Alanya Plajları ve Gezilecek Yerler

Alanya'da tatil yapmayı planlayanlar için, içinde Kleopatra Plajı, konakladığımız oteller, Alanya Kalesi, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi, Damlataş Mağarası, Dim Mağarası ve Dim Çayı gibi gezdiğimiz, gördüğümüz yerlerin olduğu bir yazı hazırladım size. Bugün sadece Alanya'nın genel özellikleriyle ilgili bilgilerden bahsedeceğim.

Alanya, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında, Antalya il sınırları içerisinde, il merkezine uzaklığı 154 kilometre mesafede, 1.598,51 km²'lik bir alana sahip, küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş bir turizm merkezidir. Alanya'nın kuzeyinde Toros Dağları, güneyinde Akdeniz bulunur. Alanya'da, Avsallar, Cikcilli, Çıplaklı, Demirtaş,  Emişbeleni,  Güzelbağ, İncekum, Kargıcak, Kestel, Konaklı, Mahmutlar, Oba, Okurcalar, Payallar, Tosmur ve Türkler olmak üzere 16 belde vardır

Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemekle beraber, Kadıini Mağarasında yapılan araştırmalar, bölge tarihinin Üst Paleolitik (M.Ö.20,000,-17,000,) döneme kadar uzandığını gösterir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium'dur. Bizans döneminde Kalanoros olan ismi, Alâeddin Keykubat'ın kaleyi alması ile Alaiye olarak değiştirilmiştir. 1935 yılında kenti ziyaret eden Atatürk ise Alanya adını vermiştir. Alanya, Tarsus ile birlikte 1571 yılında Kıbrıs eyaletine bağlanmış, 1864 yılında Konya vilayetinin sancağı olmuş, 1868 yılında Antalya’ya bağlanmış, 1871 yılında ise bu ilin ilçesi olmuştur.
Alanya Plajları:
Damlataş Plajı, Kleopatra Plajı, Keykubat Plajı, Portakal (Oba) Plajı, Ulaş (Emirgan) Plajı, İncekum Plajı, Fuğla Plajı, Mahmutlar Plajı, Kestel Plajı, Kargıcak Plajı ve Demirtaş Plajı.
Alanya Kaleler:
Alanya Kalesi, Kızıl Kule, Selçuklu Tersanesi, Hıdırlık Kulesi, Alara Kalesi.
Alanya Antik Kentler ve Ören Yerleri:
Alanya Kalesi, Syedra Antik Kenti, Iotape (Aytap) Antik Liman Kenti, Laertes Antik Kenti, Hamaxia (Sinekkalesi) Kenti, Selinus Antik Kenti (Gazipaşa), Nephelis Antik Kenti (Gazipaşa), Adanda Antik Kenti (Gazipaşa), Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti (Gazipaşa).
Alanya Mağaraları: 
Damlataş Mağarası, Dim Mağarası, Çimeniçi Mağarası, Hasbahçe Mağarası, Kadıini Mağarası ve denizde teknelerle ulaşılan Korsanlar Mağarası, Aşıklar Mağarası, Fosforlu Mağara.
Alanya Çayları, Şelaleleri ve Kanyonu:
Dim Çayı, Oba Çayı, Alara Çayı ve Şelalesi, Gökdere Çayı, Sedre Çayı, Sapadere Çayı ve Şelalesi, Sapadere Kanyonu. Dim Çayı ve Oba Çayı'nın su kenarında piknik alanları vardır.
Alanya Yaylaları:
Gedevet (Türbelinas) Yaylası, Söğüt Yaylası ve Dereköy Yaylası'dır. Yayla köylerinde kır kahveleri ve kır lokantaları bulunur.
Alanya Müzeleri: 
Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Şehir Kalesi Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi.
Alanya Tekne Turu:
Tekne turu, antik kule surlarından başlar ve Kleopatra Plajına kadar sürer. Eskiden, gerçek korsanların yaşadığı mağaraları ziyaret etme şansınız olur. Birçok koyda demirleyen teknelerde hem denize girme fırsatınız hem de öğle yemeği yeme imkanınız olur.
Alanya Gece Hayatı:
Limanın çevresinde, deniz kıyısında ve ara sokaklarda, çok sayıda çay bahçesi, kafe ve bar var. Liman yolu boyunca el sanatları, deri giysi, mücevher, el çantaları, yöreye özgü ilginç renklerle bezeli su kabakları, hediyelik eşya satan birçok dükkan bulabilirsiniz.

Bir sonraki yazı Alanya Kleopatra Plajı..