilasyon Süreçleri Nelerdir?
Lazer epilasyon süreçleri kişinin kıl kökleri, tüy miktarına göre değişebilmektedir. Erkekler ve kadınlarda daha farklı uygulamalar olabilir. Lazer uygulaması esnasında, lazer epilasyonu yapacak uzman hijyenik olması için ellerine kullan at eldiven, diş doktorlarının kullandığı ağız maskesi ve gözlerini lazer ışınlarından koruyucu bir gözlük takar. Sizden de lazerin uygulanacağı bölgeyi açmanızı ister, eğer komple paket satın almışsanız komple soyunuk vaziyette sadece göğüs üstü ve genital bölge altı kapalı kalacak bir havlu ya da örtü ile uygulama yapılıyor. Siz de gözlerinizin olası lazer ışınlarıyla temasını önlemek için koruyucu gözlük takmalısınız. Uzman kişi lazer makinesini çalıştırarak lazer ışınlarını el aletine gönderir. Lazer epilasyon olacak bölgeye ve alanın büyüklüğüne göre yaklaşık yarım ile 1 saat arası sürecek seansların devamında, ortalama 8 seans sonrasında tam sonuçları almış olursunuz. Kullanılan lazer sadece o anda uzayan tüylerinize etki edebileceği için birkaç seans gerekebilir. Özellikle küçük, sarı tüyler kalana kadar yok edilerek tam olması istenilen sonuca ulaşılıyor.
Lazer Epilasyonun Yan Etkileri Nelerdir?
Lazer epilasyon uygulaması sonucu oluşabilecek yan etkilerden en fazla gözlemlenenler, ağrı, şişlik, kızarıklık, kabarma, cilt lekeleridir. Bu belirtiler herkeste olmayabilir ya da hepsi birden olmayabilir. Epilasyonun ardından kişinin güneşlenmesi veya solaryuma girmesi, kalıtımsal pigmentasyon problemi bulunması gibi özel durumlarda ciltte açık veya koyu renklenmeler görülebilir. Çok hassas ciltlerde yada yüksek doz lazer uygulamalarında yüzeysel kabuklanma gözlenebilir. Normalde bu vakalar geçicidir ve uygulamayı takip eden bir kaç saat ile birkaç gün içerisinde hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Genel olarak deride bir hasar oluşmaz. Bu yan etkiler hakkında uzman doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Lazer Epilasyon Pahalı Bir Uygulama mıdır?
Birkaç yıl öncesine kadar pahalı olarak adlandırılan lazer epilasyon uygulaması, günümüzde açılan bir çok merkezin olması ve rekabet ortamında ulaşılabilir fiyatlarda sunulmakta. İlk başta size söylenen rakam pahalı gibi görünse de, uzun vadede yaşamınız boyu yapacağınız aylık tüy aldırma yöntemlerinden daha ucuza gelir. Toplamda harcanan zaman ve parayı hesaplarsak lazer epilasyon daha ekonomiktir. Benim naçizane tavsiyem, tek bölgeler yerine paket programı almanızdır, hem bütün bölgelerdeki istenmeyen tüylerden aynı anda kurtulmuş olur hem de daha hesaplı ödeme yapmış olursunuz. Seçtiğiniz epilasyon merkezinin nakitte indirimi olup olmadığını ya da kredi kartına taksit imkanlarının bulunup bulunmadığını da sorabilirsiniz.
Günümüzde artık kadınlarda olduğu kadar erkekler de lazer epilasyonun nimetlerinden faydalanmaya başladılar. Erkeklerde en fazla tercih edilen bölgeler: Ense, boyun, omuz, göğüs ve sırt bölgesi, koltuk altı, bacak, yanak, kulak, kaş arası, el üstü, sakal üstü, elmacık kemiği üzeri.
Lazer epilasyon uygulamasında, erkekler ve kadınlar arasında farklılık yoktur ama erkekler, lazer epilasyon uygulamalarında kadınlara göre büyük avantaja sahiptirler. Kalın kıl kökleri lazer ışınının enerjisinden daha fazla etkilendiğinden, işlem kıl köküne daha fazla tahribat yapmaktadır. Buna bağlı olarak erkek hastaların tedaviye hızlı cevap verdiği söylenebilir. Lazer epilasyon yöntemi ile ortalama 5-6 seans gibi bir süreçte kıl kökleri tahrip edilerek tüylerin yok edilmesi hedeflenir. Tüylerin seyreltilmesi isteniyorsa, uygulama 2 veya 3 seans yapıldıktan sonra bırakılarak kılların seyreltilmesi ve daha zayıf hale getirilmesi mümkündür. Tabi erkekler için uygulanan lazer epilasyon uygulamasının özellikle bacak, göğüs, sırt, omuz gibi bölgelerde kadınlara uygulanankinden biraz daha maliyetli olduğunu söylemekte yarar var.
Lazer epilasyon hakkında en çok merak edilen sorulara cevap vermeye çalıştım. Bu konuda size en sağlıklı bilgi verecek kişinin seçtiğiniz lazer epilasyon uygulaması yapan merkezdeki dermatolog olduğunu unutmayın.